CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “2017 itibariyle kamu kurumlarında boş bulunan memur ve işçi engelli kadrolarına ilişkin veriler nedir? Bu kadrolara ne zaman atama yapılacaktır? Engelli atamalarında kanunu uygulamayan bürokratlar hakkında açılan bir soruşturma var mıdır? Bu kadrolara atama yapılmamasının siyasi sorumlusu ilgili bakanlar değil midir? Bu konuda hangi etkin ve kalıcı önlemler alınacaktır? Engelli kadrolarını boş bulundurduğu için ceza kesilen iş yerlerinin sayısı kaçtır? Ne kadar ceza kesilmiştir?” şeklinde sorular yöneltti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, engellilerin istihdamlarının artırılması amacıyla bu kişilerin niteliklerinin artırılması, girişimciliklerinin desteklenmesi ve istihdam edilmeleri yönünde faaliyetler yürütüldüğünü belirterek, “ Bu faaliyetlerin temel amacı engelli vatandaşlarımızın toplumsal entegrasyonlarına yardımcı olmak, çalışma hayatına katarak sosyalleşmelerini ve üretim sürecine katkı sunmalarını kolaylaştırmak ve engelli istihdamını artırmaktır” dedi.
Türkiye İş Kurumunca, iş arayan engellilere iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri verilerek mesleki eğitim programlarına yönlendirildiğini ya da durumlarına uygun işlere yerleştirilmeye çalışıldığını anlatan Bakan Sarıeroğlu, “ Engelli bireylerin işverenlerle daha rahat bir şekilde görüşebilmelerini sağlamak için il müdürlüğü ve hizmet merkezlerinde haftanın belirli günlerinde ‘Engelli Toplu Görüşmeleri’ gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.
Bakan Serıeroğlu, “4857 sayılı İş Kanununun 30'uncu maddesi gereğince istihdamı zorunlu engelli işçi kontenjanlarının takibi çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Yapılan çalışmalara rağmen, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işveren veya işveren vekiline çalışma ve iş kurumu il müdürlüğünce aynı Kanunun 101 'inci maddesine istinaden idari para cezası uygulanmaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, istihdamı zorunlu engelli işçi kontenjanlarının, özel firmalarda doldurulmadığı gibi bazı kamu kurumunda da eksik kaldığının bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, “Sayın Bakan soru önergemize verdiği yanıtta, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayanlara para cezası verildiğini belirtmesine rağmen, bu konuyla ilgili denetim ve tespitlerin yeterli olmadığı ortadadır. Çalışan işçi sayısının belli bir oranında engelli çalıştırma zorunluluğu bulunan işyerleri tespit edilerek, bu işyerlerinde çalışan engelli sayıları ortaya konulup, eksik olanların ivedilikle tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır” dedi.