Gürer, “Tohumluk ve damızlıkta ithalata son verilmeli”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tohumluk ve damızlıktaki ithalat artışını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TİGEM’de damızlık sığır varlığının 45 bin, damızlık koyun varlığının ise 185 bin olduğunu açıkladı. Bakan Fakıbaba, TİGEM’in ürettiği tohumlukların da sahada yapılan reklam kampanyalarıyla çiftçilere tanıtıldığını söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (TİGEM) üretime tohumluk ve damızlıkların bölgelerin ekolojik şartlarına adaptasyonu sağlanarak yetiştirildiğinden ithal tohumluk ve damızlıklara daha iyi sonuç verdiğini belirterek, “Tarımsal üretimin sağlıklı bir biçimde artırılabilmesi için üreticilere ithal tohum ve damızlık yerine TİGEM’in üretmiş olduğu damızlık ve tohumlukların kullandırılması, özellikle hububat tohumu ve damızlık başta olmak üzere bu alanda çalışmaların artırılması düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti.

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde bulunan TİGEM'e bağlı işletmelerde üretilen özellikle hububat tohumluklarının, yetiştirildikleri bölge ekolojilerine uygun, iyi adaptasyon özellikleri bulunan tohumluklar olduğunu söyledi.

Bakan Fakıbaba, “TİGEM tarafından tohumluk üretimin miktarının arttırılması ve üretilen tohumlukların çiftçiler tarafından kullanımının özendirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca tescil ettirilen, verim ve kalitesi yüksek yeni çeşitlerin üretim desenine katılarak, bu çeşitlere ait üretilen tohumluklar sahada yapılacak reklam ve tanıtım kampanyaları ile çiftçilere ulaştırılmaktadır” açıklamasında bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıkababa, şu açıklamayı yaptı: “Ülkemiz yetiştiricilerinin ihtiyacı olan ve bölge şartlarına adapte olmuş damızlıkların üretimi için 2002-2017 yılları arasında yapılan yatırımlarla barınak kapasitesi artırılmış, 17 Bin baş olan damızlık sığır varlığı 45 Bin başa, 71 Bin baş olan damızlık koyun varlığı 185 Bin başa çıkarılmış olup, kapasite artışına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Yem Fabrikaları’nın, TZD’nin, İGSAS’ın  özelleştirildiği, TİGEM  ve ET Balık Kurumunun içinin boşaltıldığı, TMO’nin özelliğinin  tüketildiğini belirterek, t”arım ve hayvancılıkta yaşadığımız sorunların temeli yanlış politikalardır. Devlet bu alandan çekilirken olacakları hükümetler öngörememiştir. Bunun sonucunda yanlış politikalar ile tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşanmıştır, yaşanmaktadır. Alınan önlemler yeterli çözüm üretmemektedir. Hükümet, büyük işletmeler yerine yeniden köylerde aile tipi tarım ve hayvancılığı geliştirecek uygulamalara yönelmelidir” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri