Hacı adayları Türk zeytin ve zeytinyağı yiyecek

Salihli’de Zertin markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretimi yapar Acar Tarım, Hac dönemine sayılı günler kala Suudi Arabistan’a 130 ton zeytin ve zeytinyağı ihraç etti.

SALİHLİ - Dünyanın değişik ülkelerinden Suudi Arabistan’a hac ibadetini yerine getirmek için gidecek 3 milyonu aşkın Müslüman, Türk zeytin ve zeytinyağı tüketecek. Hacı adayları kutsal topraklara gitmek için gün sayarken, ağırlıklı olarak Türk hacılarının tüketeceği zeytin ve zeytinyağlarını Manisa’nın Salihli ilçesinde Zertin markasıyla organik üretim yapan Acar Tarım, Suudi Arabistan’a 130 ton zeytin ve zeytinyağı gönderdi.

Acar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Acar, Hac dönemine sayılı günler kala Suudi Arabistan’a 80 ton zeytin ve 50 ton da sofralık zeytin ihracatı yaptıklarını söyledi. Suudi Arabistan’ın en büyük gıda toptancısı ile en büyük yemek şirketlerine Ege Bölgesi’nde yetişen kaliteli zeytin ve zeytinyağlarından gönderdiklerini ifade eden Yahya Acar, hac ibadetini yerine getirecek milyonlarca hacının Türk zeytin ve zeytinyağını yiyeceğini belirtti.

Salihli’de 2006 yılından bu yana Acar Tarım olarak faaliyet gösterdiklerini 2015 yılından beri de zeytin ve zeytinyağı üretimine başladıklarını hatırlatan Yahya Acar, Yaklaşık 40 bin metrekarelik arazi içerisinde 4 bin metrekare kapalı alanda son teknolojiyle kurdukları fabrikada “Zertin” markalarıyla dolum yaptıklarını açıkladı. Dört sektörde faaliyet gösterdiklerini ve turizm şirketiyle de kutsal topraklara hacı ve umreci götürdüklerini kaydeden Acar, Türkiye’den ve dünyanın değişik ülkelerinden hacı olmak için Suudi Arabistan’a gidecek Müslümanların Zertin markalı zeytin ve zeytinyağı tüketeceğini aktardı. Organik üretim belgesine sahip nadir firmalardan olduklarını vurgulayan Acar, hacıların gönül rahatlığıyla zeytin ve zeytinyağlarını tüketebileceğini anlattı.

Türkiye'de özellikle 2002 yılından sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle 90 milyon olan zeytin ağacı varlığının 177 milyona çıktığının altını çizen Yahya Acar, “Ülkemizde son yıllarda dikilen zeytin ağaçlarının verim vermeye başlaması ile birlikte Türkiye 2023 yılı için 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedefliyor. Bu rakamlarla Türkiye, zeytinyağı üretiminde İspanya'nın ardından dünya ikinciliğini, sofralık zeytin ihracatında ise dünya liderliğini hedefliyor. Manisa’nın Salihli ilçesinde de son 15 yılda zeytin ağacı dikimi hatırı sayılır bir seviyeye ulaştı. Bu ağaçlara umut bağlayan üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını alması, güçlü bir iç piyasanın yanında güçlü bir ihracat politikasının oluşması hedefiyle Salihli bölgesindeki zeytin ve zeytinyağı üretiminin katma değere dönüşmesi için bu sektöre yatırım kararı aldık.” diye konuştu.

Bu yıl Hac görevi için Türkiye’den 80 bin vatandaşımız 30 Temmuz 2017 tarihinden itibaren kutsal topraklara gidecek. Hac döneminde kutsal topraklarda 3 milyonun üzerinde kişi Hacı olmak için kalacak.

Zeytinyağı ihracatı rekordan rekora koşuyor

Türk zeytinyağı sektörü, 2016/17 sezonunda ihracatta başarıdan başarıya koşuyor. 1 Kasım 2016 – 30 Haziran 2017 döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre ihracatını yüzde 405’lik rekor artışla 32 bin tona çıkardı. Türkiye zeytinyağı ihracatından 124 milyon dolar döviz elde etti. 2016/17 sezonunda Suudi Arabistan’a yapılan zeytinyağı ihracatı ise; 9 milyon 147 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Suudi Arabistan, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından en fazla zeytinyağı ihraç ettiğimiz dördüncü ülke oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri