Halk otobüsünde unutulan eşyalar sahiplerini bekliyor

İzmir'de, halk otobüsü ESHOT'a binen bazı yolcuların; dalgınlık, yorgunluk veya başka nedenlerle unuttuğu binlerce eşya, kayıp eşya bürosunda teslim edilmeyi bekliyor.

İzmir'de, her gün binlerce yolcuyu gideceği yere götüren halk otobüsü ESHOT'a binen vatandaşlar; dalgınlıktan, yorgunluktan, aceleden veya başka nedenlerle binlerce eşyasını unuttu.

Otobüslerde unutulan bu eşyalar ise daha sonra, tutanaklar karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğüne bağlı Kayıp Eşya Bürosuna teslim ediliyor. Teslim alınan eşyalar, bürodaki alanlarda tek tek ilçelerine, özeliklerine göre titizlikle tasnif edilerek özenle saklanıyor. Kayıp eşya bürosundaki binlerce eşyadan bazıları vatandaşlar tarafından teslim alınırken, belirli bir süreden sonra teslim alınmayanlar ise durumuna göre ya imha ediliyor ya da sosyal hizmetler-Kızılay gibi kurumlara teslim ediliyor.



NELER UNUTULDU NELER: HOROZ, TAKMA DİŞ, RAMBO BIÇAKLARI

Kayıp eşya bürosunda bulunan eşyalar ise şaşırtıyor. Büroda; altınlar, paralar, telefonlar, cüzdanlar, kulaklıklar, elbiseler, saatler, bisikletler, yiyecek ve içecek gibi binlerce ürün teslim edilmek için sahiplerini bekliyor.

Sayıları oldukça fazla olan eşyaların arasında ilginç olanlarda yer alıyor. Koltuğun kenarına takma dişini bırakıp unutanda var; horozunu, rambo bıçaklarını, gelinliğini, döner bıçaklarını unutan da.



BİR VATANDAŞ ÇOCUĞUNU UNUTMUŞ

Daha önce bir vatandaşın otobüste çocuğunu da unuttuğunu anlatan ESHOT Kayıp Eşya Bürosu görevlisi Muammer Sekitaş (55), bazen unutulan eşyalara kendilerinin de şaşırdığını söyledi.
Sekitaş, "Geçen sene teleferik bölgesinden arkadaşlarımız aradı. Canlı bir tane horoz unutmuşlar. Vatandaşımızın biri aradı çocuğunu unutmuş. Tabi biz hemen gerekli şekilde müdahale ediyoruz; telefonlarını veriyoruz, biran önce ulaşmasını sağlıyoruz. Öyle eşyalar geliyor ki bin bir çeşit. Bunun yanında bir kere gelinlik geldi, gelinliğini unutmuş. Geçen sene bir tane vatandaşımız geldi, takma dişini çıkarıyor, yan koltuğa koyuyor; neyse ki diş geldi, bizde teslim ettik. Bunun yanında; bluetooth kulaklıklar, döner bıçakları, kesici aletler geliyor. Buna benzer bin bir çeşit eşya gelebiliyor bize. Vatandaşlarımız, İzmir'im Kart'a müracaat edip veya herhangi bir kartı alanlar, oraya cep telefonlarını yazdırırsa yeni sistemde biz direkt TC'lerini girip cep telefonlarına ulaşabiliyoruz. Bu da bizim için kolaylık oldu ve de teslimatımız çoğaldı. Artık cep telefonu eklenirse daha hızlı tespit edilebilecek" diye konuştu.



2024 YILINDA TOPLAM 2 BİN 431 ADET EŞYA UNUTULDU

Bazı rakamları da paylaşan Sekitaş, "2024 yılında bin 91 adet cüzdan unutulmuş, bunlar paralı veya parasız olarak ayrılıyor. Tek para olarak nakit yani; 100 lira, 200 lira, 500 lira şeklinde olabilir, 434 adet unutulmuş. 114 adet cep telefonu unutulmuş, toplam unutulan eşya sayısı verilerimize göre 2 bin 431 adet. Teslim edilen 564 adet, bizde muhafaza edilen şu anda bin 867 adet, internetten kayıp olarak bin 237 müracaat gelmiş" dedi.



PARA VE ALTINLAR 10 YIL, CEP TELEFONLARI 5 YIL MUHAFAZA EDİLİYOR

Unutulan ve daha sonra teslim alınmayan eşyalar ise sürelerine göre imha ediliyor. Para, altın gibi eşyalar 10 yıl süreyle saklanırken, cep telefonu gibi elektronik eşyalar ise 5 yıl boyunca muhafaza ediliyor.

Muammer Sekitaş, her sene yılbaşında bir komisyon kurulduğunu ifade ederek, "Biz teslim aldıktan sonra bunların adres tespitini yapıyoruz. Kimliklerinden vatandaşlarımıza muhtarlar yoluyla ulaşmaya çalışıyoruz. Ulaştıktan sonra onlara teslimatını yapıyoruz. Bir de teslim etmediklerimiz var; yani ulaşmayıp bizde kalanlar var. Bunlara her sene yılbaşında ocak-şubat gibi komisyon kuruluyor. Bu komisyon eşliğinde bunları ayrıştırmasını yapıyoruz. Kimlikler, ehliyetler, pasaportlar bunların sayımını yapıyoruz. İzmir Valiliğine teslimatını yapıyoruz. İzmir'im Kartlar, öğrenci kartları, 65 yaş kartları, personel kartları, öğretmen kartları bunları da İzmir'im Kart Müdürlüğüne teslimatını yapıyoruz. Paradır, altındır bunların 10 yıl saklama mecburiyeti var. Bunun yanında cep telefonu, elektronik eşyaları biz 5 sene burada muhafaza ediyoruz. Giyim eşyası, oyuncak, gıda maddeleri bunları ya sosyal hizmetlere teslim ediyoruz ya da Kızılay'a teslim ediyoruz. Bunun haricinde kullanılmayacak vaziyette olanlar, mesela bankamatik kartları var. Bunların vatandaşların özel bilgileri olduğu için bu tür eşyaları da imha ediyoruz. Komisyon eşliğinde bunları yakarak imhasını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Oğlunun cüzdanını otobüste unuttuğunu ve teslim almaya geldiği ifade eden Sevgin Özgür (46) de, "Oğlum otobüste cüzdanını düşürmüş. Düşürünce içinde İzmirim Kartı vardı, oradan telefonla ulaştılar. Kayıp eşya bürosunda olduğunu söylediler. Böylece kolayca gelip alabildim" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri