Hamilelik sırasında yapılacak en önemli şeylerden birisi de doğru beslenmektir. 9 aylık bir süreçte vücudunuz bebeğinizi beslemek, korumak ve geliştirmek için bazı değişimlerden geçecektir.
Bu süreçte yiyeceğiniz besinler hem bebeğiniz için yararlı olurken hem de sizin sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.
Hamileliğiniz süresince doğru bir şekilde beslenerek ideal kilonuzda kalıp aynı zamanda da bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.
HAMİLELİKTE İYİ BESLENME NASIL OLUR?
Uzmanlar anne adaylarına beslenme önerileri verirken iyi beslenme şeklinin hamile olduklarını öğrendikten sonra değil, hamile kalmadan önce başlamaları olduğunu ifade ederler.Bu nedenle hamilelik planlayan anne adaylarının öncelikle beslenmelerini bir düzene koymaları tavsiye edilir. Genellikle yaşantısı boyunca iyi beslenen bir anne adayının hamilelik sürecindeki beslenme biçiminde çok fazla değişiklik yapmasına gerek olmadığı belirtilir.
Her hamile kadının genel sağlık durumu ve vücudunun depolarına göre farklı ihtiyaçları olmasına rağmen, tüm hamile kadınlar için ortak bir beslenme önerisi olarak sağlıklı ve çeşitli beslenilmesi tavsiye edilmektedir.
SAĞLIKLI VE ÇEŞİTLİ BESLENİN
Uzmanlar anne adaylarının hem vücutlarının direnci ve sağlığı hem de bebeklerinin sağlıklı gelişimlerini sağlamaları için sağlıklı ve çeşitli beslenmelerini öneriler. Bu nedenle anne adaylarına beslenmede tüm ihtiyaçlarını karşılayacak beslenme listeleri hazırlar. Bu listelerde;
Nişastalı yiyecekler
Meyve ve Sebze
Süt ve Süt Ürünleri
Proteinden Zengin Yiyecekler
Zorunlu Yağlar
Su yer alıyor.
HAMİLİKTE BESLENMEDE UZMAN ÖNERİLERİ
Hamilelikte bebeğin gelişimi için anne adayının tüketmesi gereken besinler listelenirken, anne adayının bu süreçte fazla kilo almaması için bazı önerilerde bulunurlar.
Bu öneriler;
Tüketilecek etin yağsız olmasının tercih edilmesi,
Etin pişirilmesinde ekstra yağ eklenmemeye çalışılması,
Tavuk pişirilirken derisinin çıkarılması,
Et, balık, yumurta ve tavuk gibi besinlerin iyi pişirildiğinden emin olunması,
Az ve orta pişmiş et yerine çok pişmiş etlerin tercih edilmesi (etlerde pembe su kalmamalı)
Haftada 2 porsiyon balık tüketilmesi (somon, sardalye, ton balığı ve hamsi)
Süt ve süt ürünlerinin tam yağlı olarak tüketilmesi için ortak kabul görmüş bir kural olmasa da uzmanlar hamilelikte tüm vitaminlerin alınabilmesi için bu ürünlerin tam yağlı olarak tüketilmesini tavsiye etmektedirler.