Raporda Türkiye`de 81 ilden sadece 6 ilin havasının temiz olduğu belirtildi. Medya Takip Merkezi (MTM), rapordan yola çıkarak, hava kirliliği konusunun medyadaki yerini araştırdı. İşte detaylar…
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası 2017 Hava Kirliliği Raporu’na göre Türkiye’de havası en kirli iller; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa, havası en temiz iller ise; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olarak açıklandı. 81 ilden sadece 6 ilin havasının temiz olması tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Medya Takip Merkezi’nin medya incelemesine göre çevre kirliliğine şehirlerdeki yoğun trafik, termik santraller, fosil yakıtların kullanımı, bacalarda filtre kullanılmaması gibi nedenlerin sebep olduğu belirlendi.
“Hava kirliliği görünmez katil”
Geçtiğimiz Kasım ayında Türk Toraks Derneği tarafından İstanbul'da düzenlenen "Nefesimiz Tükenmeden: Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı" başlıklı sempozyumun sonuç bildirgesi açıklanmıştı. Bildirgede Dünya Sağlık Örgütü'nün de "görünmez katil" olarak tanımladığı hava kirliliğinin, dünyada her yıl 6,5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığı belirtildi. Hava kirliliği, akciğer kanseri, KOAH, astım atakları, çocuklarda akciğer gelişim geriliği, tüberküloz ve akciğer damar hastalıklar başta olmak üzere göğüs hastalıkları alanının önde gelen tüm hastalıklarına neden olabilmektedir. Uzmanlar hava kirliliğinin sağlık açısından ciddi bir tehdit olduğu konusunda uyardı.
Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre hava kirliliği konusunun 2017 yılı boyunca medyada önemli yer tuttuğu tespit edildi. Raporda hava kirliliği ile ilgili medyada yıl boyunca 51 bin 740 haberin yer aldığı görüldü. Haberlerde öne çıkan başlıklar ise hava kirliliğinin dünya genelinde bir tehdit oluşturduğu, kirliliğe bağlı olarak göğüs hastalıklarında artış olduğu, sivil toplum kuruluşlarının kömür kullanımı ve termik santrallere karşı verdikleri mücadeleler oldu.