Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği öğrencileri ‘hayata sporla bağlan’ projesini başlattı. 4. Sınıf öğrencileri, Gizem Nur Yıldız, Şengül Polat, Ümran Aslan, Sibel Karameke ve Ateş Özkaraduman’ın ‘’Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi’’ kapsamında 10 hafta önce başlattığı uygulamanın koordinatörlüğünü dersin de sorumlusu olan Yrd. Doç. Dr. Gamze Üngür üstlendi. Öğrenciler projelerinde 18 yaş ve altı, madde bağımlısı çocuk ve ergenleri spor yoluyla hayata bağlanmayı hedefledi. Uygulamalar İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nde (ÇEMATEM) tedavi gören çocukların katılımıyla gerçekleştirildi.
HAFTADA İKİ GÜN EĞİTİM VERİYORLAR
Proje kapsamında ÇEMATEM’den gelen çocuklara, DEÜ Gençlik ve Spor Kulübü tesislerinde Yrd. Doç. Dr. Erkan Günay’ın gözetiminde haftada iki gün yüzme eğitimi veriliyor, çeşitli sportif faaliyetler yaptırılıyor. Çalışmalar, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Enis Sargın’ın kontrolü ve desteğiyle yaklaşık olarak 10 haftadır sürüyor.
TOPLUMA KAZANDIRILACAKLAR
Çalışma sürecindeki öğrenci gözlemlerine ve ölçüm sonuçlarına göre yapılan değerlendirmede, çocukların daha sosyal olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Üngür “Çocukların uykularının düzene girdiği, öfke kontrolünde hâkimiyetlerinin arttığı, davranışlarını kontrol etmekte daha başarılı oldukları ve forma girdikleri tespit edildi. Bireyler arasındaki dayanışmanın ve sosyal becerilerin gelişmesi de göze çarptı. Çocukların gelişimine katkı sağlamak ve onları topluma kazandırmak için yürütülen bu çalışmanın sürdürülmesini planlıyoruz. Bu amaçla taburcu olan çocuklara da tesislerin kapılarını açıyoruz. Sporun çeşitli kazanımlarını ortaya çıkarabilecek bu tarz sosyal sorumluluk projelerinin artması ve daha da genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca bağımlılık gibi kötü alışkanlıkların önlenmesinde de spordan faydalanılmalı” diye konuştu.