Hepimiz kullanıyoruz ama sağlıklı mı?

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen tahta kaşık kullanımı, artık zaruri ihtiyaçtan daha ziyade otantik bir mutfak gereci oluşundan kaynaklanıyor.

Teknolojinin her gün daha fazla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren, metal ve hatta silikon kaşık ve spatulalar, tahta kaşığı çok uzun zaman önce yerinden etmiş görünüyor. Buna rağmen, özellikle çizilmesini istemediğimiz yüzeylere sahip tava ve tencereleri karıştırmak için, gözlerimiz yine de hala tahta kaşıktan başka bir mutfak malzemesini aramıyor.

Hal böyle olunca, “tahta kaşıkların kullanımı ne derece sağlıklı ve doğru kullanım şekli nedir?” gibi sorular da aklımıza takılmıyor değil… Bu nedenle bu mutfak gereçlerinin kullanımı hakkında detaylı bilgiler nelerdir ve nelere dikkat etmek gerekir inceleyelim:

Tahta Kaşık Kullanılmaya Başlamadan Önce Neler Yapmalı?

Satın aldığınız tahta kaşık ve hatta spatulaları, kullanmadan önce evde bazı işlemlerden geçirmek, sağlıklı kullanım ve uzun ömürlü olması için büyük avantajlar sağlıyor. Almış olduğunuz ürünü zeytinyağı ile güzelce ovduktan sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurutmanız, tahta kaşığınızın dayanıklı ve sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.

Üstelik zeytinyağı ile uygulamış olduğunuz bu işlem, tahta kaşığın yalnızca dayanıklı olmasını değil temizlenmesini de sağlıyor. Kullanımdan sonra bu uygulamayı tekrarlayarak, tahta kaşığınızı bakterilerden ve kokudan kolayca arındırabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken asıl konu, satın almış olduğunuz kaşığın cilasız, boyasız ve doğal ağaçtan yapılmış olması, Zira, üzerinde herhangi bir cila bulunan kaşıklar, cilanın zamanla akıp gitmesiyle özelliğini yitiriyor. Yemeklerin içerisine de karışma olasılığı bulunan cila ve boyalar, toksik zehirlenme hatta kanser gibi birçok önemli hastalığa davetiye çıkarıyor.

Tahta Kaşıklar Nasıl Temizlenmeli?

Doğal materyalden üretilmiş tüm diğer mutfak eşyaları gibi, tahta kaşıklarınızı da bulaşık makinesinde yıkamamanız gerekiyor. Bulaşık makinesi, oldukça güçlü su devri ve uzun süre yıkama sonucunda, kaşıkların çatlamasına neden oluyor. Üstelik bu çatlaklara yerleşen deterjan artıkları, yemek pişirme işlemi esnasında çözünerek yemeğin içine karışarak zamanla ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Tahta kaşıkları temizlemek için, evde kullandığınız yemek malzemelerinden yararlanabilirsiniz. Örneğin, bunun için hamur işlerinde kullandığınız karbonat büyük fayda sağlıyor. Karbonatlı su içerisinde beklettiğiniz ve daha sonra da elde duruladığınız tahta kaşıklar, pırıl pırıl ve kokudan arınmış olarak kullanılmaya devam edilebiliyor.

Tahta Kaşıkların Ömrü Ne Kadar Olmalı?

Sürekli kullanımda zamanla yıpranan ve bu yıpranma sayesinde sağlığınız üzerinde tehdit oluşturan diş fırçası, tarak gibi kişisel malzemeleri değiştirmek gerektiği gibi, tahta kaşıkları da belirli aralıklarla yenilemek gerekiyor. Yıpranan, özelliğini yitiren, çatlayan tahta kaşıklarınızı kullanıma devam etmeyerek mutlaka yenisiyle değiştirmeniz gerekiyor. Sağlığınız açısından çok büyük önem taşıyan bu ayrıntı sayesinde, sağlıklı ve güvenli bir biçimde mutfak işlerinizde tahta kaşıklardan yararlanabilirsiniz. Doğru kullanımda tahta kaşıklar, doğal dokusu ile güvenle mutfağınızdaki yerini alabilir.

Kaynak: Milliyet Emlak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri