Özel Egepol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Op. Dr. Hasan Şimşek, Hidrosefali (beyinde aşırı su birikmesi) rahatsızlığının her 500 çocuktan 1'inde görüldüğünü söyledi.
Hidrosefalinin her yaşta görülebildiğini, ancak bu rahatsızlığa çocuklarda ve 60 yaşın üzerindeki yaşlılarda daha çok rastlandığını belirten Şimşek, tedavinin sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle gerçekleştirilebildiğini ifade etti.
Hidrosefalinin yenidoğanlarda başın, akranlarına göre büyük olması, kafa derisinin incelmesi ve damarlarda belirginleşme, kusma, huzursuzluk, gözlerin aşağıya kayması, nöbetler veya iletişim kurulamaması gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Op. Dr. Hasan Şimşek, hastalığın yetişkinlerde ise iletişim güçlüğü, yürümede dengesizlik, bunama, baş ağrısı, idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini dile getirdi.
Hidrosefalinin, beyinde aşırı "beyin - omurilik sıvısı" birikmesi olarak tanımlandığını hatırlatan Şimşek, “Beyin omurilik sıvısının beynin bazı odacıklarında miktarının artması, kafa içindeki basıncın yükselmesine, beynin zarar görmesine ve hidrosefali klinik bulgularının ortaya çıkmasına neden olur. En sık görüldüğü yenidoğanlarda, kendiliğinden gelişen beyin içi kanamalar ve omurilik gelişim bozukluklarıyla birlikte görülürken, ilerleyen yaşla beraber kafa travması, beyin tümörleri, menenjit ve beyin kanamaları, yaşlılarda ise üretilen sıvının yeterli emilememesine bağlı olarak da (normal basınçlı hidrosefali) görülebilir” diye konuştu.
TEDAVİ, CERRAHİ MÜDAHALEYLE GERÇEKLEŞİR
Hidrosefali hastalığının ilaçlarla tedavisinin mümkün olmadığını anlatan Op. Dr Hasan Şimşek, şu bilgileri verdi: “Hidrosefali, sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle düzeltilebilir. Eğer beyin - omurilik sıvısının dolaşımının bozulmasına neden olan bir tıkanıklık varsa, bu tıkanıklığa yönelik cerrahi tedavi yapılabilir. Tıkanıklık açılamıyorsa beyin -omurilik sıvısının beyin içi dolaşım yolları cerrahi girişimlerle değiştirilebilir. Hastaların çoğunluğunda beyin - omurilik sıvısının dolaşımını eski haline getirmek mümkün olmadığı için sıvının beyinden başka bir vücut boşluğuna aktarımı sağlanmalıdır. Bu işlem için şant adı verilen ince, silikon bir boru kullanılır. Beyin omurilik sıvısının kontrollü olarak ve tek yönlü çalışması için ayrıca bir pompası vardır. Sistemin tamamı cilt altındadır; ancak bebeklerde dışardan bakıldığında fark edilebilir. Bebek büyüdükçe daha zor farkedilir. Çocuk ve yetişkinlerde ise elle muayene edildiğinde cilt altındaki boru hissedilebilir”