3. Bölümde şahsı adına söz alacak olan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan'a tam sıra geldiğinde 4 gün üst üste karar yeter sayısı bulunamayınca la oturum kapandı. Bunun üzerine Kalkan, kürsüye çıkınca sözlerine, "Bir konuşmacı söz alır da dört kere tam sıra geldiğinde oturum kapanır mı? Onun için şükür kavuşturana diyorum" diyerek başladı.
Konu istihdam
Genel Kurulda muhalefet partisinin gruplarından 3 milletvekilinin söz aldığını belirterek, "Benden evvel konuşanların hepsi işsizlik ve istihdam üzerine konuştular, üçünün de içeriğinde o vardı. İşte, biz bu 485 sayılı Kanun Tasarısı'nı Türkiye'de sanayinin geliştirilmesi, üretimin artırılması konusunda detaylandırdık. Bununla da sanayi gelişecek istihdama katkı sunulacak" dedi
Sanayiciye, 'Derdiniz ne?' dedik
Kanun tasarısı hazırlanırken 723 sanayiciye 'Derdiniz ne?' dediklerine dikkat çeken Kalkan, "Hangi dertler sizin önünüzü tıkıyor, hangi dertler sizin gelişmenizi önlüyor? Bütün bunlara çare olarak hazırlanmış, Komisyonda benim sorumlu olduğum, anlattığım üçüncü bölümle ilgili hemen hemen hiç itiraz yok. Arkadaşlara da teşekkür ediyorum, bu maddeleri uyuşarak buraya getirdik, ben huzur içinde konuşmamı gerçekleştirdim" diye konuştu.
İşsizliğe çareyi nasıl bulacağız?
TBMM Genel Kuruluna katılan YÖK Başkanının yanına giderek bilgiler aldığını söyleyen Kalkan, "YÖK Başkanı Türkiye'de yükseköğrenimde okuyan 7 milyon 198 bin, ön lisans yapan 2 milyon 555, lisans yapan 4 milyon 70 bin, yüksek lisans yapan 480 bin, doktora yapan sayısı 91 bin kişi olduğunu söyledi.Bütün bu çocukların tamamı, okuyanların tamamı gün geliyor üniversiteden mezun oluyor. 2013'te Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısı 693 bin, 2014'te 733 bin, 2015'te 801 bin, 2016'da 802 bin öğrenci. Türkiye'nin üretimini, ihracatını artırması için sanayiyi desteklememiz lazım. İşte bu, sanayiyi destekleyen eski sıkıntıları telafi etmek üzere hazırlanmış bir kanun" dedi.
Hicaz Makamından örnek verdi
Ticaret Odası Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde hangi bakana, hangi milletvekiline, hangi müsteşara geldiğimizde dertlerini anlattıklarını ancak kendilerinin anlatıp dinlediklerine dikkat çeken Kalkan, "Şerif İçli'nin Türk Sanat Müziğinde Hicaz makamında bir şarkısı var, aklıma geldi o şarkının sözlerini burada söylemek istiyorum: "Derdimi ummana döktüm âsumâna inledim." Asuman evde yoktu, oturup kendim dinledim. Biz o zaman bunları anlatıyorduk, anlatıyorduk, yüzde 10'u oluyordu ama bu defa devir değişti. Bu defa Sanayi, Ticaret Komisyonu zımba gibi. Tüm üyeleri dahil. Bu defa bütün sanayicilerin sorunlarını aldık. İnanın bunlar işi kolaylaştırmak için, üretimi artırmak için, o dediğim sıkıntıyı ifade eden kadınların, erkeklerin işsizlik sıkıntısını gidermek için yürürlüğe giren kanunlardır" ifadelerini kullandı.