Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD), şubat ayı hava sıcaklıklarının önceki yıllarla karşılaştırmalı verilerini paylaştı.
Buna göre, şubat ayındaki ortalama maksimum sıcaklık, IMD’nin hava durumu kayıtlarını tutmaya başladığı 1901 yılından bu yana en yüksek seviye olan 29.54 santigrat derece oldu. Meteoroloji ofisi, ülkenin şubat ayında normalden yüzde 68 daha az yağış aldığını söyledi.
Hindistanlı yetkililer, önümüzdeki ilkbahar aylarında sıcaklık artışlarının sürebileceğin uyarısı yaptı; “mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların ülkenin doğusu, kuzeydoğusu ve merkezini” etkisi altına alacağını öngördüklerini kaydetti.
IMD, hafta başında 2023 için sıcak dalgası uyarısı yapmış, daha sonra bu uyarıyı kaldırmıştı.
Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan, geçen yıl, aşırı sıcakların tarım ürünlerini vurması nedeniyle buğday ihracatına kısıtlama getirmişti. Öte yandan, sıcak dalgaları ülkedeki enerji ihtiyacını da artırırken geçen yıl bazı eyaletlerde elektrik kesintileri yaşanmıştı.
GIDA GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA
Art arda ikinci yıl yaşanacak bir sıcak dalgası, buğday, kolza tohumu ve nohut üretimini azaltabilir ve hükümetin gıda enflasyonunu düşürme çabalarını zorlaştırabilir. Hindistan, ekim ve kasım aylarında ekim ve mart ayından itibaren hasat ile yılda yalnızca bir buğday ürünü yetiştiriyor. Daha yüksek sıcaklıklar, yaz mevsiminde enerji tüketimini de arzın üzerine çıkarabilir.
Reuters‘e konuşan küresel bir ticaret şirketi olan Mumbai merkezli bir bayi, “Buğday mahsulü, daha yüksek sıcaklık nedeniyle zaten strese tanık oluyor. Daha sıcak bir mart ayı, kesinlikle verim kaybına yol açacaktır” dedi.
Hindistan Sağlık Bakanlığı da dün tüm eyaletlere ve birlik bölgelerine gönderilen bir mektupta, “Sıcaklıklar ülkenin bazı yerlerinde zaten olağandışı yüksek seviyelere ulaştı” uyarısında bulundu. Mektupta hükümetin, ülke çapındaki sağlık kurumlarını “sıcaklık ile ilgili sağlık eylem planları” uygulaması” istendi.