Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası kamera karşısına geçen Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO üyesi ülkelerin birbirleriyle yoğun tartışmalara devam etmesinin önemine değindiği konuşmasında, "Türkiye doğu kanadının savunması için çok önemli" ifadelerini kullandı. Almanya'nın Türkiye ile yakın teması olan az sayıdaki Avrupa ülkesinden biri olduğunu belirten Rutte, daha fazla ülkenin bu yaklaşımı benimsemesi gerektiğini kaydetti.
Rutte, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında Rusya ve Ukrayna ile temas halinde olan birkaç ülkeden biri olduğunu vurgulayarak, "Geçenlerde Erdoğan ile gerçekleştirdiğim telefon görüşmesinde, yakında kendisiyle görüşmek için yanına gelmeye çalışacağımı söyledim" diye konuştu. Son yıllarda Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan gerilimleri işaret eden Rutte, "Kişisel ilişkiler her zaman iyi kaldı" diyerek Salı günü Ankara’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye gideceğini duyurdu.
İLİŞKİLER 2017'DE KOPMA NOKTASINA GELMİŞTİ
Hollanda medyasına göre, Lahey'den gelen ılımlı mesajlar ve Rutte'nin ziyaretiyle, İsrail'den sonra Hollanda'yla da ilişkilerin yumuşatılması için önemli bir sürecin başlaması bekleniyor.
NATO üyesi olan Hollanda ile Türkiye'nin ilişkileri, 2017 yılında neredeyse tamamen kopma noktasına geldi. Hollanda, anayasa değişikliği referandumu öncesi Türk hükümet üyelerinin ülkesinde propaganda yapmasına izin vermedi. Almanya'dan kara yoluyla kaçak olarak Rotterdam'a gelen dönemin Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Türkiye Başkonsolosluğu'na girmesine izin verilmeyerek, polis gözetiminde Almanya'ya geri gönderildi.
Başkonsolosluk önünde yaşanan olaylar sırasında dönemin diplomatik dokunulmazlığı bulunan Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aslan Alper Yüksel ile bazı görevliler Rotterdam polisi tarafından gözaltına alınarak saatlerce nezarethanede tutuldu. Yaşanan olayların ardından iki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekti. Yaklaşık 2 yıl sonra yeniden büyükelçi atandı. İlişkiler normalleşme eğilimine girse de, gerilim devam etti.