HOŞGELDİN RAMAZAN, BİZE SEFALAR GETİRDİN…

Esra Aran

 

Bugün 2017 yılının Ramazan ayının ilk günü. İzmir’ de şahane bir hava var. Hava kapalı, serin ve yağmurlu… Ramazan ayının ilk günlerinin serin olması, sizlerin uzun açlık sürelerini daha hızlı atlatmanıza ve uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Açlık süresinin 16-17 saati bulduğu sıcak yaz günlerinde oruç tutan bireylerin sahur ve iftar menüsünde seçici davranmaları gerekmektedir. Bugün sizlere Ramazan ayında iftar sofralarında hararete karşı orucu daha kolay tutma maksadıyla Osmanlı mutfağının değerli şerbetlerinin tariflerini sunacağım.  Bu şerbetler; harareti, susuzluğu, hazımsızlığı, bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlendirmesini destekler. Tatları mayhoştur. Ama kendi damak tadınıza uygun baharat eklemesi yaparak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Ramazan ayında varlıklarını hatırladığımız şerbetler, bir zamanlar atalarımızın sofralarının baştacıydı. Hatta  MEVLANA için ‘ hayatta en sevdiğim şeyler sema, hamam ve şerbet’’ tir dediği rivayet edilir. Şuan ki zamanda ise paketlenmiş, rafine edilmiş ve katkı maddeleri ile dolu gazlı içecekler ve hazır meyve sularının yaygınlaşmasıyla şehirlerde, evlerde dahi şerbetleri görmek zor.  Fakat Anadolu’nun bazı şehirlerinde şerbet geleneği hala varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Eskiden Atalarımız şerbeti yemekle beraber ve yemekten sonra tüketirlermiş. Evinizde eşinize, çocuğunuza, dostunuza katkı maddeli içecekleri ikram etmek yerine kendi ellerinizle hazırladığınız şerbetleri ikram etmeniz, daha sağlıklı ve keyifli olacaktır.  

Geleneklerimize sahip çıkalım!

Tarifleri sunmadan önce küçük bir UYARI yapmak isterim. Tariflerin içindeki bal, beyaz şekeri çok tükettiğinizde kan şekeriniz ani bir şekilde yükselir. Ve aynı hızla düşer. Bu durum kan şekeri dengenizin bozulmasına, baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabilir. Diyabet, insülin direnci ve hipoglisemi gibi sağlık sorununuz varsa şerbet tariflerindeki şeker yerine tatlandırıcı kullanmanızı öneririm. Şerbeti tüketirken kontrolü elinizden bırakmayın. Sizlerin sağlığı her şeyden önemli

Şerbet tarifleri :

HİBİSKUS ŞERBETİ : [tiroid, tansiyon, kolesterol ilacı kullananlar için UYGUN DEĞİLDİR.]

 İÇİNDEKİLER:  1,5 lt su, 1 yemek kaşığı hibiskus, 1 adet elma, 1 tatlı kaşığı karanfil, 1 çay kaşığı tane karabiber, 1 adet çubuk tarçın.

Yapılışı: kaynayan suyun içine dilimlenmiş elma, hibiskus, karanfil, karabiber ve çubuk tarçın ekleyerek, bir taşım kaynatınız. Kaynadıktan sonra ocaktan alınız. Oda ısısında soğuyana kadar bekleyiniz. Soğuduktan sonra süzgeç yardımı ile süzerek sürahiye doldurunuz. Afiyet olsun.

 

 DEMİRHİNDİ ŞERBETİ:

İÇİNDEKİLER: 200 gr demirhindi, 2 lt su, 1 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı bal, 1 adet çubuk tarçın, 1 kesme şeker büyülüğünde taze zencefil, 2 adet karanfil, 2 dal adaçayı, 1 tutam ıhlamur.

 Yapılışı: Demirhindilerin kabuklarını soyun. Sonra derin tencereye alın. Üzerine su ekleyin. Karanlıkta 1 gece bekletin. Ertesi gün üzerine karanfil, tarçın, ıhlamur, adaçayı, bal, zencefil, toz şekeri ekleyerek kaynatın. Şerbeti ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Sonra süzün. Afiyet olsun.

 Faydası : mideyi temizler. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

 

 Malatya ve Adana’nın milli içeceği ‘AŞLAMA’ diğer bir adı meyan kökü şurubudur.

İÇİNDEKİLER: 1-2 avuç meyan kökü lifi, 2 lt su , koyu renk camlı sürahi

Yapılışı:  koyu renkli sürahiye mazlemeleri ekleyiniz. Bir gece karanlık bir alanda bekletiniz. Sabah süzüp, buzdolabında soğumaya bırakınız. Soğu içilmesi gereken şerbettir.

 Faydası: vücuttaki iltihabi durumu ortadan kaldırır.

 ESRA ARAN Beslenme ve danışmanlık merkezi // 0232 290 0298 // mayıs 2017

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.