ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Hubble Uzay Teleskobu'nda meydana gelen arızanın giderildiğini ve bilim gözlemlerine kaldığı yerden devam ettiğini duyurdu.
Uzayda bulunan ve evreni gözlemleyen Hubble Uzay Teleskobu, uzay boşluğunda bakacağı yönleri tayin etmesini sağlayan denge çarklarından birinde yaşanan arızanın giderilmesinin ardından bilim gözlemlerine yeniden başladı.
NASA’dan yapılan açıklamaya göre, mühendisler, 5 Ekim’de denge çarklarından birinde meydana gelen arızanın ardından, teleskobun arıza yapan denge çarkını yedek denge çarkıyla değiştirmek üzere çalışmalar yürüttü. Devreye sokulan ilk denge çarkı, olması gerekenden yüksek dönüş değerleri verdiğinden, ekip, teleskobu uyku moduna almak zorunda kaldı.
Mühendisler, ikinci yedek denge çarkını, devreye sokmadan önce, çeşitli dönüş manevralarında ve operasyon modlarında test etti. Testlerin başarılı olmasının ardından teleskop, cuma günü bilim operasyonlarına yeniden başladı.
Hubble ne zaman uzaya gönderildi?
Hubble Uzay Teleskobu, 1990 yılının nisan ayında uzaya gönderildi. Teleskobun, dünyanın çevresindeki yörüngeye taşınma işlemi ise, Discovery Uzay Mekiği tarafından gerçekleştirildi.
Teleskobun ismi ABD'li Edwin Hubble isimli astonotun anısına verilmiştir. HUT olarak da bilinen Hubble Uzay Teleskobu, uzaya gönderilen ilk teleskop olmamasına rağmen, fonksiyonları ve de başarıları nedeniyle en önemli teleskop konumundadır.
Benzerlerine göre bünyesinde barındırmış olduğu birçok üstün özellik sayesinde uzay araştırmalarına yeni bir soluk getiren HUT, başarılarından dolayı bilim çevrelerinin dışında bütün dünyada tanınma fırsatı yakalamıştır. Bu teleskop, NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ve de ESA (Avrupa Uzay Ajansı) arasında gerçekleştirilen ortak bir çalışmanın ürünüdür.