2016 yılından bu yana kademe kademe artış gösteren işsizlik oranları karşısında hükümet, istihdamda “milli seferberlik” çağrısında bulundu. İşsizlik rakamlarının yükselme eğilimine yönelik yeni “istihdam paketi” Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Bu konuda hükümet çalışmalarını tamamlarken, Medya Takip Merkezi (MTM) ise istihdam faaliyetlerinin medyadaki nabzını tuttu. İşte araştırmanın tüm detayları…
İstihdamda milli seferberlik çağrısı ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiden sorumlu bakanların katılım sağladığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası’nda gerçekleşti. İşsizlik faktöründeki yükselişi göz önüne alan hükümet, çalışmalarını tamamlayarak 1,5 milyonluk “yeni istihdam paketi”nin ana çerçevelerini Bakanlar Kurulu’na sundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, paketin içeriğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım yapacak…
Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, 1 Ocak – 21 Mart tarihleri arasında “yeni istihdam paketi” toplam 10 bin 308 habere konu olurken, yazılı basında 2 bin 176, görsel basında 402, elektronik basında ise 7 bin 730 haberle yer aldı.
Yılsonu işsizlik oran hedefi: Yüzde 10…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,9 puanlık artış ile %12,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlikteki artışını yıl sonunda yüzde 10’a çekmeyi hedefleyen hükümet, istihdam artışına engel olan konulara dikkat çekti. 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe kalkışması, ekonomi önünde engel olan olumsuzlar arasında ilk sırada değerlendirildi. İşsizlik haberleri medyada toplam 94 bin 484 kez yer alırken, İstihdam konusu ise 6 bin 759 haberle basında yer buldu.
Çalışma Bakanlığı 48 ilde seferberliği başlattı…
Hükümetin başlattığı çalışmalar çerçevesinde 48 ilde seferberlik düzenlendi. Belirlenen iller ziyaret edilerek sivil toplum kuruluşları, esnaf, işveren, sanayici ve sendikacılarında içinde bulunduğu gruplarla görüşülerek yaşam koşulları değerlendirildi.
İş arayanlarla işverenler buluşturuldu…
TUİK’in verilerine göre, 3,8 milyon olan işsizlik rakamları arasında genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,8 puanlık artış ile %24 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 1,9 puanlık artış ile %12,9 olarak gerçekleşti. Hükümet, işsizlik rakamlarını aşağıya çekmek için 252 noktada işverenle iş arayanları buluşturmaya hazırlandı. Programda girişimcilik destekleri, eğitimler, meslek edindirme kursları gibi noktalarda farklı destekler verilmesi hedefleniyor.
İŞKUR’dan işsizlere istihdam paketi
İşsizlikle mücadele doğrultusunda milli seferberlik yolunda İŞKUR da önemli adımlar atarak açıklamalarda bulundu. İŞKUR, 2017 teşvik paketinde uygulayacağı program sayesinde kademeli olarak üçer aylık periyotlarda 500 bin kişilik gruplar halinde 1,5 milyon insana iş verileceğini açıkladı.
MTM verilerine göre, İŞKUR, 55 bin 730 haberle basında yer buldu.