Hükümetten Cumhuriyet tahliyelerine yorumu

Adalet Bakanı Gül: "Türkiye bir hukuk devletidir. Mahkemenin verdiği karara herkes saygı duymak zorundadır. Vermiş olduğu kararı beğenmemiş olabilirsiniz ama saygı duymak zorundasınız" dedi.

Çeşitli programlara katılmak için Konya'ya gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, partisinin Konya İl Başkanlığında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Abdülhamit Gül, hiç kimsenin yargıya talimat veremeyeceği ve telkinde bulunamayacağını vurgulayarak, “Oradaki konu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra soruşturmalarla ilgili savcıların görüşlerinin derlemesi, bu konudaki bir takım önerilerin, tavsiyelerin, görüşlerin derlemesiyle ilgilidir. Ve orada ne söyleniyor? Hakim, savcılarla ilgili soruşturmalar yapılırken Hakimler ve Savcılar Kurulu idari açıdan da soruşturma yapmaktadır. Yani bir hakim savcı FETÖ örgütüne ya da başka bir örgütle eğer irtibatı varsa bu konuda soruşturma yapan yer Hakimler Savcılar Kuruludur. Burada söylenen ve Hakimler Savcılar Kurulu da, bir kişinin FETÖ'yle irtibatlı, iltisaklıysa bunun delilleri vardır, ifadeler vardır, tutanaklar vardır. Ve bu tutanaklar adli soruşturmalarda savcılarımız için mahkemelerimiz için çok önemli deliller olabilir, bu niteliği taşıyabilir. Bu konuda da hakim savcılarla ilgili bir soruşturmada orada da bu belgelerden istifade edilsin, öyle önerilerin görüşlerin derlenmesine yöneliktir ve bu bir iddia makamına yönelik bir değerlendirmedir. Elbette ki savcı bunu talep eder ama karar verecek olan mahkemedir. Dolayısıyla bu konudaki görüşlerin sergilendiği değerlendirmenin not edilmesine yöneliktir. Asla bu konuda farklı bir tablo söz konusu değildir. Yani burada Kılıçdaroğlu'nun ne kadar güzel öneriler varmış diye teşekkür etmesi gerekirken, FETÖ örgütü mensubu bir kişi bile hakim savcı olarak kalmasın ne güzel bir öneri, Hakimler Savcılar Kurulunda bu bilgiler varsa bunları da savcılar marifetiyle paylaşılması mahkemede değerlendirilmesi çok güzel bir öneri olmuş, bu öneriyi destekliyoruz demesi gerekirken, bu titizliği 15 Temmuz'un o sıcak gündeminde terörle mücadele konusundaki hassasiyetin ifade edildiği görüşlerin değerlendirildiği bir görüştür, bir talimat şeklinde değildir. Bu hususun aydınlatılmasında elbette fayda vardır.

 

Nitekim birçok uygulamada da Hakimler Savcılar Kurulunda meslektaşların bir takım vermiş olduğu bilgilerle hem idari hem adli açıdan birçok mesele açığa kavuşmuştur. Bunu en iyi kendi milletvekili İlhan Cihaner'e de sorduğunda kendisi cevabını alacaktır. Ona yönelik bu işleri yapan yargı mensuplarının FETÖ'cü olduğuna ilişkin bilgiler Hakimler Savcılar Kurulunda vardı. Mahkemenin bilmesinin imkanı olmayan bir takım bilgiler HSK tarafından verilince Cihaner'i o zaman yargılayan kişiler ihraç edilmiş ya da yargılamada bu deliller kullanılmıştır. Dolayısıyla sadece yargı mensuplarına leke atayım da yargıyı zedeleyeyim de ne olursa olsun düşüncesidir. Oysa şunu herkesin bilmesi lazım; yargı herkesin yargısıdır. Türk milleti adına karar vermektedir, oranın lekelenmesi herkese zarar verir. Yargı da kendi işini en doğru şekilde yapmaya çalışmaktadır. Bakın Türkiye'de 10 milyondan fazla dosya mahkemelerden geçmektedir. Birkaç dosya bazı dosyalardaki hatalardan dolayı bütün yargı camiasını suçlamak da elbette haksızlık olur” ifadelerini kullandı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri