Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İEF’nin dünya barışına ve dostluğuna yaptığı katkıya dikkat çekti. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı'nda her yıl farklı bir ana tema işliyoruz. “Barış” ve “dostluk” ise 86 yıllık fuarın vazgeçilmezidir. Dolayısıyla bu fuar, her şeyden önce kardeşliktir. Ulusların kaynaşması ve kucaklaşmasıdır” dedi.
“Enerji” temasıyla 18 Ağustos – 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenen 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ve konuşmalarla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat, meslek odaları ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve partner ülke Rusya’nın ulusal marşının okunmasının ardından sahne alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Dansları Topluluğu ile Tataristan Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun gösterileri büyük beğeni topladı.
“İEF kardeşliktir”
Açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı'nın dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli olduğuna vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bugün bizim düğün günümüz, bayramımız. Hem mutlu hem de çok gururluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan gözbebeğimiz fuarımızla tam 86. kez buluşuyoruz. Çok sevdiğimiz eski bir dosta yeniden kavuşmak, ona sımsıkı sarılmak, hasret gidermek gibi, her fuar açılışı bize ayrı bir heyecan veriyor. Bugün dünyanın farklı ülkelerinden gelen çok değerli konuklarımıza sesleniyorum. Atatürk'ün "yurtta barış, dünyada barış" düsturunu en iyi anlayan ve benimseyen bir kenttesiniz şu an. Toprakları hoşgörüyle yoğrulmuş, genlerinde barış, dostluk, özgürlük ve demokrasi olan, güler yüzlü insanların şehri İzmir'desiniz” diye konuştu.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda her yıl farklı bir ana tema işlediklerini, “barış” ve “dostluğun” ise 86 yıllık fuarın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Dolayısıyla bu fuar, her şeyden önce kardeşliktir. Ulusların kucaklaşması ve kaynaşmasıdır. Ne mutlu bize ki; acı, gözyaşı ve sıkıntılarla dolu İkinci Dünya Savaşı'nda birbirleriyle çarpışan ülkeler bile, İzmir Fuarı’nda yan yana gelip bayraklarını birlikte dalgalandırabilmişlerdir. Tıpkı 1980’li yıllarda cephede göğüs göğüse savaşan Irak ve İran’ın İzmir Fuarı'nda bitişik iki pavyonda yer alması gibi” dedi.
Önceliğimiz rant değil yaşanabilir çevre
Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak rantı değil yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir yerel yönetim anlayışıyla çalıştıklarını da vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: “İzmir, insana ve doğaya bakışıyla, sürdürülebilir kent hedefiyle, hoşgörülü yaşam tarzıyla, demokrasiye ve insan haklarına bağlılığıyla her zaman örnek gösterilmiştir. Kentimizdeki hummalı çalışmalar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Şu sıralar tramvay hattımızın ikinci etabını tamamlamak üzereyiz. Toplu ulaşımdaki çevreci yatırımlarımıza yenilerini eklemek için çabalıyoruz. Raylı sistem ağımızı 13 yılda yaklaşık 13 kat büyüttük.
Toplu ulaşım stratejimizi, kentteki karbondioksit salımını “2020 yılına kadar yüzde 20 azaltma” hedefi üzerine inşa ettik. O yüzden hem raylı sistem ve karbon salımı düşük gemilerle deniz ulaşımı, hem de bisikletin yaygınlaştırılması yolunda önemli adımlar atıyoruz. Yaşanabilir bir çevre, hepimizin bir numaralı önceliği. Üretimi giderek pahalılaşan, kaynakları belli bir süre sonra tükenecek olan ve çevreye zarar veren fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması, tüm dünya için kritik önem taşıyor artık. O yüzden bu yılki fuarımızın ana temasını "enerji" olarak belirledik.”
Partner ülke Rusya ile bağımız güçlenecek
86. İEF’nin ana teması gibi, bu yılki partner ülkenin de çok güçlü olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Müthiş bir kültürel ve tarihi altyapıya sahip; edebiyat, sanat ve bilimde dünyaca tanınmış isimler yetiştiren, ve imparatorluk kurmuş sayılı milletlerden biri olan Rusya Federasyonu'nu "partner ülke" olarak ağırlamaktan gerçekten çok mutluyuz. Bu işbirliği, sadece ekonomik yönüyle düşünülmemeli. İzmir buluşması, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ilişkileri, yani dostluk bağını da güçlendirecek. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihine baktığımızda, en eski katılımcı ülkeler listesinde Rusya'yı ilk sıralarda görebiliriz. Yani İzmir, geçmişte olduğu gibi bugün de iki ülkeyi birleştiren güçlü bir harç olacak” dedi.
Büyükelçi Karlov’un vasiyetini yerine getirdik
Rusya'nın "partner ülke" olmasında büyük emeği bulunan 2016'nın Aralık ayında bir suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u da şükran ve minnetle anan Başkan Kocaoğlu, “Büyükelçi Karlov ülkesinin bu fuarda çok köklü bir geçmişi olduğunu biliyor ve Rusya'nın onur konuğu olmasını gerçekten çok istiyordu. Bu konuda epeyce emek sarfetti. Dolayısıyla biz bu fuarda, aynı zamanda onun vasiyetini de yerine getirmiş olacağız. Büyükelçi Karlov'u şükranla ve minnetle anıyorum” dedi.
Emeği geçenlere teşekkür
86. fuarın onur konuğu kent Muğla’dan gelen konukları da “hoş geldiniz” diyerek selamlayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Muğla Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri. Turizm deyince, güler yüz deyince, aydınlık deyince akla ilk gelen şehirlerden. Bu açıdan İzmir'e ve İzmir Fuarı'na çok yakışan bir kent. Başta İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da, minnetle ve şükranla anıyorum. İzmir’den Ege’ye, Türkiye’ye ve dünyaya 86. kez merhaba!”
Çavuşoğlu: “İzmir fuarı kabuk değiştirdi”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 86 yıldır devam eden İzmir Fuarı’nın ülkenin ticaret bağlantılarının önemli mekanizmalarından biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de önemli bir ticaret potansiyeli var. Amacımız bu fuar ve diğer çalışmalarla birlikte İzmir’i hak ettiği gibi Doğu Akdeniz’de iş ve ticaret merkezi haline getirmektir. Bunun için hep birlikte çalışıyoruz. Fuarın aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki bağları daha da güçlendireceğine inanıyorum” diye konuştu.
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana temasının inovasyon ve enerji olduğunu, Türkiye’nin de son yıllarda attığı adımlarla, enerji konusunda çok önemli bir ülke haline geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. İzmir Fuarı'nın bu dinamizme yakışır şekilde kabuk değiştirdiğini görüyoruz. Sektör bazında odaklanmış, işadamları üzerinde yoğunlaşmaya çalışan bir fuar haline geldi” dedi.
Bakan Özlü: “İzmir teknoloji üssü olmalı”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Türkiye ekonomisinde fark yaratan şehirlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "İzmir aynı zamanda Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biridir. Sadece Türkiye için değil Akdeniz için de cazip iş ve yatırım merkezidir. Hükümet olarak İzmir’in bu potansiyelini daha da artıracak projeleri hayat geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
İzmir Fuarı'nın sanayileşen Türkiye’de çok önemli bir işlev gördüğünü söyleyen Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyanın önde gelen şirketlerinin araştırma raporlarında İzmir’e çok özel başlıklar açılmaktır. En rekabetçi şehirler sıralamasında İzmir’in ön sırada yer alması bize gurur veriyor. Enerji, turizm, gıda, tarıma dayalı sanayi, tekstil ve lojistikte İzmir’in önü açıktır. Zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisinden faydalanılacak bir şehirdir. İzmir’in bu seçkin yönü fuarcılıkta da kendini gösteriyor.”
Türkiye’nin, İzmir Fuarı’ndan da görüleceği gibi dünyayı doğru okuyarak, yeni fırsatları reel bir şekilde değerlendirdiğini ifade eden Özlü, "Tarih boyunca sayısız medeniyete beşiklik yapan ülkemiz; sanayinin, bilimin, teknolojinin merkezi olmaya kararlıdır. Bu çerçevede amacımız İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü yapmaktır. Bunu gelin hep birlikte başaralım. Gelecek yıl bu fuarın ana temasını teknoloji olarak belirleyelim. Biz de bakanlık olarak gereken desteği sağlayalım. Hep birlikte çalışalım. İzmir Fuarı’nın herkes için yeni kapılar açmasını, kısmetler getirmesini diliyorum.”
Rusya Enerji Bakanı Novak: "İzmir'de ilişkilerimiz ivme kazanacak"
Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise sözlerine ülkesinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını ileterek başladı. İki ülke arasında sadece yeni ekonomik ilişkiler kurmakla yetinilmemesi gerektiğini dile getiren Novak, şöyle devam etti: "Bu güzel şehir de yeni dostluk ilişkileri de kurmamız gerek. Partner ülke olarak bu fuara katılmaktan gurur duyuyoruz. 300 kişilik Rus heyetinin burada bulunuşu, fuara katılışımız ülkeler arası gelişmelere yeni ivme kazandıracak. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenledikleri kent gezisi için çok teşekkür ediyorum.
İlk kez İzmir’e geliyorum ancak ümit ediyorum ki tekrar geleceğim. İzmir, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. 1934 yılından beri ülkemizin temsilcileri fuara katılmaktadır. 63. kez burada bulunuyoruz. 1957 yılında fırlatılan uzay gemisinin örneği burada sergilendi. Bu yıl yeni bir uçak modeliyle geldik ve herkes Rusya Federasyonu'nun yeni ürünlerini görebilecek. Her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nın yabancı ziyaretçi ve katılımcıları artıyor. Rusya’nın partner ülke olmasının bizim için büyük bir önemi var. Bin metrekare alanda enerji, demir çelik sanayindeki örneklerimiz var. Hepinizi Rusya standının açılışına davet etmek istiyorum. İzmir harika bir konuksever şehir."
Tataristan Cumhurbaşkanı: "Başka ziyaretlerimiz de olacak"
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda olmaktan çok büyük bir sevinç duyduğunu ve ülkesi ile Türkiye ilişkilerini çok önemsediğini belirterek, "Bu fuarda ülkemizin kültürel ve sanatsal etkinliklerini sergilememize olanak verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İzmir'deki temaslarımız sırasında petrol işleme tesislerini gezdik. Ülkenizde gerçekleştirebileceğimiz çok değişik yatırımlar var. İzmir'e başka ziyaretlerimiz de olacak. Sizleri de Tataristan’a bekliyorum." dedi.
TBMM Başkan Vekili Hamzaçebi: "Gelecek bilgi teknolojilerinde"
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de törende yaptığı konuşmada İzmir'in tarihi önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: "İzmir Fuarı bir devletin inşa sürecinde bir kilometre taşı, medeniyet ve ilerleme yönünde arzusu, ısrarı, dışarı açılımıdır. İzmir Fuarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Birinci İktisat Kongresi'ni toplamasıyla başlar. İzmirliler bu fuardan vazgeçmemiş, savaş yıllarında dahi bir şekilde bu fuarın devam etmesini sağlamışlardır. Bir ulusun, bir devletin küllerinden doğmasının tarihidir. Çok etkileyici buluyorum, böylesi bir ruha ne kadar ihtiyacımız olduğu açıktır. Artık birbiriyle iletişim kurabilen nesnelerin, birbiriyle konuşabilen makinelerin olduğu, teknolojik bir devrin olduğunu görüyoruz. İnsan-internet ilişkisinin nesne-internet ilişkisine dönüştüğünü görüyoruz. Robot teknolojisinin karmaşık hale geldiğini görüyoruz. Mars'ta koloni kurmak gibi düşüncelerin olduğunu görüyoruz. Böyle bir yarışın içindeyiz. Ülkemizin gücü, potansiyeli Türkiye'yi hak ettiği yere getirecektir.
Ülkemize, insanımıza güveniyorum. Bu yarışta Türkiye mutlaka yerini alacaktır. Yapmamız gereken tek şey bilgiye ve eğitime yatırım yapmaktır. Türkiye, küreselleşmenin getirdiği bu yarışı ıskalamamalı ve bu yarışta yerini almak için gerekli adımları mutlaka atmalıdır. Ülkemize milletimize bu konuda güveniyorum. Artık finans, petrol gaz şirketleri ligden düştü, onun yerine bilgi teknolojisi şirketleri geldi. Bilgi teknolojisini ülkemizde gerçekleştirmek, sağladığı imkanları kullanmak suretiyle Türkiye'yi güçlü hale getirmeliyiz. "
Vali Ayyıldız: "Eşsiz fırsatlara vesile olacak"
İzmir Valisi Erol Ayyıldız konuşmasında, İzmir'in sosyo-ekonomik gelişmişliğinin temel dinamiklerinden birinin İEF olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bu coşku ve heyecanı bizimle paylaşmak üzere gelen misafirlerimize İzmirliler adına hoş geldiniz diyorum. Fuarın ilimize, ülkemize, fuara katılan yerli ve yabancı kuruluşlara yararlı olmasını temenni ediyorum. İlimizin fuarcılık anlamında başarısını kanıtlayan bu fuar organizasyonunun gerçekleştirilmesinde emeğe geçen Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Rusya Federasyonu ve katılan tüm ülke ve kuruluşlara ayrıca teşekkür ediyorum.
İnovasyon ve enerji olarak belirlenen tema, organizasyona ayrı bir işlerlik kazandırmıştır. Fuar süresince etkinliklerle İzmir'in eşsiz fırsatlarının değerlendirilmesine vesile olacaktır. Onur konuğu olmasından büyük memnuniyet duyduğum Muğla'nın en iyi şekilde tanıtılacağına inanıyorum. Ülkemizde ilişkileri köklü geçmişe dayanan Rusya'nın partner ülke olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Fuarın iki ülke arasındaki ilişkilerin, dostluk bağlarının gelişmesine önemli katkılar yapmasını umuyorum. Bu güzel organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Gürün: "İzmir ve Ege illeri birlikte planlanmalı"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de 86 yılını dolduran İzmir Fuarı'nın özellikle Egelilerin hayatında çok özel ve çok değerli anılara sahip olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "İzmir, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, milli mücadelenin başladığı ve sonuçlandığı şehir. İzmir özgürlük, İzmir mücadele demek. İzmir ilk kurşun, Hasan Tahsin ve İzmir 9 Eylül demek. İzmir’in dağlarında bu yüzden çiçekler açıyor. İzmir ekonomide ve fuarcılıkta Ege ve Türkiye’nin dünyaya açılan, günümüzün modern, çağdaş çekim merkezi."
İzmir’in sadece İzmir olmadığını, Ege Bölgesi'nin ekonomik, sosyal başkenti konumunu taşıdığını da vurgulayan Gürün, İzmir'le birlikte bütün Ege illerinin birlikte düşünülerek, ilgili stratejik planların birlikte yapılması, İstanbul'dan sonra ikinci büyük ekonomik bölge olarak geleceğe taşınmasının sağlanması gerektiğini söyledi. İzmir'i büyüterek bu ekonomik büyümenin Anadolu'ya yayılması gerektiğini dile getiren Osman Gürün, şöyle devam etti:
"Üzerinde oturduğu büyük kültür mirasıyla, müthiş doğasıyla, sahil bandıyla yüzde 68 ormanıyla, mermeri ile denizdeki kültür balıkçılığı ile yağı, balı ve özel ürünleriyle gerçekten Tanrı'nın özel olarak yarattığı bir yeryüzü cenneti. Hepinizi, fuardaki Muğla standımıza misafir olarak bekliyoruz."
Rusya standını birlikte açtılar
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın partner ülkesi Rusya Federasyonu'nun Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve onur konuğu il Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e teşekkür plaketi verdi. Kurdele kesim törenin ardından konuklar 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı gezdi. Başkan Kocaoğlu ve davetliler Rusya standının açılış törenine de katıldı.
86. İEF’den notlar…
86. İzmir Enternasyonal Fuarı, Folkart’ın ana sponsorluğu, Vestel’in inovasyon ana sponsorluğu, Migros’un etkinlik sponsorluğunda ziyaretçilerine inanılmaz bir 10 gün yaşatacak. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İEF’in bu yılki teması geçmiş ile gelecek yılların teması ‘inovasyon’ ile birlikte ‘enerji’ olarak belirlendi. 2 No’lu Hol fuarın ana teması olan enerjiye ayrılırken partner ülke Rusya Federasyonu 4 No’lu Hol'de, Muğla ise 1 No’lu holde yer alacak. Partner ülke Rusya Federasyonu, devlet kurumları ve firmaları ile birlikte fuara büyük bir katılım gösterdi. Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirilecek.
Dünyayı buluşturan fuar
86. İzmir Enternasyonal Fuarı’na Rusya Federasyonu, Tataristan Cumhuriyeti, Kamerun, Sierra Leone, Libya, Japonya, Pakistan, İran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bangladeş, Gana, Nijerya ve Sudan olmak üzere 13 ülke katılıyor. Firma temsilciliği olan ülkeler ise, Arjantin, Kanada, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya, Endonezya, Irak, Kazakistan, Meksika, Romanya ve Ukrayna.
Ayrıca, Afganistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Bulgaristan, Butan, Fildişi Sahili, Katar, KKTC, Mali, Myanmar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Saint Lucia, Senegal, Sri Lanka, Somali, Sudan, Tacikistan, Tataristan, Vietnam, Japonya ve Katar ise delegasyon katılımı yapan ülkeler arasında yer alıyor.
Konserler Nilüfer ile başladı
Ticaret, eğlence, kültür, sanat, inovasyon ve enerjinin buluştuğu 86. İzmir Enternasyonal Fuarı, ünlü sanatçı Nilüfer’in verdiği konserle başladı. 7’den 77’ye her yaşa hitap eden etkinlikleriyle İEF, bu yıl sinema gösterimleri, söyleşiler, sergiler, tiyatro oyunları, dans gösterileri, sokak etkinlikleri gibi birçok özel etkinlik düzenleniyor. Cazdan popa, rock müzikten arabeske birbirinden keyifli konserlerle ziyaretçiler müziğe doyacak.
T.C. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda hol ziyaret saatleri 16.00 – 23.00, Fuar Çarşısı için ise 12.00 – 23.00 olarak belirlendi. Fuara giriş ücretleri İzmirim Kart için tam 3 TL., öğrenci 2 TL. Jetonla giriş 3 ise TL. Ayrıca engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi, elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak fuara girebilecek. Kartla girişlerin yanı sıra bu yıl Biletix ile girişler de olacak. Mogambo Caz Geceleri, Açıkhava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi ve Sinema Burada Festivali biletleri Biletix’te satışa sunuluyor. Biletix üzerinden bilet alanlar ayrıca fuar alanına giriş ücreti ödemeyecek.