Kontenjanını yüzde yüz oranında doldurarak, okul birincileri dahil olmak üzere 82 genç Eczacı adayı ile eğitim hayatına merhaba diyen İKÇÜ Eczacılık Fakültesi, Prof. Dr. Afife Mat’ın “Geçmişten Günümüze Eczacılık” konulu açılış dersi ile eğitime başladı.
Dekan Prof. Dr. Tijen Temiz’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen akademik açılış törenine, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse; Kurucu Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karadede, Dekanlar, öğretim üyeleri ve idari personel, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ile eczacılık öğrencileri de katıldı.
“Türkiye’nin ihtiyacı olan eczacılık eğitimi...”
İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tijen Temiz, kuruldukları tarihten bugüne fakülte olarak iki ana hedef için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi. Dekan Prof. Dr. Temiz, “Türkiye’nin gerçekten ihtiyacı olan, çağın gereksinimlerine uygun bir eczacılık lisans programı oluşturduk. Bunun yanında bünyemize kattığımız nitelikli akademisyenlerimizle, ilaç ve eczacılık alanında, ulusal ve uluslararası projeler hazırlayarak, bu projeleri yayına veya ürüne dönüştürmeyi hedefledik.” dedi.
“Eczacı ihtiyacı her zaman var.”
Toplum gereksinimlerine doğru cevap veren eczacı ihtiyacına işaret eden Prof. Dr. Temiz, 2023 yılı Sağlık İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi raporunda sunulan verilere dikkat çekti. Prof. Dr. Temiz, “Türkiye’de eczacı istihdamının % 92’si özel sektörde, % 7’si Sağlık Bakanlığı’nda ve % 1’i üniversitelerdedir. Ülkemizde 1000 kişiye düşen eczacı sayısı 0,3’tür. Avrupa Bölgesi ortalaması 0,5; AB ortalaması ise 0,8’dir. Ülkemizin nüfusunun ortalama yaşam süresindeki artış göz önüne alındığında, sağlık personeli ihtiyacının artacağı öngörülmektedir. İyi yetişmiş ve toplumun gereksinimlerine doğru cevap veren eczacı ihtiyacı her zaman olacaktır.” diye konuştu.
“Değer katarak gelişen bir İKÇÜ”
İKÇÜ’nün yıllar içinde gösterdiği gelişimi vurgulayan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, “İki yıl önce geldiğimizden bu yana üzerine çok fazla şey konmuş, değer kazanmış bir üniversite ile karşılaştım. İKÇÜ Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşundan bu yana Sayın Dekan Prof. Dr. Temiz önderliğinde, çok doğru bir yapılanma içinde olduğunu tespit ettim. Emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“Meslekte kendi eczanesini açma eğilimi var.”
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve İKÇÜ Eczacılık Fakültesi’nin eczacılık ailesine birlikte güç katacaklarını belirten Sayılkan, “İzmir’den sektöre yayılan eczacıların ülke genelinde çok başarılı çalışmalara imza attıklarını görüyorum. Bu noktada eğitime başlayan meslektaşlarıma tavsiyem 5 yıllık eğitim süresine ek olarak stajlarını boş geçirmeyip, kendilerini geliştirecek alanlarda mutlaka deneyim kazanmaları. Türkiye’de 30 bin eczacı var. Ama 25 bin de eczane var. Bu da gösteriyor ki; meslektaşlarımızın kendi eczanesini açma eğilimi var. Oysa devlette, özel sektörde ya da akademik camiada da kendinize önemli yerler edinebilirsiniz.” dedi.
“Sağlık alanındaki iddiamıza Eczacılığı da kattık.”
İKÇÜ’nün sağlık alanında iddialı olan eğitim programlarına eczacılık fakültesinin de katılmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse de, fakültenin ilk öğrencilerini tebrik etti. Prof. Dr. Köse, “Sağlık alanında oldukça güçlü olan Tıp, Diş ve Sağlık Bilimleri fakültelerine katılan Eczacılık Fakültemize eğitim hayatında başarılar diliyoruz. İKÇÜ’nün Kurucu Rektörü olan Prof.Dr. Galip Akhan’a da teşekkür ediyoruz. Bu üniversite onun eseri. Yeni kurulan İKÇÜ’nün alt yapı hizmetleri ve birçok çalışmasını hallederek bugüne kadar geldi ve varlığını hissettirdi. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
“Üniversitelerde üretilen bilgi raflarda kalmasın.”
“Üniversiteler bilgi üretip raflarda saklamamalı.” diyerek akademik camiadan çıkan bilginin değere dönüştürülmesinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Köse, “Eczacılar Odası Başkanı Sayın Sayılkan’ın bizlere yaptığı konuşmadan oldukça mutlu oldum. Çünkü gençlerimizin hayat tecrübesine de çok ihtiyacı var. Öğrencilerimizin sadece teorik bilgi ile ya da laboratuvarlarda yaptıkları çalışmalarla kalmayıp, hayatın içinde yaptıkları pratiklerle mesleğe başlamalarını istiyoruz. Sektörden aldığı güçle, fakültemizin İzmir’den Türkiye’ye yayılan bir ışık olmasını umut ediyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından fakülteye en yüksek puanla yerleşen Yusuf Polat, ikinci olarak yerleşen İlayda Varol ile üçüncü olarak yerleşen Baha Burakçı’ ya törene katılan protokol tarafından başarı belgeleri takdim edildi. Yaşar Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Gülbey Usta şefliğinde eserlerin sunulduğu klasik müzik dinletisi de oldukça beğeni kazandı.
Prof. Dr. Afife Mat’ın “Geçmişten Günümüze Eczacılık” konulu açılış dersi ile İKÇÜ Eczacılık Fakültesi akademik hayatına başlamış oldu.