Merkezi New York’ta bulunan ve eski İngiliz siyasetçi David Miliband liderliğindeki Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısının son 10 yılda hızla artarak 339 milyona yaklaştığını bildirdi. Bu rakamın 2014’te 81 milyon olduğu belirtiliyor.
IRC, acil durum izleme listesindeki 20 ülkenin – Haiti ve Afganistan gibi – küresel CO2 emisyonlarına sadece %2 katkıda bulunduğunu, iklim değişikliğinin ise insani acil durumları hızlandıran temel faktörler arasında olduğunu kaydetti.
Raporda, “2022, iklim değişikliğinin küresel insani krizi hızlandırmadaki rolünün inkar edilemez olduğunu gösterdi” denildi. Somali ve Etiyopya’daki gıda güvensizliğine ve Pakistan’da binlerce kişiyi öldüren rekor süredeki yağmur dönemlerine işaret etti.
IRC ayrıca “iklim değişikliğinin önlenmesi ve hafifletilmesine proaktif olarak yatırım yapılması” gerektiğini aktardı.
Artan çatışmaların yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve koronavirüs pandemisinin yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gıda güvensizliği halihazırda yaygın bir durumda.
Ek olarak, insani ihtiyaçlar ile finansman arasındaki fark, Kasım 2022 itibarıyla 27 milyar dolarlık küresel bir açığa ulaştı.
Raporda, “Bağışçılar ihtiyaca orantılı olarak yanıt vermiyor. Krizden etkilenen topluluklar hayatta kalmak, iyileşmek ve yeniden inşa etmek için ihtiyaç duydukları hizmetlere erişemiyorlar” denildi.