İklim krizi etkileri: Köyler taşınmaya başladı

Küresel ısınmadan en olumsuz etkilenen ülkeler arasında yer alan ada devleti Fiji'de denizin yükselmesi nedeniyle yaşanamayacak hale gelen 40'dan fazla köy yer değiştirecek. Altı köyse şimdiden taşındı.

Fiji‘de, iklim krizinin etkileri nedeniyle önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde potansiyel yeniden yerleşim için 40’dan fazla köy tespit edildi. Bunlardan altısı şimdiden taşındı ve her yeni iklim felaketi, listeye daha fazla köyün eklenmesi riskini beraberinde getirdiğinden, hükümet köyleri olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde taşımak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor.

Son dört yıldır, Fiji hükümetinin özel bir görev gücü, iklim değişikliğinden etkilenen yerleşimlerin yerini nasıl değiştireceğini bulmaya çalışıyor. Deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle, etkilenen yerleşimlerdeki toplulukların nasıl yeniden yerleştirileceğini belirleyen “Planlı Yer Değiştirmeler için Standart İşletim Prosedürleri” adlı bir plan oluşturuldu. Söz konusu planın yakın bir gelecekte hükümet tarafından görüşüleceği ve kısa zamanda uygulamaya konulacağı belirtiliyor.

HALKIN ÇOĞU KIYI ŞERİDİNDE YAŞIYOR

Güney Pasifik‘te bir takımada olan Fiji, 300’den fazla adaya ve bir milyonun altında bir nüfusa sahip. Bunların yüzde 65’i kıyı şeridinin beş kilometre yakınında yaşıyor. İklim krizinin etkilerine karşı çok hassas olan ülkeyi 2016’da Winston kasırgası vurmuş ve 44 kişinin ölümüne, 1,4 milyar dolarlık hasara yol açmıştı.

Hükümet, yeni planının yeniden yerleştirme sürecindeki birçok belirsizliği çözeceğini umuyor. Şimdiye kadar, bir köyün taşınmaya uygun olup olmadığı büyük ölçüde köy liderlerinin etkisine bağlıydı. Yeni plana göre süreç standart hale getirilecek.

Çevredeki alanların ıslah edilmesinden nehir yataklarının taranmasına ve evlerin dikmeler üzerinde yükseltilmesine kadar tüm uyum seçeneklerinin göz önüne alındığı planda, tüm alternatif önlemler işe yaramazsa yeniden yerleştirme hayata geçirilecek.

“Yeniden yerleştirme” pahalı bir süreç olduğu ve ne köylülerin ne de hükümetin bunu karşılayamayacağı için hükümet 2019’da iklim nedeniyle yerinden edilen insanlar için dünyanın ilk yeniden yerleştirme güven fonunu başlatmıştı. 2020’de Yeni Zelanda, fona bağışta bulunan ilk uluslararası ortak oldu (1,2 milyon dolar). COP27 İklim Zirvesi’nde de fosil yakıtları yakarak zenginleşen daha zengin ülkelerin bu maliyetlerin bir kısmını iklim değişikliğinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkeler için ödemesi konusunda anlaşmaya varıldı.

İKLİM GÖÇMENLERİNİN SAYISI ARTACAK

İklim göçü, birisi aşırı hava koşullarından etkilenen bir bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldığında ve daha ılıman iklime sahip bölgelere sığındığında gerçekleşiyor.

BM Uluslararası Göç Örgütü önümüzdeki 30 yıl içinde bir milyar iklim göçmeni olabileceğini tahmin ederken, diğer tahminler 2050’de 1,2 milyar ve 2060’ta 1,4 milyarı gösteriyor .

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, COP27’de küresel liderleri cesur adımlar atmaya ve iklim krizinin insani sonuçlarıyla mücadele etmeye çağırmıştı. Grandi konuşmasında, “Milyonlarca yerinden edilmiş insanı ve ev sahiplerini değişen iklimin sonuçlarıyla tek başına yüzleşmeye bırakamayız” demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri