“İnciraltı imara açılmalı”

Güleroğlu, İzmir’de en büyük sorunun yeni arsa üretilmemesi olduğunu belirterek boş arazilerin arsaya dönüştürülerek yatırıma açılması gerektiğini dile getirdi.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, İnciraltı'nın da yeşil alanlarının “mutlaka korunacak şekilde” imara açılması gerektiğini söyledi.  İzmir’e yatırım yapmak isteyen firmaların boş arsa bulamadığını söyleyen Güleroğlu, “İzmir'de tam anlamıyla arsa sıkıntısı var. İstanbul, Ankara ve diğer illerden gelen yatırımcılar 300 daire yapacak alan arıyor ancak böyle bir arsa yok. Oysa boş araziler var ve buraların arsalara dönüştürülmesi gerekiyor.  

 

Tabi bunları yaparken yeşil alanların da korunması gerekli” dedi. Uzun süredir gündemde olan İnciraltı'nı işaret eden Güleroğlu, bölgedeki şahıs arazilerinin önemli bölümünün verimini kaybettiğini ve bu nedenle de imara açılabileceğini söyledi. Güleroğlu “İnciraltı’nda bir Kent Ormanı var. Ancak bizim bahsettiğimiz alanlar Kent Ormanı’nın bulunduğu alanlar değil. İnciraltı’nda şahısların arazileri var. İnsanların göz ardı ettiği şey bu. Şahıs arazilerinde problem var. Kimisi ‘oradaki ormanlar ciğerimiz’ diyor ama bizim zaten bahsettiğimiz yer orman değil” diye konuştu.

“Toprağı Bor verimsizleştirdi”
 

Bölgenin jeotermal olduğunu, dolasıyla toprak altındaki suya uzun yıllar sürecinde karışan bor madeni ile tarımda rekoltenin giderek düştüğünü ifade eden Güleroğlu, “Örneğin mandalina ağaçlarının ömürleri tükendi. Yani artık o ağaçlar atıl duruma gelmeye başladı. Tarım arazisinin dışına çıkmaya başladı. Bu arsalar değerlendirilirse o bölgedeki hemen hemen 300 bin aile rahat rahat geçimini sağlar. Rant bölgesinde de ezilmemiş olur” dedi.

“Yeni yol ve ara yollar açılmalı”
 

Bölgenin imara açılmasıyla İzmir’in yükünün de hafifleyeceğini belirten Güleroğlu,kentsel dönüşüme de dikkat çekti. Bayraklı bölgesini örnek gösteren Güleroğlu, “İnciraltı’nın imara açılması demek İzmir'in yükünü biraz daha bu tarafa alması demek. Kentsel dönüşüm kavramı kendini yerinde yenilemeye bıraktığı için eski anlamını taşımıyor. Binayı yıkıp yeniden aynı yere bir bina yapmak kentsel dönüşüm değil kentsel yenilemedir. Örneğin Bayraklı bölgesindeki tüm müstakil evleri kapsayacak şekilde o alanı ele alan bir proje kentsel dönüşüm olarak adlandırılabilir. Yeşil alanları okul alanları ile büyük bir çevre düzenlemesi olur. Oralarda yapılacak düzenlemeler ile İzmir'in dünya çapında yeni bir literatüre sahip olmasına sebep olacağını düşünüyorum. Yeni yolların ve ara yolların açılması gerekiyor bu konuda da sıkıntılarımız var” diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri