İneklerde Döl Veriminde Çipli Sperma Teknolojisi 

Tahir Yavuz

ABD'deki Harvard Üniversitesinde Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından bulunan, halen insanlarda embriyo transferi (Tüp bebek)  teknolojisinde kullanılan çipli sperma hayvancılık sektöründe de kullanılmaya başlandı.
Çip serviks ve uterusun (rahim boynu ve rahmin) yapısını andıran bir düzenek şeklinde olup, bir ucundan verilen sperma içerisindeki spermatozoitler (erkek döl hücreleri)  o kanalda ilerliyor.  Aynı canlının vücudundaki gibi yumurtaya ulaşmak için ilerleyen spermatozoitler çip içerisinde yarışıyorlar.  En iyileri, en güçlü, DNA'sı sağlam, ileri hızlı hareket edebilenler yumurtaya ulaşmak için uğraşıp kanalın diğer ucundaki bölümde toplanıyorlar.  Zaten sonuçta bunlardan biri yumurtayı döllüyor. 
Santrifüj gibi bir fiziksel etki ya da herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan, doğal olarak en iyi spermatozoitler ayrılmış oluyor. 
DNA olarak en iyileri, DNA'ya  zarar vermeyecek şekilde ayıklanmış olarak elde ediliyor.
Şu ana kadar yapılan saha çalışmalarında, işletmenin durumuna göre döl tutma oranında %15-25 arasında artış sağlayan çipli spermalar ile aynı zamanda erken embriyonik ölüm ve ölü doğum riskleri de yok ediliyor. 
Bakım, besleme problemleri olmayan işletmelerde gebelik elde etmenin garantisi olarak görülen çipli spermalar sperma üretim laboratuvarında üretilip, veteriner hekimlere ve veteriner hekim bulunduran çiftliklere ulaştırılıyor.
Döllemeye uygun yumurtanın döl yoluna atılması, rahimin kendisine ulaşan embriyoyu kabul edip, muhafaza etmesi, besleyip, büyütmesi, kızgınlık ve tohumlama zamanının doğru belirlenmesi gibi konularda problemler olmadığı sürece, sperma kalitesiyle ilgili olabilecek sorunlar çözüldüğünden,  bu yöntem ile döl tutma problemlerinin bir kısmı halledilmiş oluyor. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.