İnsan beyninin, yakın geleceğimizi öngören iki dahili 'saati var. Kaliforniye Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, nöral kablolama işleminin önümüzdeki milisaniye tahminlerini öneriyor.
'Saatlerin' biri geçmiş deneyimlere dayanırken, diğeri ritime bağımlı. Ancak her ikisi de oldukça önemlidir.
Geçmişten gelen bilgiye göre geleceği gören saat, trafikte beklerken ne zaman gaza basılacağını bilmek, hızla yaklaşan bir cisim olduğunda istemsizce sakınmak gibi işlemleri bu saatimiz bize haber veriyor.
Uzmanlar, Parkinson hastalığı olan kişilerde beklenen zamanlamanın doğruluğunu inceledikten sonra iç yani ritmik saati. keşftti. Bu saat dans ederken bir sonraki adımı ne zaman atacağınızı, şarkıda bir sonraki cümleye ne zaman başlayacağınızı ayarlamanızı sağlıyor.
Bu saatlerin beynimizde bulundukları kısım ise basal ganglia olarak gösteriliyor. Beynin orta katmanında yer alan bu doku hareket, hafıza ve zamanlama ile ilişkilendiriliyor.
Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi'nin Bildiriler bölümünde çevrimiçi olarak yayınlanan bulgular, insanların ne zaman harekete geçeceklerini hesaplamaları konusunda yeni bir bakış açısı sunuyor.
Bu çalışmanın sonucunda nöral zaman algısı sorunu yaşayan kişilerin ilaçsız ve cerrahi müdahale olmadan tedavi edilebilmesinin yolunun bulunması amaçlanıyor.