İnternet dolandırıcıları Facebook'dan hedef seçiyor

Neredeyse tarihin kendisi kadar eski olan dolandırıcılık, değişen çağa ve gelişen teknolojiye ayak uyduruyor.

Bir zamanlar fiziksel olarak yapılan bu eylem, bugünlerde kendine dijital ortamlarda yer buluyor. Özellikle pandemi döneminde artan çevrimiçi aktiviteler, bu suçlular için inanılması zor bir kaynak oluşmasını sağladı.

Artan internet alışverişleri, evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi faaliyetler, özellikle dolandırıcıların ilgisini çekiyor. Yakın tarihli bir rapor, siber suçluların son yıllardaki karnesini ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bilgilere göre sadece ABD’de 2017’den 2019’a kadar çevrimiçi dolandırıcılar, yaklaşık 7,6 Milyar dolarlık vurgun yaptı. Ancak 2020 karnesi çok daha kötü.

En zayıf kullanıcı kitlesi Facebook’ta

Bugüne kadar insanları dolandırmak için pek çok farklı yöntem kullanıldı. Ancak bunlardan en sık tercih edilenler kimlik avı, blöf ve olta atma oldu. Çoğu dolandırıcı, insanların gerçekte kim olduklarını anlamamaları için orijinal kimliklerini saklamaya çalışır. Bazıları ise insanların güvenini almak için profillerini referans gösterir. Ya da değiştirilmiş ve güvenli olmayan yazılımlar sayesinde işlemler temassız gerçekleşir. Yöntem dönemden döneme ve kişiden kişiye göre değişir. Ancak değişmeyen şey suçun kendisi.

SocialCatfish tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, ABD‘li tüketicilerin yalnızca 2020’de 4,2 milyar dolardan fazla kayıp verdiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, bu suçlular daha çok flört uygulamalarında ve genç bireylerin olduğu bazı oyun sitelerinde insanları hedef alıyor. İlk olarak mağdurla sohbet ederek yakın ilişki kuran dolandırıcılar, onları bir girişime ya da zor durumda olduklarına ikna ediyor. Daha sonra ise ” yatırım” ya da “borç” için verilen para hiçbir zaman geri dönmüyor.

SocialCatfish, California halkının 2020‘de çevrimiçi bir dolandırıcılığa yaklaşık 621 milyon dolar kaptırdığını iddia ediyor. Ohio Eyaleti’ndeki insanlar ise yaklaşık 170 milyon dolar çaldırdı. Mağdurların çoğu Facebook ve WhatsApp gibi sosyal platformlar üzerinden kandırıldıklarını açıkladı.. Bu sosyal medya uygulamalarından hemen sonra ise Tinder benzeri flört uygulamaları geliyor. Bu siber suçlular çoğunlukla Hindistan, Nijerya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerden geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri