Her ülkenin internet çıkış kapıları vardır. Ülkedeki internet servis sağlayıcılar ise bu kapılardan dünyaya çıkış yaparlar. Bazen internette yaşanan genel yavaşlamaların sebebi bu kapılarla alakalıdır.
Eğer internette bir yavaşlama varsa, genel olarak VPN kullanımıyla bu yavaşlığı atlatabiliyorsunuz. Çünkü VPN, sanal olarak bulunduğunuz ülkede değil de, başka bir alanda internete giriyormuş gibi sanal bir tünel yaratmakta. Sadece bu kadar da değil. Yasaklanan sitelere erişim ve daha az iz bırakarak internette gezmek gibi pek çok artısı da bulunmakta.
VPN nedir?
Kimileri için yasaklı sitelere girmenin bir yolu olan VPN, aslında bu amaca hizmet etmek için tasarlanmadı. Açılımı Virtual Private Network olan VPN Türkçe de Sanal Özel Ağ olarak adlandırılmaktadır. VPN, temel olarak ağlara uzaktan erişim sağlayan bir sistemdir. Yani VPN kullanıcısı, bulunmadığı bir noktadaki ağa erişebilir, veri aktarımında bulunabilir.
VPN nasıl çalışır?
VPN istemcisi, iki nokta arasında sanal bir ağ sürücüsü oluşturur. Daha sonra kullanıcıya karşıdaki ağdan bir IP verir. Kullanıcı bu IP ile izin verilen bağlantılara erişebilir. VPN tarafından oluşturulan ağ sürücüsü şifreli olduğu için, uzmanlar kullanıcının var olduğunu bilir. Fakat ağdan iletilen veriler, ağın şifreli olması nedeniyle tanınmaz.
VPN türleri nelerdir?
2 çeşit VPN türü vardır. Bunlar uzaktan erişim ve siteden siteye olarak bilinir. Uzaktan erişim VPN, çalışma ortamında olmayan VPN kullanıcısının, internet aracılığı ile özel ağ üzerindeki sunucuya erişmesini sağlar. Siteden siteye VPN ise, iki farklı kuruluş arasındaki ortak bir ağ üzerinden, yönlendirilmiş bağlantı kullanımını sağlar. Sonuç olarak VPN, sadece yasaklı sitelere girmek için geliştirilen bir sistem değildir. VPN, kullanıcıların sanal ağlar oluşturmasını ve bu ağlar ile işlerini kolaylaştırmasını sağlar.
VPN nasıl kurulur?
Belli başlı ücretli ve ücretsiz VPN uygulamasını bilgisayara ya da mobil cihazınıza indirip kurabilirsiniz. Tunnelbear, Hotspot Shield VPN gibi belli başlı uygulamaları indirebilirsiniz. Ücretsiz VPN hizmetlerinde belli bir hız kotası vardır. Daha hızlı bağlanmak için üst paketleri satın almanız gerekiyor. Ayrıca Google Chrome gibi tarayıcılarda, ZenMate gibi VPN eklentileri kurup, bilgisayara program kurmadan tarayıcı üzerindeki işleri VPN ile hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.