İsabey Camii minaresi tehlike saçıyor!

Aydınoğlu döneminde yapılan İsabey Camii minaresi tehlike saçıyor.

İsabey Camii minaresi yıkılma noktasına gelen tarihi camide Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Cami giriş kapısının iptal edildiği, doğu kapısından girişlerin sağlandığı Tarihi caminin minaresini tahtadan çakılan iskele tutuyor. Bu durum; Caminin ön cephesinde bulunan ve Pandemi dolayısıyla uzun süre kapalı kalan hediyelik eşya satan esnafı zor durumda bırakırken, doğu kapısından ziyarete açık olan Tarihi Cami, oldukça tehlike arz ediyor.

Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında kalan, 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırılmış olan tarihi İsabey Camii, onarılmayı bekliyor. Ziyaretçileri ilk girişte Şadırvanı kapsayan revaklı avlu ile karşılayan Camiinin; doğu ve batı kapısının üstünde yükselen iki minareden biri tamamen yıkılmış, kalan diğer minaresi ise yıkılma aşamasına geldiği görülmüştür. Yaklaşık iki yıl önce Minarede bakım ve onarım çalışmasının başladığı Caminin bu yıl ön giriş kapısı kapatıldı. Doğu giriş kapısından giriş yapan ziyaretçiler, Camiyi ziyaretleri sırasından tahta iskelenin tuttuğu minareyi fotoğraflarken oldukça tedirgin olduklarını ifade ettiler.

CAMİNİN ÖN KAPISININ KAPALI OLMASI ESNAFI DA ZOR DURUMDA BIRAKTI

Minarenin bakım ve onarım çalışmaları kapsamında kapatılan ön kapısı, camii önündeki esnafı da zor durumda bıraktı. Pandemi dolayısıyla uzun süre kapalı kalan esnaflar, Caminin minaresinin biran önce onarılmasını ve ziyaretçilere ön kapıdan giriş sağlanmasını istiyor.

KAPATILAN KAPI 15 TEMMUZ'DA AÇILDI

Olası bir depremde minarenin yıkılma tehlikesi bulunan ve uzun süredir ön kapısı kapatılan tarihi İsabey Caminin 15 Temmuz gecesi açılarak; camii avlusunda etkinlik düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet HOTAR'ın da katıldığı, Selçuk Kaymakamlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlanan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlerinin adından camii kapısına yine kilit vuruldu.

1975 yılından sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan iyileştirme ve onarım çalışmalarıyla tarihi camii ibadete açılmıştır. Aydınoğulları Beyliği'nin Başkenti Ayasuluk'ta inşa edilen İsabey Camii ana cephesindeki mermer ustalığı Batı Anadolu'daki önemli örnekleri arasındadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri