IŞİD Irak Ordusunun İlerleyişini Durdurdu

Irak ordusu islamcı terör örgütü IŞİD'in direnişi karşısında durduruldu.

Irak'ın en büyük ikinci kentini IŞİD'den geri almaya çalışan ordu birlikleri sert bir direnişle karşılaştı. Irak ordusu güneyden Musul'a ilerleyemiyor. Operasyonun merkezlerinden olan Musul'un güneyindeki El-Kayyara hava üssünde bir açıklama yapan Amerikalı binbaşı Chris Parker, "Irak güçleri Musul'a yaklaştıkça DAEŞ'in direnci artıyor" dedi.

Musul operasyonunun 11. gününde ordu ve federal polis, kentin 30 kilometre güneyinde Şura bölgesindeki köyleri IŞİD'den geri almayı hedefliyor.

Kente doğudan yaklaşan elit ordu birlikleri ise Musul'a güneyden yaklaşan birliklerin ilerlemesini beklemek için operasyonlarına ara verdi


Irak'ta 2003'ten bu yana en büyük kara operasyonu
17 Ekim'de başlayan Musul operasyonu, Irak'ta, ülkenin 2003'te ABD önderliğinde işgalinden bu yana düzenlenenlerin en büyüğü.

IŞİD'in Haziran 2014'te ele geçirdiği ve lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin halifeliğini ilan ettiği Musul, örgütün ülkedeki kalesi konumunda.

Musul'da 1,5 milyon kişinin bulunması nedeniyle çatışmaların ilerleyen günlerde daha ölümcül bir hâl alması bekleniyor. Birleşmiş Milletler'in en kötü senaryosuna göre 1 milyon kişi bu çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalacak.

Reuters ajansı muhabiri, kentin güneyinde görüştüğü köylülerin, IŞİD'in çekilirken akrabalarını canlı kalkan olarak kullanmak için kaçırdığını anlattığını aktardı.

Musul operasyonunun komutanı Tümgeneral Necm El Cuburi'ye göre, IŞİD militanları ordunun ilerleyişini durdurabilmek için çok sayıda bombalı araçlarla intihar saldırıları düzenliyor. Cuburi, askerlerinin operasyonun başladığı 17 Ekim'den beri en az 95 bombalı aracı imha ettiğini açıkladı.
'IŞİD ilkel kimyasal silah kullanabilir'
Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım kuruluşları ise çatışmalar nedeniyle en az 10 bin 600 kişinin kentten kaçtığını duyurdu.

BM'nin Irak'taki insani koordinatörü Lise Grande, yazılı basın açıklamasında "Çalışmalarımız sonucunda kentten çıkan ailelerin çoğunun başında kadınların bulunduğunu gördük. Bu yüzden erkeklerin ve oğlanların alıkonulduğundan endişeleniyoruz" ifadelerini kullandı.

Grande, Reuters'a yaptığı açıklamada ise önümüzdeki birkaç gün içinde kentten büyük bir göç dalgasının çıkabileceğini söyledi. Grande'nin en kötü senaryosuna göre IŞİD, operasyonu durdurmak için "ilkel kimyasal silahlar" kullanabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri