IŞİD'e Kaçacak Yer Bırakılmayacak

Son dakika: IŞİD'in kaçacak yeri kalmayacak!

Fırat Kalkanı harekatı ile IŞİD'e ağır darbeler indirildi. Dün son dakika olarak gelen habere göre Irak, Musul'un doğusunun tamamen IŞİD teröristlerinden temizlendiğini duyurdu, Türkiye'nin kuşatma altında tuttuğu El Bab ise her an düşebilir. 86 ülkeden yabancı militanlar örgüte katılsa da yakında IŞİD'in kaçacak yeri kalmayacak...

Birkaç yılda Irak ve Suriye'de birçok bölgeyi kontrolü altına alan terör örgütü IŞİD, 2016 yılında elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Uluslararası kriz izleme kuruluşu IHS Markit analiz şirketinin açıkladığı verilere göre örgüt 18 bin kilometrekare toprak kaybederken, en son geçen bilgiye göre elinde 60 bin kilometrekarelik bir bölge kaldı.


IŞİD bir önceki sene elindeki toprağın yüzde 14'ünü kaybetmişti. Bu da 2016'da IŞİD'in gerilemesinin hızlandığını gösteriyor.

IŞİD'in şimdiye kadar kaybettiği önemli yerler listesinde Kobani, Palmira, Ramadi, Felluce, Sirte ve Cerablus-Azez arasındaki 90 kilometrelik hat bulunuyor.
 
Irak ordusunun başlattığı Musul operasyonunu aylar öncesinden tahmin eden IHS Markit, örgütün Suriye'deki merkezi olan Rakka'nın ele geçirilmesinin çok daha zor olacağını öngörüyor. IHS Markit analistlerinden Columb Strack'a göre örgütün yaşadığı kayıplar bölgedeki hedeflerine büyük darbe vurdu.

Strack, Musul'un 2017'nin ilk yarısında IŞİD'in elinden alınacağını düşüyor. Irak ordusu Musul'un ardından Kerkük ile Bağdat arasında yer alan ve örgütün Bağdat'a düzenlediği saldırıların merkezinde yer alan Hevice'ye odaklanacağını düşünüyor.

Halihazırda Türkiye'nin sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı ile IŞİD'in elindeki El Bab kuşatma altında. Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da başlatılan dev operasyon üçüncü ayını doldurdu ve terör örgütü kentin doğusunu tamamen kaybetti. Örgütün merkezi Rakka da kuşatmaya alındı, yakın zamanda operasyonun başlaması bekleniyor.

Araştırma şirketine göre Rakka'nın IŞİD'in elinden alınmasının zorlukları arasında siyasi ve askeri nedenler var: "Rakka IŞİD'in merkezini temsil ediyor ve burayı savaşmadan bırakmaları beklenmiyor. Kenti geri almak için muhtemelen büyük dış güçlerden birinin kara operasyonu düzenlemesi gerekecek." 

ŞU ANDA 6 MİLYON CİVARINDA

ABD askerlerinin Irak'tan ayrılmasıyla ortaya çıkan terör örgütü, Şiilerin ağırlıkta olduğu Maliki hükümetine karşı Sünnilerin protesto gösterilerinin rüzgarını da arkasına aldı. 2013'te Suriye'de kontrol ettiği bölgeleri genişletip Kuzey Irak'a doğru ilerledi. Hatta Irak ordusunun çekilmesiyle, ülkedeki azınlıkları ve farklı mezhepleri 'yok etme' tehdidiyle başkent Bağdat'ı dahi tehdit eder bir hale geldi.

En güçlü olduğu dönemde, IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde yaşayanların sayısı 10 milyonu buldu. Uluslararası kriz izleme kuruluşu IHS'in analizine göre bu sayı şu anda 6 milyon civarında.

25 BİN SİVİLİN KATİLİ

Örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi, IŞİD'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinin ardından 'halifelik' ilan etti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin topraklarına uzanan IŞİD, ele geçirdiği bölgelerde Ezidi halktan sivilleri öldürmeye başladı. ABD, IŞİD'in ilerleyişi durdurmak için harekete geçerken, örgütle mücadele için koalisyon oluşturuldu.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, IŞİD kaynaklı saldırılarda Ocak 2014'ten bu yana yaklaşık 25 bin sivil hayatını kaybetti. BM, birçok çatışma bölgesine giremediği için Suriye'de kaç kişinin öldüğü konusunda bilgi toplamayı bırakmıştı.

Haziran 2014'te 'halifelik' ilanıyla saldırılarını başka ülkelere taşıyacağının sinyalini veren terör örgütü, hemen ardından Radikal grupların desteğini aldı ve birçok grup IŞİD'e katıldı.


DEAŞ, Musul'u harabeye çevirdi
GALERİ

86 ÜLKEDEN YABANCI MİLİTAN ÖRGÜTE KATILDI
Halihazırda IŞİD'in, Libya, Afganistan ve Pakistan'ın da aralarında olduğu 18 ülkede operasyonel olduğu tahmin ediliyor. ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'ne göre Mali, Mısır, Somali, Bangladeş, Endonezya ve Filipinler'de IŞİD'e sempati duyan örgütler var.

IŞİD 2016 yılında Fransa, Belçika, Endonezya, Bangladeş'teki saldırıları üstlendi. Türkiye'deki saldırıları üstlenmeyen örgüt, yılbaşı gecesindeki Reina katliamında ise açıklama yaparak terör saldırısını üstlendi.

Örgütün saflarına 86 ülkeden yabancı militan katıldı. New York merkezli güvenlik danışmanı Soufan Group'un Aralık 2015'te yayınladığı rapora göre, yabancı militanların sayısı 27 bini aşıyor. Bunların yarısından fazlası Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(BBCTÜRKÇE)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri