İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Makbule Dank açıklamada bulundu. Araştırmanın; 20+ istihdamlı 4 bin 648, 10-19 istihdamlı 273, 2-9 istihdamlı 860 işyeri olmak üzere il genelinde toplam 5 bin 781 işyerinin ziyaret edilerek yapılacağını belirtti.
İŞKUR İzmir İl Müdürü, “Bu ziyaretlerle İzmir İşgücü Piyasası’nın fotoğrafı çekilecektir. Çalışma sonucunda İzmir’de işgücünün yapısı, sektörel bazda çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile sektörel düzeydeki açık işler belirlenerek karşılanmaya çalışılacaktır. 2019 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecektir” dedi.
İşverene danışmanlık hizmeti
Makbule Dank, işyerlerinin ziyaretleri esnasında işverenlere, İŞKUR hizmetlerini tanıtmanın yanı sıra yükümlülükleri, hakları ile ilgili danışmanlık hizmeti de verileceğini belirtti.
Dank şunları söyledi: “Kuruma kayıtlı olmayan işyerlerinin kayıt altına alınması, bu işlem gerçekleştirilirken varsa açık işlerin alınması ve karşılanması, aranan niteliklerde işgücü yetiştirilmesine yönelik işverenlerle aktif işgücü programları kapsamında işbirliği yapılması, işverenin İŞKUR’un sunduğu diğer hizmetlere ilişkin görüş ve önerilerinin alınması, işgücü yetiştirme alanında işverenlerden etkin olarak yararlanılması hedeflenmektedir. Ayrıca çalışma sonuçları Genel Müdürlüğün koordinasyonunda illerde eğitimli İŞKUR personeli tarafından raporlaştırılacaktır. Bu raporla ilin işgücü piyasası talep yönüyle ele alınarak işgücü piyasa yapısı ve ihtiyaçları ortaya konulacak olup, öncelikle piyasanın temininde güçlük çektiği mesleklerde mesleki eğitim planlamaları yapılarak piyasanın ihtiyacı karşılanacaktır.”
Piyasanın ihtiyacı tespit edilecek
“Bu araştırmayla; yerel düzeyde kısa dönemli işgücü talebinin eğilimleri belirlenerek, aktif işgücü piyasası politikalarının ihtiyaca uygun planlaması için veri tabanı oluşturacak ve yerel düzeyde işgücü piyasası talep verilerini içeren bir rapor düzenlenecek” diyen İl Müdürü Makbule Dank, araştırmanın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olmasının beklendiğini ifade etti.