Yeme alışkanlıkları konusunda Ay burcunun önemi büyüktür çünkü tüm yaşamımız boyunca arzularımızı ve içgüdülerimizi ayın yansıttığı enerjiyle ifade ederiz. Ayın gökyüzündeki seyahatini takip ederek günlük sofralarınızda ailenizin veya eve davet ettiğiniz misafirlerinizin yemekten daha çok keyif almasını sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla önce Güneş burcunuzu sonrasında da Ay burcunuzu okumanızı tavsiye ederim.
KOÇ (21 Mart – 20 Nisan)
Özene bezene hazırlanmış yemek sofraları Koç burçlarına göre değildir çünkü onlar telaşlı ve aceleci karakterlerdir. Vakitlerini saatler boyu yemek masasında harcamak istemezler. Yüksek kalorili basit öğünler, Koç burçlarının bitmek bilmeyen jeneratör gücüne iyi gelecektir. Acı biberli, baharatlı, soğanlı, salçalı yemekleri tercih edebilirler. Meyve olarak elmayı çok severler. Aynı şekilde tatlı tercihlerini de yine elma ile yapılmış olanlardan yana kullanırlarsa bundan çok keyif alabilirler. Koç burcu çocukları ise hamburger,patates kızartması ve makarnaya asla hayır diyemezler.
BOĞA (21 Nisan – 21 Mayıs)
Gastronomiye oldukça düşkün olan Boğa burçları kolayca mutfağı sanata dönüştürebilirler. Keyifle yemek pişirmek, sofra süslemek ve masa başında uzun saatler boyunca dostlarla sohbet etmek sevgili Boğalar için adeta bir ritüeldir. En iyi aşçılar Boğa burçlarından çıkar. Zodyak’ta beş duyusunu en güçlü kullanan Boğalar için lezzet ve göz zevki yemek sofralarının olmazsa olmazlarıdır. Dolayısıyla sıradan yemekler bile farklı soslarla bir şölene dönüşür. Açık büfeden ziyade ana yemeklerle donatılmış sofralar tam Boğa burçlarına göredir. Çikolata bu burcun insanının vazgeçilmezidir. Alkollü alkolsüz içeceklerin de yemekle uyumuna çok özen gösterirler.
İKİZLER (22 Mayıs – 22 Haziran)
Mümkünse mutfağın kapısından bile geçmek istemezler. Hatta genellikle eve gelen misafirlerini en yakın paket servisle ağırlarlar. Zira onlar için yedikleri yemekten çok yapılan sohbetler ve paylaşılan fikirler önemlidir. Adeta bir anten gibi insanlar arasında bilgi taşımayı kendilerine görev edinirler. Okuduğu kitaba veya izlediği filme odaklanıp yemek yemeyi unutanlara bile sıkça rastlanır. Boğa burcunun ziyafet şöleninden kalan kuru köfteyi salçalı köfteye dönüştürmek tam da İkizler bucuna göre bir karar olacaktır. Yeni ve farklı menüler denemek isteseler de sonuç hüsran olabilir ya da vaktin nasıl geçtiğini fark edemedikleri için yemeğin altını yakabilirler. Konuklarını ağırlarken açık büfe veya brunch onlar için en iyi seçenek olacaktır.
YENGEÇ (23 Haziran – 22 Temmuz)
Yedirme, içirme, besleme, büyütme konusunda Yengeç’ten daha güçlü bir burç yoktur. Çevrelerindeki herkesi koruma ve kollama güdüsüyle yaratılmışlardır. Bu nedenle Yengeçler, günlerinin büyük bir bölümünü mutfakta geçirirler. Hatta bununla da kalmayıp işi büyüterek restoran açmaya bile karar verebilirler çünkü onlar insanları doyurmaya bayılırlar. Aşevindeki yoksullara, muhtaç olanlara, sokak hayvanlarına ve mağdurlara yardım eli uzatmak Yengeçlerin yaşam felsefesidir. Dolayısıyla Boğalar kadar şık sofralar kuramasalar da becerikli elleriyle içine sevgi ve şefkat katarak size lezzetli yemekler pişirebilirler. Çocukluklarında yedikleri yemekler, anne tarifleri veya onlar için anısı olan nostaljik yemekler, Yengeçlerin menüsüne kolaylıkla dahil olur. Yengeçler, Zodyak’ta herkesin annesi olmayı seve seve kabul edebilecek burçlardır. Sıvı tüketimi ile yakından ilgili olan bu burcun insanları için meyve tabakları, değişik meyve suları ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri oldukça önemlidir. Ayrıca annelerinin gençliğinden kalma masa örtülerini sererek hazırladıkları sofralarda, anılara yolculuk eden sohbetler kurmayı da çok severler.
ASLAN (23 Temmuz – 22 Ağustos)
Yemeklerin lezzetinden çok görüntüsü onlar için çok önemlidir. Örneğin lüks porselen tabaklar, kristal kadehler, ortamın zengin görüntüsü, hoş bir müzik eşliğinde yudumlanan yıllanmış şaraplar, Aslan burçlarının içindeki yaratıcı ve pozitif enerjiyi ortaya çıkarır. Güneş gibi ışıl ışıl olan karakterlerini hemen sofraya yansıtıp masadaki diğer insanları anında etkileyebilirler. Kendileri yemek pişirmeseler bile gittikleri mekanlarda mutlaka iyi bir şef olmasını tercih ederler. Aşçılarla rahatça iş birliğine girer ve görsel sunum konusunda uzun süre zaman harcayabilirler. Duygularını bir sanatçı ruhuyla yaşadıkları için onları bu anlamda harekete geçiren güçlü baharatlı yemekleri severler. Karanfil, tarçın ve safranı yemeklerinde hiç çekinmeden kullanabilirler. Fiziki veya ruhsal durumlarını iyileştirmek istediklerinde altın tozu serpilmiş tatlar deneyebilirler. Portakalla hazırlanmış hafif tatlılar da Aslan burçlarının çok hoşuna gidebilir.
BAŞAK (23 Ağustos – 22 Eylül)
“Sağlıklı değilse yemem” ya da “Küçük bir parça alıp önce tadına bakayım,” gibi cümleleri sık sık Başak burçlarının ağzından duyabilirsiniz. Bedenine özen gösteren ve zararlı alışkanlıklardan ısrarla kaçınan mükemmeliyetçi Başak burçları, yaşam boyu ince, fit ve formda kalabilirler. Kızartmalar, fast food ürünler, paketlenmiş gıdalar, aşırı yağlı yiyecekler hiç Başak burçlarına göre değildir. Sağlıklı sebze yemekleri, az miktarda hayvansal gıdalar, değişik salatalar ve farklı zeytinyağlı mezelerle bir Başak burcunu mutlu etmek kolaydır. Titizlikle hazırlanmış bir ev yapımı kek de onları en çok mutlu edecek tatlıdır.
TERAZİ (23 Eylül – 22 Ekim)
Güzelliğe tutkun olan Terazi burçları, sofralarında estetik ve zarafet ararlar. Aslan burçları kadar süslü olmasalar da onlar için masadaki detaylar oldukça önemlidir. Peçeteler ve şamdanlarla süslenmiş kaliteli ve elegan yemek masalarında misafirlerini ağırlamak isterler. Terazi burçları, şarap, sarımsak, kekik, taze otlar, baharatlar ve diğer çeşnilerle sıradan lezzetleri farklı kılmayı severler. Sofralarını kaliteli bir şarap eşliğinde, meyve tatlıları, üzümler, kuru et ve şık bir peynir tabağı gibi detaylarla finalize etmekten hoşlanırlar. Terazi burçları için yedikleri yemekler, damaklarına olduğu kadar gözlerine de hitap etmelidir. Bu anlamda da her detay çok önemlidir.
AKREP (23 Ekim – 21 Kasım)
Tutkularıyla hareket eden Akrep burçları için bedensel ve ruhsal tatmin çok önemlidir. O yüzden bünyelerinin çoğu zaman proteine ve bakliyatlara ihtiyaçları olur. Mercimek ve soya fasulyesi ile sıcak ve soğuk yemeklerde fark yaratabilirler. Soğan ve sarımsak da yemeklerinin temel lezzetini oluşturur. Bol baharatlı dip soslar ve fermente ürünler Akrep burçlarının derin duygularına hitap eder. Acı soslar ve egzotik baharatlar tutkulu lezzetlere dönüştüğünde Akrep burçlarının keyfine diyecek yoktur. Bu burcun insanı, zor olanı keyfe dönüştürmeyi adeta kendine amaç edinmiştir o yüzden yemek merasimi de oldukça uzun sürer. Sert aromalı içkiler de Akrep burçlarının damak zevklerini tamamlar.
YAY (22 Kasım – 21 Aralık)
Dünya mutfaklarını deneyimlemek için doğan Yay burçları, farklı tatlar denemeye oldukça açıklardır. Etnik ve yöresel yemekler de onlara her zaman heyecan verir. Ancak mutfakla araları pek iyi değildir. Farklı kültürlerin yemeklerini tadabilecekleri değişik restoranlarda, dostlarıyla derin fikirler paylaşmak ve yaşam felsefesi üzerine sohbet etmek onları çok mutlu eder. Hayata hep iyimser bakan Yay burçları genellikle de mutlu insanlardır. Değişik soslar ve farlı tatlar eşliğinde film izlemek, arkadaşlarıyla birlikte dışarıya çıkıp bir restoranda keyifli sohbetler etmek veya imkanları varsa yurt dışında bir ülkeye gidip oranın yemek kültürünü deneyimlemek onları en çok mutlu eden aktivitelerdir. Yay burçları, her daim yeniyi keşfetmeye programlanmış yerlerinde duramayan gezginlerdir.
OĞLAK (22 Aralık – 21 Ocak)
Eğer gerçekten çok sevdikleri insanlar söz konusu değilse Oğlak burçları misafir ağırlamaktan pek hoşlanmazlar. Çünkü onlar yalnızlıklarıyla gayet mutlu olabilirler. Kalabalık aile davetlerini bir kural ve geleneksellik içinde görev gibi yerine getirmek isterler. Dolayısıyla yeni lezzetler ve farlı tarifler denemek, mutfakta uzun saatler harcamak hiç bu burca göre değildir. Zaten onların her zaman yapacakları ve “çok önemli” olan başka sorumlulukları vardır. Türk mutfağının en geleneksel menüsü olan kuru fasulye, pilav ve turşu onlar için genellikle yeterlidir. Ekşi, acı ve baharatlı yemekleri severler. Patates, havuç, şalgam, yer elması gibi kök lezzetlerle yapılan basit tarifler Oğlak burcunu oldukça mutlu edecektir. Salatalara bol sirke ve limon eklemek Oğlak burçlarının damak zevkine hitap eden lezzetlerdendir.
KOVA (22 Ocak – 19 Şubat)
Sofra adabı konusunda bilinen bütün kuralları topyekun rafa kaldırıp şaşırtıcı, aykırı ve orijinal ne varsa masalarını bunlarla donatmaktan hoşlanırlar. Alışılmışın dışına çıkan tarifler, duyulmamış yemekler ve sıradan yemekleri bambaşka bir tarzda pişirmek tam da Kova burçlarına göre hareketlerdir. Çünkü bu burca sahip olanlar çevrelerindeki insanları şaşırtmakla mutlu olurlar. Mutfak aletleriyle işlerini çok kısa sürede halletmeleri ise her zaman en çok alkış aldıkları konudur. Tuhaflıkların burcu oldukları için menülerinde, onları ruhsal anlamda destekleyecek ve bünyelerini güçlü tutacak çerez, tahıl, kuşkonmaz ve kereviz gibi gıdalara yer vermeliler. Ayrıca derin dondurucudan çıkaracakları malzemelerle aniden baskın yapan misafirlerine hazırlıksız yakalanmamak konusunda da ustadırlar.
BALIK (20 Şubat – 20 Mart)
Bu burcun insanları, her konuda olduğu gibi yemek konusunda da işleri oluruna bırakmaya eğilimlidirler. Dolayısıyla mutfakta aceleci davranışlardan kaçınıp sakin çalışmayı tercih ederler. Bu durum yemekleri yetiştirememelerine sebep olsa da kurdukları sofralara kattıkları pozitif enerjileriyle herkesi mutlu etmek konusunda oldukça beceriklidirler. Evde ne varsa sadece onları pişirmek Balık burçları için yeterlidir çünkü sanatçı ruhları en basit yemeği bile sofrada anlamlı kılar. Sadece bir çorba ve salata ile yetinerek misafirlerini evin bereketiyle doyuran kişilerdir. Duygusal diyaloglar, sezgisel güçler ve hayatın manevi boyutu ile ilgili sohbetler kurmak Balık burçları için yeterlidir. Yemeğe eşlik eden içecekleri oldukça önemseyen bu burcun insanları, birkaç meze eşliğinde kurulan keyifli bir içki sofrasıyla fazlasıyla mutlu olabilirler. Güzel hazırlanmış lezzetli bir pizzaya da hiç hayır demezler.