İşte Elektrik Faturasının %50 Düşürme Yolu!

Elektrik faturası nasıl düşürülür?

Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 37'si binalarda gerçekleşiyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80'i de ısıtma soğutma için harcanıyor. Yalıtım yaparak faturalarınızın yüzde 50 düşürebildiğiniz gibi yüksek enerji tasarrufu sayesinde yatırım maliyetinizi de 3-4 yıl içinde geri çrkarabiliyorsunuz. Posta'dan Gülten Uğurlu'nun haberine göre; Isı yalıtrmı yaptırmanın size maliyeti ise toplam bina maliyetinin yüzde 3-5'ine denk geliyor.

6 milyon bina yalıtımlı

Türkiye'de 22.5 milyon konut olduğunu belirten Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (ÎZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, bunun 6 milyonunda ısı yalıtımının bulunduğunu söyledi. Tüm binalara yalıtım yapılması halinde Türkiye'nin enerji faturasının yüzde 15 azalacağını kaydeden Şen, "2014'te 700 bin hane mantolama yaptrrdı ve hane halkının enerji harcaması 650 milyon lira azaldı" diye konuştu.

Dairebaşı 4 bin 200 lira

Türkiye'de 'kaim yalıtım' bilincinin yaygınlaşması gerektiğini belirten îzocam Genel Müdürü Nuri Bulut da maliyetler ile ilgili şunları söyledi: "Ortalama 5 katlı, 10 daireli bir apartmanda, standartlara ve iklime uygun kalınlıkta yapılacak yalıtımın maliyeti daire başına, işçilik dahil 4 bin 200 lira. Mineral yün ürünlerde işçilik dahil daire başı fiyat ise 5 bin 400 lirayı buluyor."

Binanın değeri artıyor

Yalıtım artık lüks değil, zorunlu bir uygulama. 1 Ocak 2011'de çıkan yönetmeliğe göre yeni binaların, 2 Mayıs 2017'ye kadar 'Enerji Kimlik Belgesi' almak zorunda olduğunu hatırlatan Betek Yalıtım Grubu Direktörü Taner Soner Şahin, "Bu belge, binanın ne kadar enerji harcadığını gösteriyor ve aynı zamanda sınıfını da belirliyor" dedi. 'Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmak, alım-satnnlarda binanın değerini de artırıyor.

Bunu yap daha az öde

* Güneş gören pencerenin perdesini aç, ısıdan yararlan.

* Radyatörün ısı akışını önleyecek uzunlukta perde kullanma.

* Isıtıcının veya radyatörün önüne ve üzerine eşya koyma.

* Radyatör arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını engellemek için arkasına yalıtım levhası yerleştir.

* Pencere ve kapı, ısının dörtte birinin kaybına . neden olur. Kaybın yüzde 20'si, tek camlı pencereden kaynaklanır, çift cam yaptır.

* Kapı ve pencereden hava sızıntısını önlemek için pencere bandı ve sünger kullan.

* Kışın odada çamaşır kurutma.

* Odayı havalandırma sırasında ısıtıcıyı kapat. I Radyatör bağlantı borusunda su sızıntısı olmasın.

* Evde yokken vşnayı kıs ya da Kapat.

500 TL CEPTE KALSIN

Yalıtım yapılmamış bir binada ısı kaybının en çok olduğu yer pencere ve çatı. Çatı yalıtımı ile de yüzde 20 tasarruf sağlamak mümkün. Böylece ısınmaya yılda ortalama 1500 lira harcayan bir ailenin faturası hem çatı hem de bina yalıtımıyla birlikte 500 liraya kadar düşebiliyor. Yalıtım için ise mutlaka 'CE belgeli' ürün seçilmeli. Ustanın da işinin ehli ve 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin olduğuna bakılmalı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri