Mercimek, baklagiller ailesine mensup olan ve hanımların mutfağında hiç eksik olmayan bir yemeklik malzemedir. İçinde bol lif ve yararlı protein olan mercimek, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, çinko ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Özellikle B vitamini beslenmede çok gerekli olan bir vitamindir. Beyin ve sinir sağlığından, mide ve sindirime kadar gerekli olan B vitamini açısından zengin yiyecek mercimek daima sofralarımızda olmalıdır.
İşte kırmızı mercimeğin tüm faydaları
-Besleyici değeri son derece yüksek olan kırmızı mercimek, vücut ve beyin gelişimi için fayda sağlar.
-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bu etkisi sayesinde bağışıklık sistemine bağlı gelişebilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
-Kırmızı mercimek anne sütünü arttırıcı etkiye sahiptir.
-Bağırsak hareketlerini arttırmak için tüketilebilir.
-Ağır işlerde çalışan ve sporla uğraşan kişiler mercimek tüketerek enerjilerini arttırabilirler.
-İçeriğinde yer alan lifler sayesinde kan şekerini düşürücü etki sağlar. Bu sebeple diyabet hastaları gönül rahatlığıyla mercimek tüketebilir.
-Potasyum içeriği sayesinde hipertansiyonu düşürücü etki yaratır.
-Kabızlığa karşı iyi gelir.
-Kolesterol seviyesini dengeler ve kan akışını arttırır.
-Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır.
-Vücudu kanser hastalığına karşı korur.
-Besleyici özelliği yüksek olduğu için çocukların beyin ve vücut gelişimi için faydalıdır.
-Folik asit içeriği ile kansızlığa karşı iyi gelir.
-Sinir sisteminin kuvvetlenmesi için tüketilebilir.
-Kaynatılarak suyu tüketildiğinde kas ağrılarından kurtulmak mümkün olur.
-Gebelik döneminde anne ve bebek için faydalıdır.
-Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmayı kolaylaştırır.
-Protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.