Tarçını bugüne kadar tatlılarınızı ve sıcak içeceklerinizi ve lezzetlendirmek için kullanmış olabilirsiniz. Cilt yaşlanmasını önleyen, sindirim sistemini düzenleyen, kan şekerini kontrol altına alan mucize baharat tarçın, daha pek çok şeye iyi geliyor. İşte tarçının bilinmeyen 10 faydası…
Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar için doğal bir ilaç mı arıyorsunuz? Yarım çay kaşığı tarçın ve bir çay kaşı balı karıştırarak günde 2-3 kez tüketin. Bu karışım hem soğuk algınlığını hem de öksürüğü önler. Sinüzite bağlı baş ağrışarınz için de tarçını doğal bir ilaç olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı kadar tarçın koyup karıştırın. Bu karışımı başınızın ağrıyan bölgelerine sürüp 20 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla yüzünüzü durulayın. Bu işlem sonrası kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
Şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olan bakteriler ve candida adı verilen bir mantarla savaşan tarçın, şişkinlik problemini ortadan kaldırır. Kendinizi daha hafif hissetmek istiyorsanız, günde bir bardak tarçın çayı içmeyi unutmayın.
Sağlığa pek çok faydası olan tarçın, aynı zamanda doğal bir dezenfektandır. Antibakteriyel özelliği bulunan tarçın, evdeki böcekleri yok etmek için kullanılabilir. Evinizdeki herhangi bir bölgesinde böcek görürseniz, suyla karıştırdığınız tarçını o bölgelere sıkabilirsiniz.
Tarçın cildimizin yaşlanmasını önleyen ve hoş kokusuyla çeşitli alanlarda kullanabileceğimiz mucizevi bir baharattır. Sindirim sistemi dostu olan tarçın yüzyıllardır hekimlerin şifa kaynağıdır. Bir kaseye alabildiği kadar yoğurt ve 2 çay kaşığı tarçın atarak tüketebileceğiniz bu kolay ve pratik kür ile çeşitli sağlık sorunlarınıza çözüm bulabilir, hatta ara öğün niyetine tüketebilirsiniz. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen tarçın yoğurt ile birleştirildiğinde eşsiz bir aroma eşliğinde diyetlerinizin ara öğünlerinde tüketebileceğiniz bir besin haline geliyor. Her gün tüketilen tarçın kolesterol ve kan şekerini büyük oranda azalttığı gözlenmiş, metabolizmanın yağı ve şekeri dengelemesine yardımcı olduğu da kaydedilmiştir. Yoğurtlu tarçının birçok mide rahatsızlıklarına, hazımsızlığa iyi geldiği kaydedilmiştir.
Vücudun ihtiyacı olan çinko ve demiri karşılayan ayrıca bu besin eksikliklerinden ötürü doğan açlığı da büyük oranda engelleyen yoğurt günde bir kase yenildiğinde bünyeyi kuvvetlendirir.
Yoğurdun diyet listelerinin vazgeçilmezi olduğunu bilmeyen yoktur. İçinde bulundurduğu amino asitler ve kalsiyum fazla yağların dışarı atılmasına yardımcı olur. Zararlı bakterileri etkisiz hale getirerek bağırsak enfeksiyonlarını önler.
Sürekli bir şeyler yemek istiyor, kendinizi tatlı yeme düşüncesinden uzaklaştıramıyorsanız, mutlaka tarçın tüketmelisiniz! Kan şekeri seviyesini kontrol altına alan tarçın, aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini önler. Kan şekerini dengede tutan tarçın, kendinizi yorgun hissetmenizi, baş ağrılarınızı ve açlık duygunuzun sıklıkla ortaya çıkmasını önler. Güne daha zinde başlamak için kahvaltıda iki çay kaşığı kadar tarçın tüketebilirsiniz.
Tarçının aromatik kokusu ve antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliği, kas ağrılarının iyileşmesinde önemli bir görev üstlenir. Tarçın, yaşa bağlı olarak görülen kas ağrılarına iyi gelir. Tarçın yağı ile ağrılı bölgelerinize masaj yaparsanız, ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.
Tarçının hafızayı kuvvetlendirdiğini biliyor muydunuz? Alzheimer hastalığı üzerinde yapılan bir araştırmada tarçının beyin sağlığı için olumlu etkileri olduğu ortaya çıkarılmış.