Mesajlaşma platformu WhatsApp yeni güncellemesiyle oldukça tepki çekti. İstediği izinler nedeniyle insanlar WhatsApp’a karşı kuşkuyla yaklaşmaya başladı ve alternatif uygulamalaı kullanmaya başladılar. Peki, WhatsApp’a WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalar hangileridir? İşte o liste...
BiP
WhatsApp'a alternatif en iyi uygulamalar arasında yerli olmasıyla dikkat çeken BİP var. Turkcell'in geliştirdiği yerli BİP uygulamasını ücretsiz olarka bütün operatörlerden indirip kullanabiliyorsunuz. Web sürümüde olan BİP'i Telefonunuz kapalı bile olsa bilgisayardan iletişime geçmeye devam edebilirsiniz.
BİP NEDİR? İŞTE ÖZELLİKLERİ
Hız mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma özelliği bulunuyor.
BiP NASIL İNDİRİLİR?
App Store ve Google Play'den indirilebiliyor.Kaybolan mesaj
Anlık çeviri
Acil durum butonu
Fotoğraf ve video gönderme
Gece modu
Görüntülü görüşme
Bas konuş
Yerel stickerlar
BiP GÜVENLİ Mİ?
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan şunları açıkladı; “Günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliği geliyor. Turkcell olarak bugüne kadar tüm teknolojik altyapımızı ve bilgi birikimimizi müşterilerimizin güvenliğini sağlamak için kullandık. Bugün BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye’deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP uygulaması her geçen gün eklenen yeni özellikleriyle daha da gelişiyor. Mobil cihazların yanı sıra internet tarayıcıları üzerinden bilgisayarlarla sesli ve görüntülü görüşme imkânı sunan BiP, yeni masaüstü uygulaması ile artık tarayıcı bağımsız olarak da çalışıyor. Tüm PC ve Mac bilgisayarlara kurulabilen BiP Web masaüstü uygulaması sayesinde cep telefonu yanınızda olmasa bile iletişim kesintisiz sürdürülebiliyor. BiP ile banka hesap bilgilerine gerek duymadan, sadece telefon numarası ile para transferi yapılabiliyor.”
BiP'TE GRUP ÖZELLİĞİ VAR MI?
BiP’te 10 kişiye kadar grup görüntülü görüşme yapabilirsiniz.
Mobil, web ve tablet üzerinden görüşme gerçekleştirilebilirsiniz.
BiP, grup mesajlaşma, kaybolan mesaj, konum takibi, titreşim, yerel sticker’lar ile ücretsiz mesajlaşma fırsatı sunuyor.
BiP ÜCRETLİ Mİ?
BiP’le ücretsiz, arama gerçekleştirebilirsiniz.
BİP'İ SON 24 SAATTE 1 MİLYON 124 BİN YENİ KULLANICI İNDİRDİ
WhatsApp'a tepkiler sonrası Türk mühendislerinin geliştirdiği her şeyiyle Türkiye’nin uygulaması BiP son 24 saatte 1 milyon 124 bin yeni kullanıcı kazandı.
Telegram
Son yıllarda adından sıkça söz ettirdi. Rus programcı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram uygulaması, WhatsApp'a rakip olarak Ağustos 2013 tarihinde çıkmış bir uygulamadır. Hem masaüstü hem de mobil olarak hizmet verebilen sesli ve görüntülü mesajlaşma servisi olarak bilinir.
TELEGRAM'IN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Gizli sohbet imkanı sunar. Sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı göremez.
- Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.
- Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
- Görüntülü ve sesli mesaj seçeneği vardır.
- Mesajın Telegram dahil, üçüncü taraflara iletilmesi engellidir.
- Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen sürenin bitiminde gönderici ve alıcı cihazlardan otomotik silinir.
- Son görülme özelliği kapatılabilir.
- Masaüstü uygulaması seçeneğiyle de kullanılabilir.
- Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.
TELEGRAM NE KADAR GÜVENLİ?
Telegram uygulaması, WhatsApp ve Line gibi kitlesel pazar mesajlaşma uygulamalarından daha güvenlidir. Güvenliği zayıf bağlantılarda yüksek hızlı teslimat ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamana göre test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edilen MTProto protokolüne (açıklamaya ve gelişmiş SSS'ye bakın) dayanıyor. Protokolümüzün ve istemcilerimizin güvenliğini artırmak için sürekli olarak toplulukla çalışıyor.
TELEGRAM NASIL İNDİRİLİR?
Haberleşme uygulaması olan Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilebilir.
Viber
Birçok kişinin kullandığı bir uygulama da Viber. WhatsApp’ın en büyük rakibi. Aynı özellikleri kendisinde bulabilirsiniz. Gizli Sohbet özelliği ise belirli sohbetleri gizleme özelliği sunuyor.
Çin’in kendi mesajlaşma uygulaması WeChat Çin’de en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması. WhatsApp’a benzer bir uygulama kendisi.
Wire
Wire’ın en büyük artısı mesajlaşmak için numaranızı vermenizin gerekememesidir. E-posta ile de uygulamaya kaydolabiliyorsunuz. Ayrıca sizinle iletişime geçmek için karşı taraf sizden izin almak zorunda. Böylece gereksiz insanlarla muhatap olmuyorsunuz.
Signal
Elon Musk’ın sözleri sonrası gündeme geldi Signal. Güvenilir olması en büyük artısı. Görüntülü ve sesli konuşma imkanı veriyor.
Skype
Özellikle pandemi dönemi çokça kullanılan bir uygulama da Skype oldu. Ücretsiz olması, çoklu sohbete imkan vermesi en büyük avantajı. Bilgisayar ve mobil araçlarda kullanabiliyorsunuz.
Threema
Threema’nın dezavantajı ücretli olması. Ancak mesajlaşmayı hem telefondan hem bilgisayardan devam edebiliyorsunuz. Mesajlaşma bittikten sonra otomatik olarak mesajları siliyor. Bu da güvenlik için olumlu bir adım.
LINE
WhatsApp’a alternatif bir başka uygulama da LINE. Sticker kullanabiliyorsunuz LINE’da.
Google Hangouts
Birçok telefonda mevcut ancak çok az kişinin kendisinden haberi var. Google Hangouts 10 kişiye kadar görüntülü arama yapmaya izin veriyor.
KakaoTalk
Sadece mesajlaşmanın ötesinde canlı yayın da açılabiliyor KakaoTalk’ta. Ayrıca çeşitli filtreler de mevcut uygulamada.
Kik
Telefon numarası olmadan mesajlaşabileceğiniz başka bir uygulama da Kik.
ICQ
Evet, ICQ. Kendisi bir döneme damga vurmuş efsane uygulamaydı. Telefonlarda kullanabileceğiniz şekilde yeniden bizlerle.
Microsoft Teams
Yine pandemi dönemi hayatımıza giren bir uygulama Microsoft Teams. Çoklu görüntülü ve mesajlaşmaya imkan veriyor.