İthal kömür ile çalışacak termik santral, tek başına yılda 3.5 milyon ton ithal kömür yakacak ve santrallerden yayılacak olan 314 bin ton kül, Kazdağları Milli Parkını tehdit edecek, su havzalarını kirletecek ve tarımsal üretimi sekteye uğratacak. Termik santralde kullanılacak olan ithal kömür ile ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan enerjide dışa bağımlılığın ve dış ticaret açığının artmasına sebep olacak.
Ayrıca denizden saatte çekilecek 204 bin m3 su ile soğutulacak, ayrıca 34 bin m3/saat su çekilerek Baca Gazı Desülfürizasyonda kullanılarak denize boşaltılacaktır. İthal kömürün yakılması ile ortaya çıkacak olan milyonlarca ton sera gazı emisyonları ise küresel iklim değişikliği açısından “telafisi imkansız daha fazla zararlar” doğuracak. Bacalardan çıkan kül ile tarım, su kaynakları ve doğayı kirletecek olan proje iklim değişikliğinin geri dönülemez sorunlara yol açmasına çanak tutacak.
30 kilometreye 9 termik santral!
Kirazlıdere Termik Santrali, Karabiga bölgesine yapılmak istenilen 9 termik santralden sadece biri. 30 kilometre mesafe ile kurulmak istenilen bu termik santraller, Karabiga ilçesini bir ekolojik feda bölgesine çevirecek, doğal güzellikleri ve tarımı ile ünlü ilçeyi küle boğacak.
Finansman bulamayınca teknoloji değişikliği!
Çanakkale ili Biga ve Lapseki ilçelerinde bulunan Kirazlıdere 1 ve 2 termik santral projeleri 5 Mayıs 2015 tarihinde peş peşe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmiş, EPDK tarafından da lisans birleşimine gidilerek Kirazlıdere Termik Santrali denilmişti. Ancak, Bakanlığın ÇED Olumlu kararı verdiği proje uluslararası kredi kuruluşları tarafından teknoloji kriterlerini karşılamadığı için teknoloji değiştirilmek zorunda kalındı. Bunun üzerine tekrar hazılanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hakkında son karar 26 Nisan Çarşamba günü Ankara’da verilecek.
Şimdi İtiraz Zamanı
Şimdi, Kazdağlarına kül yağmasına sebep olacak, Çanakkale ve Karabiga başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nin havasını kirletecek olan projenin İDK toplantısında onaylanmaması için hep beraber harekete geçerek Kazdağlarını koruma zamanı. Bu kapsamda, 350 Ankara, Kazdağları’nın nefesini söndürecek olan projeye sadece Çanakkale’de yaşayanların değil herkesin itiraz edebilmesi için bir dilekçe örneği hazırladı. İtiraz dilekçesini Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Gerze, Aliağa, Foça gibi tüm Türkiye çapında da sivil toplum kuruluşları ve bireyler BIMER üzerinden online olarak veya postayla bilgi edinme (BIMER) hakkı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmekte. Ayrıca change.org sitesinde Çanakkale TEMA tarafından Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yollamak üzere ’Çanakkale’ye Sahip Çık’ diyerek açılan imza kampanyasını da 60.000 kişi imzaladı. Bakanlığa iletilecek olan kampanyaya siz de katılarak Kazdağı’nı korumak için sesinizin duyulmasını sağlayabilirsiniz.
Çanakkale’yi kömürlü santrallerin istilasından korumak isteyen tüm vatandaşlarımızı Kirazlıdere Termik Santrali Projesi’ne itiraz etmeye çağıyoruz.