Mehmet ÖZDOĞRU
Her yıl yüzlerce insanın hastalık ve kaza sonrası kan bulunamadığı için yaşamını yitirmesi üzerine Kızılay Ege Bölge Müdürlüğü ile ortak çalışma başlatan İzmir Ticaret Odası'nda kan bağış protokolü imzalandı. 30 Kasım'a kadar 15 gün aktif olarak sürecek ve Oda üyesi 80 bin kişiye ulaşmayı hedefleyen kampanya kapsamında protokol imza töreni ardından kurulan kan bağışı aracında üyeler kan bağışında bulundu.
Gelin Kan Kardeş Olalım / İyilik Kanımızda Var' sloganıyla bağışlattıkları kan bağış kampanyası hakkında açıklama yapan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, atılan imzaların sadece resmi bir belgenin üzerinde kalacak izler olmayacağını söyleyerek hastane odaları, ambulans sirenleri ve acil servisler denilince ilk akla gelen kan bulma sıkıntısının biraz olsun azalması için sözler verdiklerini söyledi.
Binlerce kişinin uygun donör beklediği kök hücre bağışlarında da umudu artırarak farkındalık yaratacaklarını anlatan Kızılgüneşler, "Bu noktada söz konusu farkındalığın ilk kıvılcımını tutuşturan 60’ıncı Metal Eşya Grubu Meslek Komitesi’ne duyarlılıklarından ötürü özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İzmir’deki kan stokunda yaşanan azalma nedeniyle Odamızca kan bağış kampanyası başlatılmasını öneren komite üyelerimizin bu duyarlılığını, kazanılan yaşamlara dönüştürmek için titiz bir çalışma başlattık ve bu güne geldik. Komite talebinin hemen ardından Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Sayın Dr. Gökay Gök ile temasa geçerek teklifimizi ilettik. Kızılay İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul ve ekibiyle yaptığımız toplantılarda da en büyük motivasyonumuz sosyal medya başta olmak üzere pek çok mecrada sürekli yayınlanan kan anonsları, özellikle bebekler olmak üzere kök hücre bağış çağrıları oldu. Bu çağrılara üzülerek değil çözümün bir parçası olmanın huzuruyla bakarak, sonuç alacak, gerçekçi bir kampanya tasarladık" diye konuştu.
Kızılgüneşler, özel tasarım afişleri, videolar, kısa mesajlar ve sosyal medya çağrılarında ulaşabildiği en geniş kesimlere ulaşmak için "Gelin kan kardeş olalım. Çünkü iyilik kanımızda var" dedi. Kişilerin bağış yapmasını en gerçekçi yollarla sağlayabilmek için 80 bin üyeyle aynı anda iletişime geçmek yerine mesajlar ve e-postalar göndererek Kızılay Kan Bağış Merkezleri’ne yönlendirmenin daha faydalı olacağını anlatan Kızılgüneşler, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Tek gayemiz, bölgemizde her yıl eksikliği görülen 50 bin ünite kanın bulunmasına bir nebze de olsa katkı koymak, verilecek bir tüp fazla kanla kök hücre bağışçısı olarak donör bekleyen pek çok hastaya şifa bulunmasına aracı olmak. Bildiğiniz gibi İTO olarak ekonomik alanda kentimizi ve bölgemizi şaha kaldıracak pek çok projenin hayalini kuruyor, hayatiyetini sağlıyoruz. Ama veciz sözde de olduğu gibi her şeyin başı sağlık. O yüzden bu projeyi de en az diğer ekonomik projelerimiz kadar önemsediğimizi özellikle vurgulamak, çağrımızı kardeş Oda, Borsa ve derneklerimize de ileterek kampanyamıza destek istediğimiz bilgisini de burada vermek istiyorum.”
Kızılay İzmir Kan Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul da İTO ile aralarındaki işbirliğinin geçmişe dayandığını söyleyerek protokolle işbirliğini kalıcı hale getirdiklerini dile getirdi. Kan ve kök hücre konusunda kendi kendine yeten bir kent olmak istediklerini belirten Yurdakul, "Bilinçli bir toplum olma yolunda gidiyoruz. İnşallah güzel bir gelecek yetiştirmeye çalışıyoruz ve bunun tohumlarını atıyoruz. Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Hastanelerinde yaşanan kan sıkıntısını bitirmek istiyoruz. Kana ihtiyacı olan birisi kaderiyle baş başa kalıyor. Veren elle alan elin birbirini görmediği bir proje istiyoruz. Kemik iliği nakli bekleyen, özellikle bebek hastalarımıza sağlık götürmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.