243 yıllık tarihi geçmişi olan İstanbul Teknik Üniversitesi çatısı altında bulunan İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları'nda İlk Ders Zili Çaldı. Bu sene Anadolu Lisesi’nin de açılması ile beraber İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları'nda 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı görkemli bir açılış töreni ile başladı.
Açılışa Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Usman, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Nesan Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Sandalcı, İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları Kurucu Temsilcisi / Genel Müdürü Esra Sandalcı Adam, Okul Müdürleri Serkan Taşçıoğlu ve Bülent Öz, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
MAKER VE STEM ATÖLYELERİ KURULDU
İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları'nda öğrencilerin kendi tasarladıkları cihazları üretmelerine imkan sağlayan iki laboratuvar (Maker ve STEM) kuruldu. Öğrenciler, yeni Endüstri Devrimi olarak nitelendirilen laboratuvarlarda, hayal ettikleri ürünleri tasarlayıp, 3 D yazıcılar yardımıyla gerçeğe dönüştürüyor.
21. yüzyıl becerileriyle donanımlı bireyler yetiştirmek isteyen İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları, bu amaç doğrultusunda okula iki yeni laboratuvar kurdu. Öğrencilerin bilim ve teknoloji ile etkileşime girmesini sağlayan Maker (Kendin Yap) ve STEM isimli iki laboratuvar, üç boyutlu yazıcılar sayesinde öğrencilerin hayal ettikleri projeleri gerçeğe dönüştürme fırsatı sunuyor.
EĞİTİCİ, MERAK UYANDIRICI VE HEYECANLANDIRICI
Bu çalışmalar kapsamında okullarında robotik, ahşap atölyelerinin faaliyete geçtiğini belirten İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları Kurucu Temsilcisi / Genel Müdürü Esra Sandalcı Adam, "Bu atölyelerin amacı; eğitici, merak uyandırıcı ve heyecanlandırıcı çalışmalar ile öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki ilgilerini güdülemek ve tüketimden üretime geçen bir neslin parçasını oluşturmaktır. Maker ve STEM hareketi ile düzenlenmiş eğitim ortamı, öğrencilerin araştırmacı, yaratıcı, tasarımcı, çözüm odaklı, sabırlı, global ve üretken birer birey olmalarını desteklemektedir" dedi.
İLK ÜRÜNLER ÖĞRETMENLERDEN !
Okulda görevli öğretmenler, robotik ve ahşap atölyelerinde işleyiş hakkında bir eğitim aldı. Öğretmenler, 3D yazıcı ile tasarladıkları ürünlerin basımını yaptı. Ahşap atölyesine katılan öğretmenler, çeşitli kesme, oyma, zımparalama gibi makinaların kullanımını da öğrenerek çeşitli ürünler üretti.
YENİ ENDÜSTRİ DEVRİMİ
“Herkes en az bir şey üretebilir” felsefesinden doğan “Maker Hareketi”, 2005 yılında Amerika'da ortaya çıkmış ve okullarda, müzelerde ve çeşitli özel kurum-atölyelerde de hızla yayılmıştır. “Yeni endüstri devrimi” olarak da adlandırılan Maker Hareketinin doğuş nedenleri olarak teknolojinin ucuzlaması ve internetin yaygınlaşması gösterilmektedir. Teknoloji ile “Kendin yap” kavramının birleşmesinden oluşan bu hareket, kişilerin tüketimden üretime geçmesi, yeni ürünler üretmesi, yaratıcılığını ve inovatif düşüncelerini kullanması, aynı eğilimdeki diğer kişilerle bir araya gelmesi anlamını taşıyor.