"İyi bir şair nasıl olmalıdır?"

Şair Aydın Gürz ile Sibel Akar'ın söyleşisi.

Yazarlar şehri Kahramanmaraş'ın evladı, günümüz şairlerinden, Aydın Gürz ile röportaj yaptık. Her bir kelimesi şiir gibi döküldü yazıya. Yüreği gibi sohbeti de çok güzeldi. Kendisine bu güzel sohbet için teşekkür eder, sizlere de iyi okumalar dilerim.

- "Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Aydın Gürz kimdir?"

   Aydın Gürz: "1984 Kahramanmaraş Elbistan doğumluyum.  İlköğretim ve lise eğitimimi memleketim Elbistan'da tamamladım. Ç.Kale 18 Mart Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü ve Anadolu Üniversitesi turizm ve otelcilik bölümleri mezunuyum. Halk oyunları ve bilgisayar alanlarında sertifikalarım var.
2006 yılından itibaren severek yaptığım reklamcılık sektöründe kendi işletmelerimi Mersin'de  yürütmekteyim.
Yazdığım şiirler için genel olarak kullandığım tabir ' ayaküstü telaşlarda geçerken ömür, bir nebze edebiyattan haz almaktı şiirler." benim için demiştir. "
 
- "Şiir nedir size göre?

Aydın GÜRZ: "Kelimelerin dansıdır. Duyguların tercümanı. Düşüncelerin yansımasıdır. Ve binlerce cümle ile açıklanacak uzun bir kelime düzeneğidir."

- "Şiir yazmak için bir vakte ihtiyaç duyulur mu sizce?

Aydın GÜRZ: "  istek geldiğinde kendiliğinden yazılır. Bir vakit ise o vakit ilham perilerinin geldiği andır.
Duyulursa ne kadar sürede şiir yazıyorsunuz. Bir an gelir dakikalar sürer bir an gelir haftalar, süreçler sadece yaşamanın devam ettiği kavramdır. Şiir mesafeli süreçlerle ölçülecek bir olgu değildir. Geçmişten şimdiye şimdiden de geleceğe gider."

- "Şiir yazmaya nasıl başladınız? "

Aydın GÜRZ: "Ortaokul ve lise dönemleri; yaşamı anlamlandırmaya çalıştığım süreçlerde."

-"Şiir yazmaya başladığınız zaman etkilendiğiniz bir durum oldu mu?"

Aydın GÜRZ: "Hayatın etkisi altındaki biz insanla için her şey bir etkidir. Yaşama dair ne varsa yaşadığınız biriktirdiğiniz kendinize kattığınız her düşünce felsefe bir etki alanıdır. "

- "Aldığınız herhangi bir ödül var mı?"

Aydın GÜRZ: "Şimdiye kadar hiçbir şiir yarışmasına katılmadım ama bundan sonra ki süreçlerde bu konuda da değerlendirmeyi düşünüyorum.  Guines rekorlar kitabı için ön başvuru yaptım lakin konu başlığı olmadığı için değerlendirme yapılmadı aşk üzerine yazılmış ve 54 sayfa sadece tek şiirden oluşan bir şiirim var ve dili Türkçe bu konudaki araştırmaların kafi geliyor. Bu konuda Türkiye’de uzman başvuru danışmanları tarafından iyi sonuç alacağımızı düşünüyorum. Konu ile ilgili danışman araştırmam devam ediyor. İnşallah dünyanın en uzun aşk şiirini rekorlar dünyasına kazandıracağımı umut ediyorum."

-"Sizce kitap çıkarmanın bir zamanı ya da yaşı var mıdır?"

Aydın GÜRZ : "Aslında biraz önce ki bahsettiğim gibi zaman aslında kendiliğinden geçip giden bir süreç. Kendini hazır hissettiğin her an yayım yapılabilinir. Bunun yaşı, fikrin kemale erdiği zamandır."

-"Sizce şiir eskir mi?"

Aydın GÜRZ: " ne eksilir ne de eski. Zamanla çoğalan bir deryadır kelimelerin büyülü dünyası. Her gün yeni şiirler doğarken eksilme şansı var mı aksine artar. Artarak çoğalır. Şiirlerin düşüncelerin duyguların anlatım şeklidir. Sizce hani düşünce eskiyebilir. Yenilikleri de kendine katarak devam eder ve sonsuza gider."

-" Günümüz gençlerinin şiirden çok güzel söz okumak ve yazmak istemesinin nedeni ne olabilir?"

Aydın GÜRZ: "Hızla ilerleyen teknoloji. Bilgiye çok çabuk ulaşmak. Fazlasıyla bilgi kirliliğidir. Aslında güncel bir konu ama benim bir bilgim var bu konuya belkid e ışık tutabilecek. İnsanların parmak uçlarındaki sinirler kağıt ile temas ettiğinde veriler beyne daha hızlı ilerliyor.:

-"Şiir bir ihtiyaç mıdır?"

Aydın GÜRZ: "Doğada arz ve talebi olan her şey bir ihtiyaçtır."

-"Size göre şiir duygularla mı yazılır yoksa fikirler mi?"

Aydın GÜRZ: "Fikir ve düşünce olmadan duygu olmaz. Duyguların ise yansıması davranıştır. Yani şiirin doğması ve paylaşılması bir davranış şeklidir. Kökenine inersek fikir ve düşünceden oluşur. Duygu da bunların tamamlayıcı öğesidir."

- "İyi bir şair nasıl olmalıdır sizce? Siz şair olma yolunda neler yaptınız?"

Aydın GÜRZ:  "İyi bir şair her branş her sektör için geçerli iyi bir insan olmalıdır. İyi bir şair iyi bir okuyucu kitlesi tarafından beğeni toplarsa başarılı demektir. Ben neler mi yaptım hayatımın her karesini dolu dolu iş hayatı , felsefe, okumak, yeni şeyleri öğrenmek, araştırmak, yazmak, çizmek ve değerlendirmek ile geçirdim."

- "Şiir yazmak için iyi bir okuyucu olmak gerekir mi?"

Aydın GÜRZ:  "Dolmadan kalemin ucuna, nasıl dökersin gelir vücuda. Boş tenekeden gelen ses ile dolu tenekeden gelen ses bir midir?  Hem iyi okuyucu, hem iyi dinleyici, hem de merak olumlu yönde takip edici olmalı, tabi bunlara ek olarakta hayatı iyi okumak lazım. "

- "Sizin etkilendiğiniz bir yazar veya topluluk var mı?"

Aydın GÜRZ :   " Bir eksen üzerinde durmam, her alandan her dilden her görgüden okumaya çalışırım."

- "Son olarak eli kalem tutan, yüreğindekileri mısralara dökmek isteyenlere bir tavsiyeniz var mı ?"

Aydın GÜRZ: "Hayalinizi resmedin, kelimeler sadece sizin düşünce şeklinize eşlik edecektir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri