İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2019 yılında merkez üssü Kahramanmaraş olarak kurgulanan tatbikatı hatırlatan Zorlu, "O günlerde deprem felaketine karşı hazırlıklı olduğunu söyleyen hükümet, bu deprem felaketi karşında maalesef büyük bir başarısızlık örneği ortaya koymuştur. Hükümet cephesinden gelen bazı açıklamalarda, böyle bir deprem beklenmiyordu vurgusunun yapıldığını dikkate alarak bunları hatırlatmak istiyorum. Bu doğru değildir. Deprem felaketinin yaklaşmakta olduğunu sadece bu tatbikat değil, Eylül 2021'de TBMM'de hazırlanan resmi rapor da açıkça ortaya koymuştur. Bu raporda neler yapılması gerektiği, hangi tedbirlerin alınması gerektiği milli iradenin temsilcisi olan makam tarafından da kayda geçirilmiştir" dedi.
İYİ Parti olarak TBMM'de deprem araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini belirten Zorlu, "Bakalım 2021'deki bu rapordan sonra hangi önlemler alınmış? Devletin ilgili kuruluşları neler yapmış? Gelin bunu milletin huzurunda TBMM'de hep birlikte paylaşalım. Bu şeffaflık anlayışı ile neler yapılmış-yapılmamış ortaya konsun" şeklinde konuştu.
AFAD'ın taşra teşkilatları üzerinde yaptıkları araştırmayı paylaşan Zorlu, "81 ildeki ancak 65 il müdürünün bilgilerine ulaşabildik. Buna göre sadece 15 il müdürü, arama-kurtarma hizmetlerini doğrudan ilgilendiren lisans düzeyinden mezun olmuş. Asıl hazin olanı bunların 15'i de deprem bölgesinde değiller. Böyle bir planlama olabilir mi? Böyle bir kurum inşası olabilir mi? Yazıklar olsun. Yine bize verilen bilgilere göre, mevcut bütçesi başka kurumlara aktarıldığı için AFAD, 14 aydır satın alma işlemi yapamamış. Neden hala vatandaşlarımız seyyar tuvaletler, çadırlar almaya çalışıyorlar? Bu sorunun cevabı burada gizli" ifadesini kullandı.
TÜRK KIZILAY BAŞKANI’NA İSTİFA ÇAĞRISI
Türk Kızılay'ının çadır ve gıda satışına yönelik tartışmalara değinen Zorlu, Kızılay'ın Kızılhaç Federasyonu'ndan çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Mevlana evleri projesini hatırlatan Zorlu, "Bu proje mevcut yönetimden önce çok özel hazırlanmış sahada çok hızlı sonuç alacak bir proje. Buradaki evlerin üretildiği malzeme pet şişe. Evlerin 6 tanesini 1 tıra koyabiliyorsunuz, 50 yıl boyunca muhafaza edebiliyorsunuz. Çadırlara göre avantajlı evlerden bahsediyoruz. Bu evlerin üretilmesini sağlayan fabrika yardımda kullanılmak şartıyla Kızılay'a bağışlamış. Sonra yine yönetim geliyor ve bu proje çöpe atılıyor" dedi.
Nisan 2016'da yapılan tüzük değişikliği ile Kızılay'da şirketleşmenin önünün açıldığını savunan Zorlu, "Bu asla kabul edilebilir bir durum değil" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Acil Afet Müdahale Planı'na göre, Kızılay'ın ana hizmet kuruluşu olmaktan çıkarılıp, destekleyici kuruluş haline getirildiğini ifade eden Zorlu, "Kızılay, AFAD'dan bir emir gelmeden sahaya girip çadır kurabiliyordu. Şimdi bu da elinden alınmış. Başka ne yapılmış? Üniversite kurma yetkisi verilmiş. Teşekkür ederiz. Üniversite kurmak güzel ama sizin birincil vazifeniz bu mu? Hani Kızılay devletti, sığınacağımız limandı? Kesinlikle kabul etmiyoruz. Kızılay Başkanı'nın derhal istifa etmesi gerekiyor. Bu yaşanan süreci kesmez ama İYİ Parti iktidarında kurumsal hafızayı yeniden onaracağız. Tüzük değişikliğini olması gereken yere getireceğiz. Milletimizin birleştirici gücü Kızılay'ı yeniden ayağa kaldırıp hizmete sokacağız" dedi.