İZAHA DAVET EYLÜL AYINDA BAŞLIYOR

Vergi mükellefiyetine ilişkin yükümlülük ve ödevlerin tam olarak yerine getirilip getirilmediğinin tespiti amacıyla mükellefler nezdinde inceleme ve denetimler yapılmaya devam ediyor.

Vergi inceleme sürecini hızlandırmak amacıyla "İzaha davet" adı altında yeni bir uygulama başlatılmaktadır. İzaha davet, verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili merciler tarafından yapılmış ön tespitlerle ilgili olarak, aynı merciler tarafından mükelleflerden açıklama talep edilmesidir.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Vergi incelemesine başlanmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili merciler tarafından yapılmış ön tespitler hakkında tespit tarihine kadar ihbarda bulunulmamış olması kaydıyla mükellefler izaha davet edilebilecek. Kendisine izaha davet yazısı tebliğ edilen mükellefler, davet konusu tespitle sınırlı olarak, İzaha davet yazısının tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde izahta bulunabilecek.
 
Mükelleflerce yapılan izah sonucunda, vergi ziyaına sebebiyet verilmediğinin idarece anlaşılması hâlinde mükellefler söz konusu tespitle ilgili olarak vergi incelemesine tabi tutulmayacak veya takdir komisyonuna sevk edilmeyecek.
 
Mükelleflerce izahta bulunulan tarihten itibaren 15 gün içerisinde; hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla aynı sürede ödenmesi şartıyla vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında kesilecek.
 
İdarece yapılan ön tespitlerin, kaçakçılık suçu kapsamında olması hâlinde izaha davet uygulanmayacak. Ancak, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğine dair yapılan ön tespitlerde, kullanılan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tutarının; her bir belge itibarıyla 50 bin Türk lirasını geçmemesi ve mükellefin ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5'ini aşmaması kaydıyla mükellefler izaha davet edilebilecek. 
 
Maliye Bakanlığı tarafından izaha davet müessesesinin uygulanacağı 16 farklı konu belirlenmiş durumda. Asgari ücret tarifelerinin karşılaştırılması sonucunda, serbest meslek kazancını ve hesaplanması gereken KDV’yi ilgili dönem beyannamelerinde beyan etmediği veya eksik beyan ettiği yönünde haklarında ön tespit bulunan 3568 sayılı Kanun kapsamındaki meslek mensuplarının (SMMM-YMM) ve avukatların izaha davet edilmesi de izaha davet konuları arasında yer alıyor.”dedi. 


Uygulama 1 Eylül 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri