İzmir Barosu Bölge Adliye Mahkemeleri Konusunda 4. Semineri Gerçekleştirdi
İzmir Barosu tarafından Bölge Adliye Mahkemelerine yönelik olarak düzenlenen çalışmalardan dördüncüsü 3 Ekim 2016 günü Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapıldı.
“Uygulamada Yargıtay ile Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) Arasındaki Farklar” başlığını taşıyan konferansın oturum başkanlığını İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin yaptı.
Ceza oturumuna İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Başkanı Ümit Selçuk Doğan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi Başkanı Muammer Karataş ve İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi Üyesi Ülkü Nilşat Divarcı konuşmacı olarak katılırken, Hukuk oturumunda ise İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi Üyesi Selda Saygı ve İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi Başkanı Sonay Demiralp Yavaş yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Bölge Adliye Mahkemelerinin açıldığı yedi bölgeden birinin İzmir olmasını önemsediğini belirterek, bu durumun hem İzmirli avukatların meslek pastalarını genişleteceğini hem de vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine daha hızlı bir şekilde kavuşmasının önünü açacağını dile getirdi.
Av. Aydın Özcan konuşmasında şunlar söyledi:
“Bugün burada istinaf konusunda dördüncü seminerimizi gerçekleştiriyoruz. İzmir Barosu olarak Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmuş olması ve yedi bölgeden birinin İzmir olmasını önemsiyoruz. Çünkü Yargıtay’daki cezaların %86’sı, hukukların da %91’i yedi bölgeye ayrılıyor ve bu yedi bölgeden birinin İzmir olması, İzmirli meslektaşlarımızın mesleğimizin pastasının da çoğalması anlamını taşıyor. Ayrıca bölge adliye mahkemelerinin kurulması vatandaşımızın temel hak ve özgürlüklerine daha hızlı bir şekilde kavuşmasının önünü açacağını düşünüyoruz. İzmir’in tercih edilmesi, hem mesleki anlamda, hem sosyo-kültürel anlamda hem de ekonomik anlamda bir kazançtır diye düşünüyorum.
Bölge Adliye Mahkemesi Sayın Başkanımız ve Sayın Başsavcımızla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yeni kurulan İstinaf Mahkemesi’nde meslektaşlarımız için güzel bir baro birimi açmış bulunuyoruz. Orada gereken fiziki koşulları oluşturduk, meslektaşlarımızın yararlanabileceği bilgisayarlarla donatılmış bir odamız var. Burada gerek İzmir’deki meslektaşlarımız gerekse İzmir dışından gelen meslektaşlarımız bu fiziki alanları kullanmak suretiyle mesleklerini rahatlıkla icra edebileceklerdir. Ben buradan İzmir Barosu’na özgüledikleri yakışır salonlar için, aynı zamanda yine oradaki kafeteryanın yoğunluklu olarak meslektaşlarımız tarafından kullanımını sağladıkları için Sayın Başkanımıza ve Başsavcımıza çok teşekkür ediyorum.
İzmir Barosu meslek içi eğitim çalışmalarına hız kesmeden, seçimler olmasına rağmen devam ediyor. 1 Ekim’de Genç Avukatlar Meclisi üyesi genç meslektaşlarımız istinaf konusundaki atölye çalışmasını 35 meslektaşımızla baro biriminde gerçekleştirdiler. Öyle sanıyorum ki bugünkü seminere de hazırlıklı bir şekilde katılıyorlar, az sonra sayın panelistlerimize sorularıyla katkı verecekler. Konunun pratikte de anlaşılması anlamında bir ön çalışmayı gerçekleştirdiler.
Sık sık düzenlediğimiz bu seminerler sonunda istinaf konusunda raporlamalar yaparak, Türkiye Barolar Birliği ile birlikte istinaf konusunun diğer illerde de daha iyi uygulanması yönünde Adalet Bakanlığı’na dönüşünü sağlayacağız. Böylece daha başarılı ve etkin bir şekilde uygulamanın yolunu açmayı amaçlıyoruz. Meslek içi eğitim çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”
Bölge Adliye Mahkemeleri Başkanı Turhan Eğlenoğlu ise yapmış olduğu konuşmada; 20 Temmuz 2016 sonrasında verilen kararların istinafa tabii olduğunu belirterek İzmir Bölge Adliye Mahkemesi kadrosunun Türkiye genelinde çok kaliteli, çok deneyimli, çok iyi hukukçulardan oluştuğunu ve İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin lokomotif görevini yapacağını da dile getirdi.