Açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, bu alanda hukukun gelişerek, fikir üreten kişilerin haklarının hukuk tarafından korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
İzmir Barosu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Korunması-Fikri ve Sınai Hakların Cezai Boyutu” başlıklı bir konferans düzenlendi. 23 Şubat 2018 günü İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın oturum başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Erdut’un yaparken, İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi İlhami Güneş ve İzmir Barosu Üyesi Av. Nevhan Akyıldız konuşmacı olarak katıldılar.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, fikri ve sınai haklar alanında hukukun gelişerek, fikir üreten kişilerin haklarının hukuk tarafından korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Ülkemizde fikri sınai haklar hukukunun altyapısının oluşmasının öncelikle uluslararası hukuk alanındaki gelişmeler sonucunda olduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan, Türkiye’de fikri sınai haklar mahkemelerinin kurulması ve bu alanda hakim ve savcıların yetişmesinin önemli olduğunu bununla birlikte uygulamalara bakıldığında hala bu konuda büyük eksiklikler olduğunu söyledi. İzmir Barosu olarak özellikle genç avukatların bu alanda çalışmaları gerektiğini düşündüklerini ifade eden Aydın Özcan, bu nedenle meslek içi eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.
BU GÖREV TÜM HUKUKÇULARIN
Son dönemde Türkiye Barolar Birliği ve barolara yönelik açıklamalara da değinen İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, “son dönemde baroların bağımsızlığına yönelik saldırılar var. Biz bunlarla da avukatlar olarak mücadele etmek durumundayız. Sağduyuyla, cesaretle sabırla mücadele edeceğiz ve kazanılmış haklarımızı koruyacağız. Bu görev sadece avukatların değil, hakimler, savcılar, hukuk fakültelerindeki akademisyenler de dahil olmak üzere tüm hukukçuların üzerinde bir görevdir. Zira birlik ve beraberlik içinde olmazsak hakim ve savcılarımızın da Anayasamızdaki teminatları ancak Anayasa’da yazılı kurallar olarak kalır” dedi. 24 Şubat’ta tüm baroların katılımıyla Ankara’da düzenlenecek olan toplantıya da İzmir Barosu olarak katılacaklarını ifade eden Aydın Özcan “Türkiye Barolar Birliği ve 79 baro olarak oradan tüm Türkiye’ye sağduyu ile diyalog içinde olduğumuzu ama asla mesleğimizden ödün vermeyeceğimiz mesajını vereceğiz” dedi.
İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin ise İzmir Barosu’nun mesleğin gelişimi anlamında çok sayıda meslek içi eğitim çalışması düzenlediğini ifade ederek yargının kalitesinin yükselmesi gerektiği söyledi. Son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artan hukuk fakültelerinin sayısı ile hukuku eğitimi anlamında bir gerileme olduğunu sözlerine ekleyen Av. Mustafa Çetin, Baro olarak Avukatlık Kanunu’ndan aldıkları yetkiyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Oturum Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Erdut, insanın yaratıcılığı ister sanayi alanında bir buluş şeklinde olsun, isterse bilim ve sanatta bir eser niteliğinde olsun taklit ve intihalin ikisini de öldürdüğünü ifade ederek, “bunun önüne geçebilmek için bir insan hakkı olarak fikri ve sınai hakların korunması gerekiyor, hukuk koruması altında ceza koruması altında olması gerekiyor” dedi.
İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi İlhami Güneş yaptığı sunumda sınai haklara ilişkin mevzuatın çok parçalı ve uyumsuz yapısının yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile büyük ölçüde giderildiğini ifade ederek, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle uyumun sağlanması ve özellikle kıta Avrupası hukukuyla uyumun geliştirilmesi bakımından yeni Kanunun faydalı olacağını söyledi.
İzmir Barosu Üyesi Av. Nevhan Akyıldız ise fikri ve sınai hakların cezai boyutundan bahsettiği sunumunda uyum sürecindeki çalışmaları anlatarak fikri haklara ve marka hakkına tecavüze ilişkin cezai hükümlerle ilgili mevzuata değindi.