İhracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “İnsanlık tarihinde nadir görülen krizlerden biri olan pandemi, 2020’de küresel mal ve hizmet ticaretini %9,6 gibi ciddi bir oranda daraltırken, 2021 yılında %8 gibi kısmi bir toparlanma ve dipten çıkış mücadelesine sebep oldu. Küresel ekonomide yaşanan çok yönlü sorunlara rağmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre; 2021 Türkiye ihracatımızın bir önceki yıla göre %32,9 oranında bir artışla 225,3 milyar dolara yükselmiş olması, dikkat çekici bir başarıdır. Özellikle sanayi sektörü ihracatının %34 artışla 171 milyar dolara çıkması ve toplam ihracat içerisinde %76’lık payla ilk sırada yer alması, üretimin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. İlgili tüm platformlarda dile getirdiğim üzere, “üretim yoksa kalkınmak hayaldir.” mottosu, üretim ve sanayinin ihracata kazandırılmasının da ne denli önemli olduğunu Pandemi döneminde göstermiştir” dedi.
İzmir’in ihracatta farkını ortaya koyduğunu kaydeden Başkan Yorgancılar “Net ihracatçı olan ve ülkeye bu zor günlerde döviz kazandırmaya devam eden İzmirimizin ihracatı, 2021’de yıllık bazda %28 artışla 9,5 milyar dolardan 12,2 milyar dolara yükseldi. TÜİK verisinde İstanbul’dan sonra ikinci sırada, TİM verisinde 4. sırada olan İzmir ihracatının sektörel kompozisyonunu oluşturan ilk 5 sektör, “kimyevi maddeler, hazırgiyim ve konfeksiyon, çelik, otomotiv endüstrisi, makine ve aksamları” ildeki toplam ihracatımızın %50’sini gerçekleştirmektedir. Ülkede yaratılan GSYH’nın sektörel dağılımında İzmir sanayisi %7,4 pay alırken, İzmir’in sektörel dağılımında sanayi %27,3 ile ilk sırada yer almaktadır. Yani, İzmir üretimle, ihracatla değer yaratıyor, yaratmaya da devam edecektir” dedi.
İzmir’in önemli projelerle önümüzdeki sürecin lokomotifi olacağının da altını çizen Yorgancılar “Pandemiye rağmen; tarımsal OSB projelerini hayata geçiren, İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ile Ar-Ge’yi destekleyen, Model Fabrika ile verimliliği ve yalın üretimi KOBİ’lere yaygınlaştıran, Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile ticaret şehrinin en büyük eksiğini tamamlayacak İzmir, emin adımlarla şehrin tüm karar vericileri ile yönünü geleceğe çevirmiştir” diye konuştu.
Belirsizliklerin ve risklerin gölgesinde 2022 yılına girildiğini hatırlatan Başkan Yorgancılar, “En önemli ekonomik hedefimiz katma değerli üretimi ve ihracatı artırmak olmalıdır. İhracat modelimizin temelini, katma değerli üretime yönelik ihracatçıların desteklenmesi, daha somut ve somut kalıcı adımların atılması oluşturmalıdır.
Ülke genelinde 1,2 dolar seviyelerine kadar gerileyen kg başına ihracat hedefimizi 2-3 dolar seviyelerine ancak bu şekilde çıkarabiliriz. Bu da, hem firmaların rekabet etme gücünü hem de halkın refah seviyesini artıracaktır. Ancak, unutmayalım ki, TL’deki değer kaybı ve kurlardaki volatilite ne yazık ki, ithalata bağlı ihracatı da olumsuz etkileyecektir. Tedarik merkezlerinde yaşanan sorunların henüz giderilmemiş olması, “komşudan al” politikası ile 2022 yılında da ihracatçımıza ve Türk ürünlerine olan talebi devam ettirecektir. Bu süreci doğru ve etkin değerlendirmek bizlerin elindedir” dedi.
Yorgancılar “Çalışma azmimizi ve umudumuzu her zamankinden daha güçlü ortaya kılıp, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına sanayi ve teknoloji ihracatımızı artırarak girmeyi ve İzmir’in 100 yıl önce olduğu gibi 2023’de de, sanayileşmenin ve ihracatla dünyaya açılmanın örnek kenti olarak dikkat çekmesini temenni ediyorum” diye konuştu.