İzmir Mali Müşavirler Odası'ndan Muhasebe Haftası Kutlaması

1-7 Mart Muhasebe Haftası kutlamaları kapsamında İzmir Mali Müşavirler Odası tarafından Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle Oda Başkanı Vedat Adak tarafından çelenk bırakıldı.

Oda Kurul Üyeleri ve çok sayıda meslektaşın katıldığı törende Ata’ya saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Oda Başkanı Vedat Adak bir konuşma yaptı.

AĞIR SOSYAL VE EKOMİK KOŞULLAR ALTINDA MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR 

Dünyadaki ve ülkedeki ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendiren Oda Başkanı Vedat Adak “Dünyada ve ülkemizde yaşanan bu olağanüstü gelişmeler halkımız ve meslektaşlarımız için çok daha ağır sosyal ve ekonomik koşullar yaratmıştır. Türkiye, ekonomik kötü gidişata paralel olarak şiddet, terör ve savaş girdabında toplumsal ve sosyal bir başka krizle yüz yüzedir. Olağanüstü hale ilişkin düzenleme ve uygulamaların, bir ‘istisna hal’ olmaktan çıkarak uzatılması ve kalıcı hale gelmesi ülkenin daha çok kaosa sürüklenmesine neden olmuştur. Anayasa değişiklik sürecinin bu olağanüstü hal kapsamında başlatılması ve oldu-bittiye getirilerek halkımızın evet/hayır sarmalına sokulması ülkemizi adeta bir çıkmaza sürüklemiştir. OHAL sürecine her türlü ekonomik dolaşımın kayıt altına alındığı meslek alanımızın penceresinden baktığımızda kamunun denetimi ve denetim unsurları çalışamaz hale gelmiştir. Denetimsiz sürdürülen harcamalar, bütçe dengesinde vatandaş aleyhine bozulmalara neden olmuştur. Ticaret durma noktasına gelmiş, sanayici ve tüccar gelecek planlaması yapmaz durumdadır. Yaşanan bu olağanüstü sürecin en kısa sürede halkımız lehine atlatılması için bu ülkede yaşayan herkese görevler düşmektedir. Ülkemizin bu kritik döneminde önemli mesleki ve toplumsal sorumluluklar üstlendiğimizin bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek sözlerine başladı.

BİR DİZİ MESLEKİ SORUN ÇÖZÜM BEKLERKEN

MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR 

Adak “Böyle kritik bir sürecin gölgesinde, TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 105 bin meslek mensubu, 17 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 1 milyona yaklaşan muhasebe camiası tüm yurtta çeşitli etkinliklerle Muhasebe Haftasını kutluyor. Bir çok kurum ve kuruluşa vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ve diğer mali bildirimler ile ilgili veri akışı, beyanların tanzimi ve gönderimi meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızdan hizmet almaktadırlar. Sistemin başarılı çalışmasında kamu görevlilerinin olduğu kadar meslektaşlarımızın payının en üst seviyelerde olduğu bütün kamuoyunca bilinmektedir. Meslektaşlarımızın yaptıkları görevler, kamu maliyesine ve ekonominin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sunmaktadır. TÜRMOB ve Odalarımız kamu yararına, sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi, gerekse mesleğin uygulanmasına yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır. İşletmelerin muhasebe ve denetim sistemini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği önemli sorunlarla yüz yüzedir. Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız sorunlar, hizmet sunumunda çeşitli aksaklıkları beraberinde getirmektedir. Bu yüzden diyalog ve işbirliği içerisinde mesleki sorunlarımızın çözülmesini talep ediyoruz.” dedi.

ADAK ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI ŞÖYLE SIRALADI:

·         Türk Ticaret Kanunu 10 yılı aşkın hazırlık sürecinin ardından yasalaşmış daha sonra yapılan değişikliklerle amaç ve ruhundan uzaklaştırılmıştır. Mutlaka başta denetim olmak üzere amaç ve hedeflerine kavuşması sağlanmalıdır.
·         Bağımsız denetim Türkiye’de de, dünyada olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir parçası ve uzmanlık alanıdır. İlke olarak, denetimsiz işletme düşünülemez. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir. Bu nedenle en kısa zamanda tüm sermaye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması gerekmektedir.
·         Bağımsız denetime tabi olacak Anonim Şirketler ile Tarım Satış Kooperatifleri ve üst kuruluşların ciro, aktif büyüklük ve çalışan sayısı gözetilmeksizin tamamı denetime tabi tutulmalıdır.
TÜRMOB Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve yayımlanması için Maliye Bakanlığı’na gönderilen, 'Sürekli Mesleki Gelişim Yönetmeliği' bir an önce yayımlanmalıdır. 
Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Devletin lehine istenen bilgi ve belgelerin fazlalığına itiraz etmiyoruz. Ancak bu bedelsiz kalmamalı ve artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka ekonomik karşılığını bulmalıdır. Önerimiz olan her beyanname, bildirge ve bildirim için meslek mensubuna gider katılım payı talebimiz bir an önce hayata geçirilmelidir.
Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir.
Özellikle meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmeli ve sorumluluk iyice açıklanan mesleki hata, mesleki suç tanımının üzerine oturtulmalıdır.
Uzatma taleplerinden artık çok sıkıldık. Beyan süreleri uzatmaya ihtiyaç olmayacak şekilde eskisi gibi ödeme süresinin son gününe çekilmelidir.
Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB ve Odalarımızın görüş ve önerileri mutlaka yer almalı ve bir an önce hayata geçirilmelidir.
·         Bağımlı çalışan meslek mensuplarının unvan kullanması sağlanmalı, ücret tarifesinde bağımlıların ücretleri de belirlenmelidir.

Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir. Ya da %50 tevkifat uygulamasına geçilmelidir.
Uzlaşma Komisyonlarında Odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır. 
Dördüncü Dönem Geçici Vergi beyannamesi kaldırılmalıdır. 
Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.
Serbest meslek giderleri güncel harcamalarımızı gözetecek şekilde genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.
·         Mücbir sebepler net bir şekilde belirlenerek mücbir sebep hallerine meslek mensupları ile ilgili düzenleme yapılmalıdır.

Damga Vergisi çağdaş bir vergi olmaktan uzaklaşmış olup, meslek mensuplarının sözleşme yaparak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla mesleki hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmelidir. 
1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, mevzuatı buna uygun olarak düzenlenmeli, kurum ve kuruluşların bilgi ve belge isteme, inceleme ve denetimi Yasa’nın amacına uygun olarak yapılmalıdır.
TÜRMOB ve Odalarımızın hazırladığı, Türkiye genelinde bulunan vergi dairelerinde meslek mensuplarımızın karşılaştıkları farklı uygulamalar ve çözüm önerilerimizi içeren 'Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi' taslak çalışmamıza Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte nihai şekli verilmeli ve her iki kurum tarafından ortak yayın olarak bastırılmalıdır.
·         Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır. 

Cumhuriyet tarihinden bu yana her 3,5 yılda bir uygulanan vergi ve SGK afları ülkenin kurumlarına güveni zedelemektedir. Kamunun etkinliği yok edilmektedir.
Sorunların çözümü için siyasi iktidarın ve ilgili kurum-kuruluşların taleplerine cevap vermesini ve sorunların çözümü yönünde adım atmalarını beklediklerini söyleyen Adak “TBMM’nin meslek alanımızdaki sorunların çözümüne yönelik yasal düzenlemeleri bir an önce yapmasını, tüm bu ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi dikkate almasını istiyoruz.” dedi. 

ADAK: MESLEKİ VE TOPLUMSAL SORUNLARI BİR BÜTÜN OLARAK GÖRÜYORUZ

Meslek Odamıza ve meslek alanımıza yasa yoluyla yapılmak istenen saldırılara karşı savaş verdiklerini ifade eden Adak “Mesleki ve toplumsal sorumlulukları bir bütün olarak görüyoruz. Ülkemizin içine sokulduğu çıkmazda Cumhuriyeti, demokrasiyi, laikliği, barışı ve adaleti bugünkü tarihsel koşulların gerektirdiği şekilde savunuyoruz. Bu inançla mesleki sorunlarımızın çözüldüğü, meslektaşlarımızın ve mesleğimizin hak ettiği saygınlığa ulaştığı, 1 Mart'ların coşkuyla kutlanabildiği aydınlık günlerin özlemiyle Muhasebeciler Gününü Kutluyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri