Pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirmek amacıyla bu yıl altıncısı düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu etkinliği 20 Kasım Pazartesi günü İzmir Ticaret Borsası (İTO), Yunan Pamuk Birliği ve İspanya Ulusal Pamuk Merkezi iş birliğinde, Yunanistan’ın Selanik kentinde, Türkiye, İspanya, Mısır ve Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinden pamuk sektörü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
T.C. Selanik Başkonsolosu Serkan Gedik ve Ticaret Ataşesi Ahmet Erdoğan'ın da katıldığı etkinliğe İzmir Ticaret Borsası’nı temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar, Meclis Üyesi Tolga Uskuç, geçmiş dönem Meclis Başkanı ve Tekstil Elyafı vb. Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Barış Kocagöz, İZLADAŞ Genel Müdürü Dr. Müge Ekizoğlu ve Araştırma ve Piyasa Geliştirme Yönetmeni Dr. Kenan Keskinkılıç katıldı.
Etkinlikte İzmir Ticaret Borsası geçmiş dönem Meclis Başkanı ve Tekstil Elyafı vb. Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Barış Kocagöz açılış konuşması yaptı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak ise Ege Bölgesi pamuklarının kalitesine yönelik bir sunum gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasında pamuk piyasasında her yıl mutluluk veren gelişmeler yaşanmasa da Türk ve Yunan pamuk sektör liderliğinin güzel dayanışmasıyla oluşturulan ve geleneksel hale gelen bu toplantıların pamuk üretim ve kullanımının sürdürülebilir olmasına büyük yarar sağlayacağını dile getiren Barış Kocagöz, iklim değişikliğinin pamuk üretimine olan etkisini vurguladı.
Sektör özelinin dışında öncelikle iklim değişikliğini engellemek için tüm kesimlerin elinden gelen her şeyi yapması gerektiğinin altını çizen Barış Kocagöz, özellikle fosil yakıtları kullanmaktan tamamen vazgeçilmesi ve alternatif yenilenebilir kaynakların kullanılmasının ilk şart olduğunu belirterek sektör paydaşlarını konuya ilişkin hassasiyete çağırdı.
Açılış konuşmalarının ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak ve geçmiş dönem Meclis Başkanı ve Tekstil Elyafı vb. Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Barış Kocagöz, Yunan Pamuk Birliği (HCA) Başkanı Antonis Siarkos ve Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakan Yardımcısı Dionisis Stamenitis karşılıklı anı takdiminde bulundu.
Anı takdiminin ardından, toplantının ikinci bölümünde İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak “Ege Pamuğunun Yıllar İtibariyle İstatistiki Analizi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Ege Bölgesi pamuklarının lif fiziksel özelliklerinin İzmir Ticaret Borsasının yüzde 100 sermayesi ile kurulmuş İZLADAŞ analizlerinden elde edilen istatistiki verilerle aktarıldığı konuşmada yeni ıslah edilen çeşitlerle birlikte Ege Pamuğunun dünyanın en kaliteli pamukları arasında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.
Pamuk üretiminin, Türkiye’de, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bitkisel üretim faaliyetlerinin başında geldiğini belirten Bülent Uçak, iklim değişkenleri ile pamuk kalitesi arasındaki ilişkilerin tespitinin sürdürülebilir pamuk üretimi için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
Uçak, konuşmasının devamında, iklim değişiklikleri konusunda Borsamızca gerçekleştirilen çalışmalardan biri olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığında yürütülen “İklim ve Pamuk Kalite İlişkilerinin Yazılım Tabanlı Veri Analizi ile İncelenmesi” projesi hakkında bilgi vererek, proje kapsamında, pamuk lif kalitesi ile iklim parametreleri arasındaki ilişkileri ortaya koyacak bir bilgi platformu oluşturulacağı ve bunun gelecek yıllara ilişkin pamuk üretim uygulamalarında gerek çeşit ıslahı ve gerekse agronomi bağlamında hedeflerin belirlenmesinde çok önemli bir kaynak oluşturacağını aktardı.
Etkinlikte ayrıca, Akdeniz’in farklı ülkelerinden sektör temsilcileri tarafından pamuk piyasaları hakkında güncel gelişmeler ve tahminler ile Yunanistan pamuk üretiminde yeni AB ortak tarım politikasının ana esasları ve sertifikasyon programları konularında sunumlar da gerçekleştirildi.