İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, onur konuğu ilin İstanbul, temanın “Teknoloji” olarak belirlendiği İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) 93’üncü açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ağırladı. Buluşma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İzmir Teknoloji) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ (İSBAK) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanları Tugay ve İmamoğlu, karşılıklı know-how (teknik bilgi birikimi) aktarımıyla tarafların elindeki mevcut teknolojik ürünlerin yaygınlaşmasına olanak sağlayacak protokol için Kültürpark’taki İzmir Teknoloji standında düzenlenen imza töreninde önemli mesajlar verdi.
“İZMİR TEKNOLOJİ'NİN YAPILANDIRILMASI YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, “Ekrem Başkan’ımız Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’ndan itibaren hepimizin dikkatini çekti. Özellikle geçen dönem İstanbul’da yaptığı çalışmalarla sadece Türkiye’de değil dünyada takip eden herkesin çok büyük takdirini kazanmış çok başarılı bir belediye başkanı. Bilgisini paylaşmakta cömert olduğunu geçen dönemde ben Karşıyaka Belediye Başkanı iken bizzat yaşayarak gördüm. Başka şehirlerin de kendi deneyiminden her zaman faydalandığını biliyorum. Bu dönem Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak adeta tüm Türkiye’deki belediyelerin yardımına koşmaya hazır olduğunu defalarca dile getirdi. Biz kendimizi şanslı sayıyoruz. Çünkü İzmir’i sevdiğini ve özel bir önem verdiğini biliyoruz. İzmir İnovasyon ve Teknoloji şirketimizin bu dönem akıllı şehirler, yapay zeka, veri mühendisliği konusunda yapılandıracağımızı ben söylemiştim ve bu yolda yürümeye devam ediyoruz” dedi.
“SÖYLEMEKTEN ÇOK YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
Bu iş birliğinin sadece İstanbul ve İzmir için değil Türkiye için önemli olduğunu aktaran Başkan Tugay, “Temsil ettiğim insanlar, İzmir halkı adına ne kadar müteşekkir olduğumu söylemek isterim. Çok daha fazla şey söylenebilir ama galiba söylemekten çok yapmaya ve yaparak göstermeye ihtiyacımız var. Yaptığımız her şey halkımızın sorunlarına sahip çıkmak, ülkemizi daha iyi bir ortama kavuşturmak, insanlarımızın sorunlarını çözmek için yapılan şeyler. Bu protokolün sonuçlarını da paylaşırken o gün öyle bir anlaşma yapmıştık ya ondan dolayı bunlar oluyor diye hatırlatacağım. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“İSTANBUL İLE İZMİR ARASINDA ÇOK ETKİLİ BİR DÖNEMİ VAR EDECEĞİZ”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ise “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında çok yoğun bir bilgi ve deneyim paylaşımı yaşıyoruz. Umuyorum bu dönemde hem İstanbul’umuza hem İzmir’imize çok daha güçlü hizmetleri sunduğumuz bir dönem olur. Bugün burada, sadece iki şehrimiz için değil, aynı zamanda Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon iklimi açısından da önemli bir adım atıyoruz. İzmir Teknoloji ve İSBAK arasında imzalayacağımız bu iş birliği protokolü, kentlerimiz arasında sadece bugünü için değil, geleceği için de büyük anlam taşımaktadır. Bu protokol ile teknolojinin gücünü, bilgi birikimimizi ve inovatif çözümlerimizi bir araya getirerek, İstanbul ve İzmir’i geleceğin akıllı şehirleri arasında öne çıkarmak ve Türkiye’miz adına uluslararası düzlemde de çok önemli bir konuma taşımak arzusundayız. İstanbul ve İzmir gibi iki önemli şehrin bu alanda el ele vermesi, Türkiye'nin teknoloji üretme kapasitesini ve dijital dönüşüm sürecini de hızlandıracaktır. 93’üncü kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, İstanbul’un onur konuğu şehir olarak yer alması da bu işbirliğine özel bir anlam katıyor. Bizi bu güzel fuarda bizi misafir eden değerli Cemil Tugay’a ve ekibine teşekkür ediyorum. Fuarın teknoloji teması ile örtüşen bu protokol, iki şehir arasındaki bağları güçlendirirken, hem İzmir hem de İstanbul için büyük bir vizyonun kapılarını aralıyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE İÇİN İZMİR VE İSTANBUL EL ELE
Kurulan İzmir-İstanbul birlikteliğinde şirketler arasında ortak etkinlikler, çalışmalar, araştırmalar, projeler gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Her türlü bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel iş birliğinin geliştirilmesi, çalışmaların somut ve sürdürülebilir bir temel oturtulması hedefleniyor. Karşılıklı know-how (teknik bilgi birikimi) aktarımıyla tarafların elindeki mevcut teknoloji ürünleri de yaygınlaştırılacak. İstanbul ve İzmir gibi iki önemli şehrin bu alanda el ele vermesi, Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesini ve dijital dönüşüm sürecini hızlandıracak. Bilim ve teknoloji alanında atılacak her adım, Türkiye’nin dünya sahnesinde daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacak. Akıllı şehir teknolojilerinden, dijital altyapılara kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilir ve yenilikçi projeler geliştirilmesinin hedeflendiği iş birliği protokolü halkın hayatına dokunacak çözümler sunacak. Sadece teknoloji alanında değil, şehirlerin her alanda daha iyi bir geleceğe ulaşması için yeni yollar açacak.