İzmir’de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla tutuklanan ünlü iş adamları Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi ile tutuksuz sanık Metehan Kavuk’un yargılanmasına devam edildi.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen dördüncü duruşmaya tutuklu sanıklar Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi, tutuksuz sanık Metehan Kavuk, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı. Mahkeme başkanı, geçen celse sanık Ahmet Küçükbay'ın dinlenmesini talep ettiği, dönemin İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İstihbarat Şube Müdürü, Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Organize Şube Müdürü'nün tanık olarak celse arasında talimatla ifade verdiğini söyledi.
Daha sonra tanıklar dinlenmeye başlandı. Bir dönem FETÖ içerisinde 'ablalık' yaptığını belirten ve daha sonra ilişkisini kestiğini belirten tanık Rukiye Ayşin V., ''Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk'u şahsen tanımam. FETÖ'ye bağlı bir dernekte para toplamak için hazırlanan bir programda sanık Ahmet Küçükbay'ın eşi Hatice Küçükbay ile tanıştım. Daha sonra başka bir programda FETÖ'nün Ege bölge temsilcisi Bekir Baz'ın eşi Ebru Baz ile tanıştım. Ebru Baz, Bornova'da, her hafta Perşembe günleri sohbet programları düzenliyordu. bu programa da Ahmet Küçükbay'ın eşi Hatice Küçükbay da katılıyordu'' dedi.
Ahmet Küçükbay'ın bilgi almaya çalıştığını ileri sürdü
Tanık olarak dinlenen ve Ocak 2014 ile Mart 2015 arasında İzmir'de Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mart 2015 ile Nisan 2016 arasında Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü görevini yapan Z.Ç., "Ahmet Küçükbay, FETÖ'nün kanalaı Samanyolu'nun kurucularındandır. Örgütle ilişkisi 30 yıl önceye dayanır. bunları kendisinden duydum. Ahmet Küçükbay ile ilgili yaptığımız soruşturmalarda, eylemlerle ilgili 2015'te, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, telefon açıp Kçükbay'ı makama çağırdı. Ben gittiğimde makama, Ahmet Küçükbay da dahil olmak üzere İstihbarat, Terör, Organize Şube Müdürleri oradaydı. Celal Uzunkaya iyi niyetle, 'Ahmet Küçükbay burada, ne soracaksanız sorun, kendisi FETÖ'den olmadığını iddia ediyor' dedi. Ben, 'O dönem talimatla bankaya 3 milyon Euro ve bir kaç milyon Dolar yatırdın diye' söyledim. Küçükbay, 'İstediğim zaman çekebilirim'dedi. Ben de 'Hadi o zaman çek' dedim. Ahmet Küçükbay bilgi vermeye değil de bizlerden bilgi almaya alışıyordu. Kendisi ile ilgili ne bildiğimizi, FETÖ ile ilgili ne bilgiler olduğunu öğrenmeye çalışıyordu. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Küçükbay'dan hiçbir bilgi alamadık. İl Emniyet Müdürümüz Celal Uzunkaya, FETÖ'nün çözülmesi için Ahmet Küçükbay'ın ifade vermesinin önemli olduğunu söyledi. Daha sonra ayarlanan bir görüşme ile Ahmet Küçükbay'ın Kordon'daki rezidansına gittik. Bu görüşmede de herhangi bir bilgi alamadık. Buradaki sanıklar Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Şeref Sipahi o dönemlerde, Kordon'daki lüks bir otelde FETÖ Ege Bölge Temsilcisi Bekir Baz'ın başkanlığında sürekli toplantı yapıyorlardı. Biz de soruşturmayı yürütürken bu yüzde 'Babalar grubu' diye adlandırıyorduk'' dedi. Sanık ve sanık avukatları tanık ifadeleri hakkında savunma yaparken mahkeme başkanı öğle arası verdi. Duruşma öğleden sonra tekrar görülmeye devam edilecek.
Olayın geçmişi
İzmir’de, 15 Temmuz darbe girişimin ardından Orkide Yağları ve Küçükbay Şirketler Grubu sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Şirketler Grubu sahibi ve Gediz Üniversitesinin eski Mütevelli Heyet Başkanı Abdullah Kavuk ile oğlu Metehan Kavuk, Şeref Kuyumculuk'un sahibi Şeref Sipahi tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten Savcı Zafer Dur, dört önemli isimle ilgili soruşturma dosyasını ayırdı ve iş adamları hakkında hazırlanan iddianameyi İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. FETÖ örgütüne finansal destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan iş adamları hakkındaki 168 sayfalık iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede, 4 iş adamına 10 ile 15 yıl arasında ceza verilmesi istendi. İddianamenin kabul edildiği gün Metehan Kavuk dosya üzerinden görülen dava ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.