Türkiye’de “tüm hak sahiplerinin rızasıyla ve yerinde” kentsel dönüşümün ilk örneği İzmir’den başlıyor. Büyükşehir Belediyesi, Uzundere’deki konutların inşaatına, Cumartesi günü yapılacak temel atma töreniyle start veriyor. Projede yer alan Uzundere sakinleri, yeni konutlarında yine eski komşularıyla birlikte oturacak. Ülkedeki kentsel dönüşüm uygulamalarında pek çok ilki barındıran bu projeyle birlikte, onlar da tarihe geçecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarına örnek olacak Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçiriyor. Ülkenin “yüzde 100 uzlaşma” ve “yerinde” dönüşümle gerçekleştirilecek bu ilk kentsel dönüşüm projesinin temeli 17 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’de atılıyor.
32 hektarlık alanda uygulanacak projeden faydalanacak vatandaşlar, heyecanlı bir bekleyiş içinde.. Konutların bir an önce tamamlanmasını bekleyen Uzundereliler, çok kısa bir sürede sıcak, güvenli, estetik ve modern yapılara taşınacak olmanın mutluluğunu yaşıyor. Uzundere kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında 313 konut ve işyeri yer alıyor.
Yeni evler, eski komşular
Uzundere'deki dönüşüm alanında kalan evlerinden taşınarak Büyükşehir Belediyesi'nin geçici olarak kendilerine tahsis ettiği konutlara yerleşen vatandaşlardan Abbas Demirtopuz, 20 senedir Uzundere'de gecekonduda oturduğunu söyledi. Projeyi ilk imzalayanlardan birisi olduğunu söyleyen Abbas Demirtopuz, “Bize bu ortamda yaşamayı hak tanıyanlardan Allah razı olsun. Bizim evimiz kaçak yapıydı, depreme dayanıksızdı; artık daha güvenli bir şekilde oturacağız, doğalgaz gelecek, insanlar daha medeni olacak, toplum daha ileri gitmiş olacak” dedi. Kentsel dönüşüm başlamadan önce Uzundere'de kötü olayların da yaşandığını belirten Abbas Demirtopuz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kavga, hırsızlık gibi her şey vardı. Ama artık toplum medeni olacak. Kimse kimseye zarar vermeden oturacak. Bu projeye itiraz edenlerin çoğu, gayrimeşru işleri seven kişiler. Bu kişiler başkasının kafasına göre hareket ediyordu. Benim hisse tapum vardı. Ev yaptım, ama nereye yaptım bilmiyorum; önü Hazineymiş, ne yapacağım, araba koyacak yerim yok. Şimdi yerim belli, dairem - katım belli. Komşularım yine aynı, hep beraberiz. Allah razı olsun, konutlar çok güzel. Evler yapılana kadar toplu konutlarda bedava oturuyoruz. Ben şahsen çok mutluyum. Isıtma sistemi güzel, daireler geniş, havası temiz, komşular aynı, birbirimizi tanıyoruz. Bu ortamı bize getirenden Allah razı olsun.”
Kimseye farklı muamele yok!
30 senedir Uzundere'de yaşayan Turan Yıldırım, “Yeni konutlarımıza geçmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Belediye’nin bize geçici olarak verdiği konutlara taşınınca, ilk kez İzmir'de oturduğumu hissettim ve anladım” dedi. Uzundere'de 2 daire ve 1 dükkandan oluşan bahçeli bir alanı olduğunu söyleyen Turan Yıldırım, “10 numara yerim vardı. Ama tabii ki apartmanın yerini tutmaz. Doğalgazı var, sosyal yaşam hakkı var; yolu ve parkı olacak. En azından düzgün bir şekilde yaşam hakkımız olacak” diye konuştu.
Tereddüt etmeden dönüşüm için imzayı atanlardan birisi olduğunu söyleyen Turan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize projeyi çok güzel anlattılar. İsteklerimizi yerine getirmek için birebir ilgilendiler. Şu anda geçici oturduğumuz konutlardan da çok memnunuz. Kendi evlerimize geçince daha iyi olacağımızı hissediyorum. Ünlü ve güvenilir bir firma yapıyor inşaatları. Sabırsızlıkla bekliyorum. İnşallah kazasız belasız teslim ederler. Buradan anlaşma yapmayan mahalle sakinlerine de sesleniyorum: Bu yolun geri dönüşü yok, herkes gelsin anlaşsın. Kimseye farklı muamele yok. Mehmet'e neyse Ahmet'e de aynı, herkese eşit hakkı veriyor. Tereddüt olmasın, herkes taşınsın, mahallemiz de güzel bir mahalle olsun.”
Herkes çok memnun
29 senedir İzmir'de yaşayan Ömer Ekici de, proje önerisi ilk geldiğinde karamsar olduklarını ancak daha sonra endişelerinin giderildiğini söyledi. Her şeyin çok daha güzel olacağına inandıklarını belirten Ömer Ekici, “İnsanlığımızı hatırlayacağız, insan gibi yaşayacağız. Buraya geldiğimizde suyumuz yoktu, çamur suyu içiyorduk. Yeni evimize geçince ilk yapacağımız şey önce Allah’a sonra da Başkanımıza dua etmek olacak” dedi.
30 yıldır Uzundere'de oturan Üzeyir Urhan da, başlangıçta projeye tepki gösterdiğini ifade ederek, “Proje ilk geldiğinde millet korkuttu. Acaba yapar mı yapmaz mı, olur mu olmaz mı diye endişeliydik. Anlaşmaya girince rahatladık. Şimdi gayet memnunuz. Haklarımız korundu, yeni evlerimiz yapılana kadar bizlere ev verdiler. Yeni daireler daha da güzel. Soba yakıyorduk, artık doğalgazına kadar var” diye konuştu.
İkinci etap 2017'de
17 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek törenle temeli atılacak konutlar, 68 ile 131 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1’lik farklı tiplerde olacak. Mevcut kullanımlar dikkate alınarak projelendirilen işyeri büyüklükleri ise 18 metrekare ile 230 metrekarearasında değişiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etabı için 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkmayı planlanıyor.
Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, rekreasyon alanında projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.< /b>
Önce iletişim, sonra uzlaşma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun zamandır adeta iğneyle kuyu kazarak üzerinde titizlikle çalıştığı Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde “yüzde 100 uzlaşma esasıyla” işe başladı. Hak sahipleriyle yapılan toplantılarla beklentiler öğrenildi; bu doğrultuda hazırlanan kentsel tasarım ve mimari projeleri o bölgede yaşayan vatandaşlarla paylaşıldı. Proje alanı içinde açılan İletişim ve Tanıtım Merkezi’nde tüm hak sahipleriyle tek tek görüşüldü. Yasa gereği alanda konut teklif edilemeyen hak sahiplerine Belediye’ye ait Uzundere toplu konutlarından kura ile 67 dairenin tahsisi yapıldı ve tahliye edilen yapıların yıkımına başland ı. Bu arada uzlaşmayla tamamlanan 2 adada hak sahipleri tapularını kentsel dönüşüm yapmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Tapuların Belediye adına tescili, tevhit ve ruhsat işlemleri bitti. Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan “I. Etap Kat Karşılığı Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İşi” ihalesini Folkart Yapı kazandı. Yıkımlar hızla tamamlanırken, sıra ilk etabın Cumartesi günü gerçekleştirilecek temel atma törenine geldi.