Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Solmaz, TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel ve İcra Kurulu Üyeleri, Torbalı Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, İŞKUR, Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, proje çalışma grubu üyeleri, Sanayi kuruluşlarının insan kaynakları müdürlüğü yetkilileri ve iş hayatına katılım sağlamak isteyen kadınların da katılımıyla gerçekleşen “Sanayide Kadın Eli Projesi” Tanıtım Toplantısı’nda kadınların iş hayatında daha çok yer bulması için yapılabilecekler ele alındı. Proje ile İzmir’de sanayi kuruluşlarında nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik yapılacak her çalışmaya destek olacaklarını kaydeden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, “TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu olarak, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Nurten Öztürk başkanlığında, sanayide kadın istihdamını arttırmak üzere hazırlanan ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’nde pilot il olarak yer almak bizleri son derece heyecanlandırdı. Projemiz, İzmir’de kadınlarımıza istihdam alanlarında kendilerine sınır koymamaları gerektiğini, sanayinin tüm alt sektörlerinde bilgi ve becerilerini artırıp istihdam imkânına kavuşma şansları bulunduğunu ifade eden önemli bir proje. Bu proje ile bize dayatılan kalıpları hep birlikte kıracağız. Ezberleri bozacağız” dedi.
“Kadın olmadan sağlıklı büyüme olmaz”
Toplam nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların etkin olarak katılmadığı bir ekonomiden sağlıklı ve verimli bir büyüme beklenemeyeceğini de ifade eden Aysel Öztezel, “Kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliği sağlanması temel meselemiz. Ülkemizin sadece ekonomik alanda atılım yapması değil; sosyo-kültürel olarak da gelişmesi için kadın emeğine her zaman ihtiyacımız var. Kadınlarımız iş hayatına dahil olmakta zorlanıyor, neredeyse dörtte üçü evlerinde oturuyor. Eğitim, kadının istidam gücünü artıran en kritik faktör. Bugün, yüksek öğretim mezunu kadınların yüzde 66’ısı iş bulabiliyorken, lise altı eğitim alan kadınların ise sadece yüzde 24’ü, lise mezunu olanların ise sadece ve sadece yüzde 30’u iş gücüne katılabiliyor. İşte tam da bu nedenle, lise ve lise altı eğitim düzeyindeki kadınların bilgi ve becerilerini artırmak, onları daha donanımlı hale getirerek çalışma hayatına dahil etmek daha da fazla önem taşıyor. Bu projemiz ile istihdama hiç katılamamış ya da iş arayışında olan kadınlarımıza iş imkânı yaratılırken, diğer taraftan İzmir’de sanayi kuruluşlarımızın da nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanmış olacak. Bu da çok kıymetli bir katkı” diye konuştu.
Proje ile ilk etapta 110 kadının sanayide istihdam edileceğini sözlerine ekleyen Öztezel, “Başlangıç aşamasında İzmir’de 17 sanayi kuruluşunun projeye dahil olması hedeflendi ve toplam 110 kadının proje kapsamında istihdam edilmesi planlandı. Nihai hedefimiz ve en büyük hayalimiz ise bu proje ile 1000 kadına sanayi sektöründe istihdam yaratmak. Tüm bu çalışmalar, Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu’ndan bir proje ekibi oluşturularak yürütülüyor. Bölgedeki muhtarlarla görüşme yapılarak mahallerinde iş arayan kadınlara ulaşılıyor. Bu proje ile kadınlar için ağır sanayi de dahil olmak üzere, sanayi iş kollarının hepsinde çalışabilme olanağı yaratılacak. Yürütülen çalışmalar sayesinde İzmir, Torbalı ve Tire’de bulunan 10 sanayi kuruluşu ile iş birliği protokolü imzalanma aşamasına gelindi. Bunların yanı sıra; Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile firmalar tarafından veri sağlanan ihtiyaç analiz çalışması rehberliğinde kadınlara yönelik eğitim içerik ve takvimi de oluşturulacak” dedi.