İzmir’i tasarım kenti yapmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi öncülüğünde 17–19 Kasım 2016 tarihleri arasında “Sen de Çık Gel” sloganıyla “Çıktı/Output” “İyi Tasarım İzmir / Good Design İzmir” etkinliği başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’ndaki açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Akdeniz Akademisi’nin de iyi bir tasarım olduğunu ve güzel çalışmalara imza attığını belirterek, “Hayatın kendisi de bir tasarım. Ancak kent tasarımları çok önemli. İyi bir tasarım olmazsa göze batmaya başlar. İyi tasarımcı olmak sadece bu işini okulunu okumakla mümkün olmuyor. İnsanın ruhunda da olmalı. İyi tasarımlar yaparak kenti güzelleştirip insanların hayatını kolaylaştırabilirsiniz. Düzenlediğimiz bu etkinliğin, tasarım kenti olma yolunda ilerleyen İzmir için yararlar getireceğine, hepimizin ufkunu açacağına, dünyayı değişik görmemizi sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Milano ve Londra gibi..
İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu Üyesi, Tasarım Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu da konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve İzmir Meslek Fabrikası olarak hizmet vermeye başlayan binanın İngilizler tarafından yapılarak un fabrikası olarak kullanıldığını, babasının da burada makinist olarak çalıştığını belirtti. Balcıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i bir tasarım kenti yapmak üzere 2009 yılında geniş katılımlı bir kültür çalıştayı düzenlediğini ve o günden bu yana çok önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi. Bir örneği Milano ve Londra’da festival anlayışı içinde düzenlenen bu etkinlikleri farklı kurumları da tasarımın içine çekip İzmir’de düzenlediklerini ve kentteki tasarım bilincini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Tevfik Balcıoğlu, etkinliği önümüzdeki yıl şehrin birçok yerinde düzenleyecekleri atölye, söyleşi ve gezilerle daha yaygın hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Masada iyi tasarım var
Açılışın ardından Meslek Fabrikası Konferans Salonu’nda oturum başkanlığını Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun üstlendiği “İyi Tasarım” konulu konferans gerçekleşti.
Konferansa grafik tasarımcı Esen Karol, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Tr. Can Özcan ve tasarımcı, tasarım yöneticisi, sanat yönetmeni ve küratör Erdem Akan katıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin mezuniyet projelerinden oluşan İzmir Meslek Fabrikası’nda açtıkları sergi büyük ilgi gördü. Sergide kıyafet, ahşap kaide, mekan, hibrit bisiklet, konuk evi, Kemeraltı’nda han, ev aletleri, mama sandalyesi, ambalaj, dergi, çanta gibi farklı tasarımlar dikkat çekiyor.
Neler var?
‘İyi Tasarım İzmir’, 10 sergi, 9 atölye çalışması, konferanslar, paneller ve sunumlar, 5 üniversitenin 20 bölümünden 90 proje ve 15’ten fazla kurumsal katılım ile yaklaşık 10 mekanda İzmirlilerle buluşuyor. Meslek Fabrikası, 3 gün sürecek etkinlik boyunca “Tasarım Otobüsü”, “Kavramsal Düşünme”, “Kamuda İnovasyonun Renkleri”, “Tasarım Sandığı” başlıklarıyla pek çok atölye çalışmasına ve söyleşiye ev sahipliği yapacak. “Sen Tasarla: İçmimari Tasarım Atölyesi” Alsancak Vapur İskelesi önünde üç gün boyunca devam edecek. Meslek Fabrikası’nda “Üniversiteler Tasarım ve Sanat Bölümleri Mezuniyet Projeleri Sergisi” gezilebilecek. Diğer sergiler ise yine kentin farklı mekanlarında izlenebilecek. İzmir M eslek Fabrikası’nda “Tasarımda Yaratıcı Arayışlar”, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde “Gelinlik Tasarım Yarışması Derece Alanları Sergisi” ve “Dünden Bugüne Dikiş Makineleri Sergisi”, K2 Güncel Sanat Merkezi’nde “Kapılar” ve “İzmir Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Sergisi”, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde ise “Tarih Boyunca Zeytinyağı Ezme Sistemleri Tasarımları ve Zeytinyağı Kültürü” sergisi görülebilecek. “İzmir Avrupa Caz Festivali Caz Afişi Yarışmalarından Bir Seçki” konulu sergi ise 15-25 Kasım tarihleri arasında İKSEV’de gezilebilir. 20.00–22.00 saatleri arasında Edit’de “Drink N Draw/ Katılıma Açık Çizim ve Tasarım Atölyesi” var.
Makyajdan fotoğrafa tasarım
18 Kasım Cuma günü ise program saat 10.30’da “Ustalar Sahneye Çıkıyor” söyleşisi ile başlayacak. 13.30-15.00 saatleri arasında Yrd. Doç. Borga Kantürk’ün oturum başkanlığını yapacağı “Sanat-Tasarım İlişkisi” konulu konferans var. 15.30’da “Bir Ege Aşığı: Fikret Tan ve İçmekanı Saran Rustik Mobilyaları” sunumu gerçekleşecek. Aynı gün Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi de “Kent Tasarım Atölyeleri Neden Gerekli?” başlıklı bir söyleşiye ve “Abra Design Studio” adlı atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Aynı gün Dilek Mutlutürk Makyaj Atölyesi’nde televizyon ve sinema makyajı üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. “BİF (Bornova İçin Fikirler) 3. Tasarım Sergisi” Bornova Yeşilova Höyüğ&uu ml; Ziyaretçi Merkezi’nde, Emin Emrah Yerce’nin “FOLD” adlı sergisi ise Yerce Art Studio’da izlenebilecek.
Gezi de var atölye de
Etkinliğin son günü olan 19 Kasım’da bir gezi düzenlenecek. Gezi, “Kemeraltı'ndan Kültürpark’a Tasarım Rotası”, Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu (4T) Derneği tarafından gerçekleştirilecek. Aynı gün Meslek Fabrikası’nda WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibinden Merve Akı’nın konuşmacı olarak katıldığı “İzmir Tarih Sürdürülebilir Ulaşım Projesi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi” konulu bir sunum ve Yrd. Doç. Dr. Can Özcan’ın oturum başkanlığını yaptığı “Tasarımcılar Konuşuyor: İzmir’de Tasarım” başlıklı bir panel var. Gün içinde yine pek çok atölye çalışması gerçekleştirilecek. Meslek Fabrikası’nda 10.00-17.00 saatleri arasında “Bizarre Building / Tuhaf Bina” adlı atölye çalışması Stefano Pugliese, M ichael Edward Young ve Hande Atmaca tarafından yapılacak. İzmir Akdeniz Akademisi’nde ise Dr. Onur Mengi’nin “Şehir, Yön ve Gösterge” adlı sistem tasarımı ve grafik atölyesi günün diğer etkinliklerinden. Aynı gün Meslek Fabrikası’nda “İzmir 1900 Oyun Atölyesi”ni Ayşegül Pınar Acar yönetiyor. Drapaj Atölyesi ise Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda olacak. Dilek Mutlutürk bu kez “3D FX Effects Makyaj Atölyesi” ile katılımcıları ile bir araya gelecek.
Sergiler ilgi çekecek
Etkinlik boyunca takip edilebilecek sergiler de oldukça ilgi çekici. Bu kapsamda “Kent ve Ulaşım Sergisi” Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde, “Ulusal Mimarlık Sergisi” İzmir Mimarlık Merkezi’nde, “Koleksiyon İzmir Serbest Mimarlar Derneği’ni Ağırlıyor” sergisi İzmir Serbest Mimarlar Derneği Koleksiyon Mobilya Mağazası’nda, “İzmir SMD Üniversite Sergileri” ise İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nde ziyaret edilebilecek. “Tasarımda Yaratıcı Arayışlar / Bu Sokakta Tasarım Var” adlı etkinlik Alsancak’ta 1487 Sokak’ta üç gün boyunca sürerken, Key Museum da organizasyon kapsamında kapılarını katılımcılara açık tutacak.